Política

ERC i Junts acceleren, però no concreten acords encara

Els negociadors, que es van tornar a reunir ahir i ho faran avui, posen fil a l’agulla al programa i entraran ara en l’estructura de govern

La línia estratègica continua sent, però, el principal escull

Després que ja ho fessin dilluns a la tarda, els equips negociadors d’ERC i Junts es van tornar a reunir ahir a la tarda al Parlament durant prop de dues hores, i ho tornaran a fer avui, per avançar en les converses per assolir un acord de legislatura. La negociació, ara sí, s’ha agilitzat i aprofundit, i fins i tot les formes s’han positivitzat, però per ara continuen sense desembocar en cap acord.

Segons fonts de les dues bandes, pendent encara de l’intercanvi de respostes a diverses propostes, el programa estaria força encarrilat, i fins i tot ja s’hauria acordat bastir grups de treball específics per abordar per separat tots els temes, que Junts insisteix a voler concretar al màxim. Arribats a aquest punt, ERC passarà en els propers dies una proposta sobre l’estructura de govern, que Junts vol que reculli al detall com quedarien organitzades les secretaries i direccions generals dins dels departaments, que s’hauran de reestructurar per encabir-hi els tres de nous que proposa ERC. Si no hi ha un acord global, això sí, Junts manté que no entrarà al govern. En tot cas, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, assegurava al matí que ni programa ni estructura no han de ser un “escull”. “La nostra proposta és prou madura i prou àmplia per posar a caminar el govern”, assegurava. Des de Junts, però, s’argumenta que el document que ERC els ha enviat és massa esquemàtic i hi volen treballar en detall.

Rol al Congrés i CpR

Encara els separen, a més, qüestions rellevants de fons, com ara el front comú al Congrés. Gabriel Rufián, líder d’ERC a Madrid, recordava ahir que fa cinc anys que s’hi han coordinat “en tot” el que té a veure amb Catalunya i la política antirepressiva, “respectant” els espais ideològics respectius. “Tots han de metabolitzar els resultats electorals”, recordava, per assumir que ERC té tretze diputats i JxCat, quatre.

Encara hi ha un altre aspecte clau, l’encaix entre l’espai de direcció col·legiada del procés que proposen ERC i la CUP, al qual han convidat específicament Carles Puigdemont, i el Consell per la República, que Junts –que en cap moment ha posat sobre la taula el rol del president a l’exili– voldria que assumís aquestes funcions de lideratge del procés. ERC, en canvi, no vol que tingui més atribucions de les necessàries ni que passi per sobre del govern. L’encaix entre les dues fórmules, almenys fins que culmini l’anunciada reformulació del CpR, serà clau per desencallar l’acord, que també té un punt feble en les accions concretes a emprendre si falla el diàleg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona