Política

ERC fa foc nou

Els republicans decideixen obrir converses amb els Comuns per investir Aragonès i governar en solitari

Sànchez encara veu marge per a la negociació, però s’avé a cedir 4 vots si hi ha acord d’esquerres

JxCat ho sotmetria a les bases i ERC lamenta que Junts fixi condicions noves

ERC indica que el país ja no és el del 2018 a causa de la pandèmia i la crisi
El Consell per la República es manté en el focus de la disputa

Ni pandèmia, ni crisi, ni repressió, res ha empès Junts i ERC a trobar un acord des que, el 14 de febrer, es van celebrar els comicis. Els republicans van dir prou tot just ahir, quan feia 83 dies de les eleccions catalanes, i han decidit recomençar de nou i explorar noves vies per aconseguir la presidència de la Generalitat com a conseqüència, diuen, de la “immobilitat” de Junts. A favor de la decisió, els 9 vots dels diputats de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), gràcies a un acord de mínims signat al març, i els vots que el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, es va comprometre a cedir-los si, finalment, com ahir explicava ell mateix, els republicans arriben a un acord d’esquerres que tingui el suport dels Comuns. Una proposta, però, que ara es limita a quatre dels 32 vots i que haurà de ser avalada per les bases de Junts tal com també ho hauria d’haver estat un hipotètic acord de govern amb ERC, com Junts ja va anunciar fa tot just una setmana. Aquesta darrera decisió de Junts també té rèplica dels republicans, que ahir lamentaven que els de Puigdemont “fixin condicions noves cada vegada”, segons fonts consultades per aquest diari. Aquesta fórmula, si la militància de Junts ho aprova, permetria que el candidat d’ERC fos investit en segona volta amb una majoria simple.

La trencadissa, hores d’ara, implica que no hi haurà govern de coalició. Fonts d’ERC reiteraven ahir que a partir d’ara els republicans només acabaran de negociar amb Junts l’acord d’investidura, però no pas un acord per governar plegats, ja que malgrat tot aquest temps de negociació les diferències encara són massa grans i per tant consideren que la millor opció és afrontar un govern en solitari. Això, però, no tanca les converses per intentar lligar un acord de legislatura més endavant.

El got vessa

La notícia arribava ahir a les 11 del matí arran de la convocatòria d’una executiva nacional d’ERC després de la qual el candidat Aragonès va anunciar als mitjans de comunicació el punt final a les negociacions per fer possible un govern de coalició amb Junts i que optava per encetar un camí en solitari. La gota que ahir feia vessar el got era de nou el retorn per part de Junts de la documentació sobre la unitat estratègica que ERC els havia fet arribar fa una setmana. Segons Aragonès, Junts tornava a la posició del mes de febrer i, per tant, després de 83 dies no hi havia els “consensos necessaris ni existeixen les bases perquè un govern de Junts i ERC sigui fort i cohesionat”, assegurava Aragonès.

En el focus de la disputa tornava a fer-se evident el paper que hauria d’assumir el Consell per la República. “La Generalitat és sobirana i sota cap concepte ha de quedar supeditada a cap altra entitat o organisme exterior”, reiterava. A més a més, els republicans defensaven que el moviment independentista és plural i divers, per la qual cosa “els espais de coordinació han de ser neutrals i tots hem d’estar representats en peu d’igualtat”, va afegir-hi. Interrogat sobre l’última oferta que els havia fet arribar Junts ahir mateix al matí, Aragonès explicava que els de Puigdemont s’avenien a reformular el consell en un parell de mesos, però mantenien la voluntat que fos el consell qui decidís el full de ruta, l’evolució de la mesa de diàleg, la relació del govern català amb el govern de l’Estat espanyol i el sentit de vot dels grups parlamentaris de Junts i ERC al Congrés dels Diputats, a la qual cosa els republicans s’hi neguen en rodó. “El govern no som ni gerents ni uns administradors, som un govern que vol transformar el país i la legitimitat ens la donen les eleccions del 14-F”, subratllava. “No acceptem més supeditació que la del Parlament”, hi afegia.

Tanmateix, Junts, en declaracions posteriors de Jordi Sànchez, negava aquest punt i, tot i que no va donar detalls de l’oferta, assegurava que en cap moment s’optava per tutelar el govern de la Generalitat des del Consell per la República. Junts defensa que el Consell per la República pivotat des de l’exili és el millor òrgan per prendre decisions, ja que està fora de la jurisdicció espanyola.

Continuar parlant

En aquest escenari d’oposicions, els republicans consideraven que ara la millor opció és “acceptar l’oferiment de Junts de cedir-los vots si no és possible un govern de coalició ” i permetre així investir el candidat republicà. D’altra banda, ERC s’obria a continuar negociant amb Junts un acord de legislatura però ja sense “la pressió d’una convocatòria automàtica d’eleccions” que s’hauria de produir el pròxim 26 de maig si no s’aconsegueix investir un president de la Generalitat. Aragonès assegurava ahir que s’ha intentat anar per feina i que els darrers dies s’havia provat de tancar un acord, sense èxit. “Ahir ens va sorprendre l’optimisme de Sànchez tenint en compte com havien anat les últimes reunions”, reblava Aragonès. Segons el candidat s’havia advertit que s’entrava en zona de risc, però “no podem seguir pressionats per l’amenaça d’una repetició electoral perquè l’acord al qual arribaríem seria dolent”, rematava. “Cal que el govern es posi a caminar en una situació de pandèmia global i crisi”, reclamava.

A partir d’ara i després d’obrir converses de nou amb els grups dels Comuns, la CUP i Junts per debatre únicament el vot de la investidura, els republicans també es posaran en contacte amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs (Junts), per demanar que iniciï una nova tanda d’entrevistes amb els grups per poder convocar un ple d’investidura “el més aviat possible”.

Sorpresa a Junts

L’anunci d’ERC va causar certa sorpresa en la formació de Junts, que ahir celebrava un congrés extraordinari per escollir la presidenta del consell nacional, càrrec que ocupa des d’ahir la diputada Anna Erra. Els parlaments de cloenda van anar a càrrec del secretari del partit, Jordi Sànchez, des de la presó de Lledoners, i del president a l’exili, Carles Puigdemont. Sànchez, que el dia abans havia ofert una roda de premsa per parlar de les negociacions i havia assegurat que l’acord podia ser qüestió “d’hores o dies”, ahir admetia certa “sorpresa per la determinació” amb què ERC havia “trencat converses” amb Junts en detriment de l’actitud demostrada pels republicans amb el PSOE i Pedro Sànchez en les seves negociacions. Sànchez feia valer el paper de Junts en aquest escenari polític. “Som necessaris, clau i imprescindibles”, assegurava. Sànchez valorava l’acord aconseguit en el programa de govern amb els republicans per fer front a la crisi econòmica i social i assegurava que l’acord pel que fa a la unitat estratègica estava a tocar, ja que la lleialtat de Junts a la mesa de diàleg estava assegurada, i que no existia cap tutela del Consell per la República sobre el govern de la Generalitat. De fet, Sànchez va apuntar que trauria a la llum els documents amb què fins ara han treballat les dues forces polítiques. A 18 dies perquè es convoquin eleccions automàtiques, ERC ha d’accelerar el pas ara amb el suport dels Comuns i la CUP o bé Junts ha de ser més generós amb els seus vots, per evitar noves eleccions.

LES FRASES

No és una tàctica, és una decisió. El país està patint i no podem allargar la negociació de manera agònica
Pere Aragonès
Candidat d’ERc a la presidència de la generalitat
No ens deixarem trepitjar ni faltar al respecte, és un avís als que ens menyspreen com a partit
Carles Puigdemont
president de la generalitat a l’exili (junTS)
Junts ha deixat clar des del principi, i està escrit, que el govern de la Generalitat no pot ser tutelat
Jordi Sànchez
secretari general de junts

Puigdemont: “No ens deixarem trepitjar”

El president de la Generalitat a l’exili i president de JxCat, Carles Puigdemont, va advertir ahir que la seva formació no es deixarà “trepitjar” ni admetrà que li faltin al respecte: “És un avís a tots els que ens han menyspreat com a força política”, sentenciava. Ho remarcava en la cloenda del congrés extraordinari de Junts i poques hores després que ERC donés per trencades les converses per formar un govern de coalició. ERC incidia que el focus de la disputa era el Consell per la República, que lidera Puigdemont, i criticava que aquest organisme volgués tutelar el govern de la Generalitat. Per la seva banda, Puigdemont assegurava que no tolerarà cap falta de respecte. En les frases de Puigdemont, però, en cap moment es va fer una al·lusió directa a ERC.

Carles Puigdemont subratllava que les necessitats de Catalunya “no les pot resoldre l’Estat espanyol”, al qual va acusar d’haver “agreujat” aquestes necessitats. Junts “no callarà” davant dels qui proposen un model de país que trenca amb tot allò que ha fet “forta” Catalunya, el seu model econòmic i social”.

Amb una intervenció telemàtica des de Bèlgica, Puigdemont assegurava que “avui sabem amb més claredat que mai que la independència de Catalunya necessita que Junts existeixi i Junts sigui rellevant, sigui forta, sigui decisiva”. I per Puigdemont queda clar que Junts és un partit que “fa nosa a alguns”, hi afegia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia