Política

Segona oportunitat

La CUP arrenca d’ERC i Junts la promesa d’intentar de nou un acord prenent com a base els punts de consens independentistes

Es comprometen a “assolir” un espai per al debat estratègic i a buscar l’autodeterminació i l’amnistia “la pròxima legislatura”

ERC manté obert el fil amb ECP i a Junts s’expressen opinions diverses

Després de la tem­pesta arriba la calma, tot i que el refrany no diu què passa l’endemà de l’endemà. I si ahir van bai­xar les revo­lu­ci­ons després de la tren­ca­dissa de la vigília, fal­tarà veure ara si es con­so­lida el bon temps o si tor­nen els llamps i trons en la nego­ci­ació per inves­tir Pere Ara­gonès, ja a tretze dies només perquè s’esgoti el ter­mini. Després del blo­queig que de facto va supo­sar dimarts a la tarda que Junts des­muntés totes les pre­mis­ses i expec­ta­ti­ves d’ERC –que feia plans per ini­ciar la legis­la­tura amb un govern en soli­tari–, en noti­fi­car-li que no li cedi­ria cap vot per a la inves­ti­dura si no arri­ba­ven a un acord per a un exe­cu­tiu de coa­lició, la CUP es va eri­gir ahir en sor­pre­nent jutge de pau i els va cri­dar a files per arren­car-los un acord de mínims que hau­ria de ser­vir de base per a una segona opor­tu­ni­tat i repren­dre les con­ver­ses per asso­lir una entesa que eviti anar a elec­ci­ons.

Després d’una tro­bada al mig­dia al Par­la­ment, tots tres grups van fer públic un “com­promís per un acord naci­o­nal per l’auto­de­ter­mi­nació” que no és res més que un recor­da­tori en veu alta dels mínims comuns deno­mi­na­dors que unei­xen l’inde­pen­den­tisme sobre el que vol fer en aquesta legis­la­tura, i que es com­pro­me­ten a fer ser­vir de base “per des­en­ca­llar-ne” l’inici. El docu­ment, redac­tat amb una certa dosi d’ambigüitat, no solu­ci­ona, ni ho pretén, les diferències de fons que han fet enca­llar fins ara les con­ver­ses, però sí que vol ser un reset per poder recons­truir els ponts tren­cats la vigília i tor­nar a posar el tren en la via de la nego­ci­ació. Per il·lus­trar que havien rebai­xat les hos­ti­li­tats, els tres grups fins i tot van esce­ni­fi­car una foto­gra­fia sor­tint junts de la reunió, un fet que reo­bre unes expec­ta­ti­ves que havien que­dat molt toca­des poques hores abans.

La pilota torna a ser ara a la teu­lada d’ERC i Junts, que s’han de reu­nir altre cop en breu, tot i que ahir a la tarda tots dos par­tits es man­te­nien en posi­ci­ons a sim­ple vista incom­pa­ti­bles: els uns, asse­gu­rant que no tan­ca­ran un govern de coa­lició amb Junts abans de ser inves­tits; els altres, dient que no inves­ti­ran Ara­gonès sense un acord per gover­nar en coa­lició. Els jun­tai­res van reu­nir ahir a la tarda el grup par­la­men­tari per fer una actu­a­lit­zació de l’estat de les con­ver­ses, “com ja s’ha fet altres vega­des”, rela­ti­vit­za­ven fonts con­sul­ta­des, que evi­ta­ven fer més valo­ra­ci­ons. En tot cas, altres fonts indi­ca­ven que el sec­tor des­con­tent amb la marxa de les nego­ci­a­ci­ons fins ara, segons expli­cava ja ahir aquest diari, hau­ria apro­fi­tat per expo­sar el males­tar i collar la direcció per recon­duir la situ­ació i tan­car un acord que suposi un exe­cu­tiu de coa­lició. En una piu­lada, el con­se­ller de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat, Damià Cal­vet, expli­cava que havia dinat amb el seu pre­de­ces­sor i amic Josep Rull durant unes hores de permís peni­ten­ci­ari. “Demana que es pugui arri­bar a un acord, gover­nar bé i fer la inde­pendència. Si no ho acon­se­guim, quin sen­tit té que esti­guin a la presó?”, gai­rebé implo­rava. A ningú se li escapa, de fet, que els con­se­llers de Junts estan en el grup que pres­si­ona per fer pos­si­ble l’acord, tot i que un altre excon­se­ller, l’exi­liat Lluís Puig, des­dra­ma­tit­zava en canvi a TV3 la pos­si­bi­li­tat que no hi hagi acord: “No crec que sigui un drama tor­nar a anar a elec­ci­ons”, etzi­bava.

Per si de cas, men­tres­tant, ERC no ha tren­cat les con­ver­ses per bus­car el sí d’En Comú Podem, amb qui van acor­dar reu­ni­ons sec­to­ri­als pel pro­grama que ahir van con­ti­nuar de manera dis­creta. “Només si Junts ens dona els 32 vots dei­xa­rem de depen­dre dels comuns”, recor­da­ven fonts dels repu­bli­cans. Des dels comuns valo­ra­ven que res no ha can­viat en les males rela­ci­ons entre ERC i Junts, tot i el docu­ment con­junt sig­nat, i insis­tien als repu­bli­cans que aban­do­nin defi­ni­ti­va­ment aquesta opció i apos­tin per un pacte amb ells... que supo­sa­ria necessària­ment la com­pli­ci­tat del PSC, una pos­si­bi­li­tat a la qual ERC es nega en rodó.

Con­vo­catòria d’urgència

En espera de veure quin rumb agafa el desen­llaç final, el nou gir de guió el va pro­pi­ciar la CUP, que a pri­mera hora del matí va con­vi­dar ERC i Junts a una reunió en ter­reny neu­tral –els des­pat­xos del seu grup– en què van par­ti­ci­par Car­les Riera, Eulàlia Reguant, Pau Juvillà i Xavier Pelli­cer, pels amfi­tri­ons; Marta Vilalta, Sergi Sabrià i –telemàtica­ment– Josep Maria Jové, pels repu­bli­cans, i Jordi Sànchez, Elsa Artadi, Josep Rius, Míriam Nogue­ras i Fran­cesc de Dal­ma­ses –aquest l’únic que hi era en per­sona–, per Junts. La CUP va posar un esbor­rany sobre la taula per recon­duir la situ­ació a par­tir d’un com­promís basat en qua­tre pre­mis­ses que “emmar­qui la pròxima legis­la­tura”: donar res­posta a la crisi social i econòmica; “cons­truir un mur de defensa” dels drets fona­men­tals que no tenen cabuda en el marc esta­tal; pren­dre la ini­ci­a­tiva i con­vo­car una pri­mera reunió “per cons­truir un acord naci­o­nal per l’auto­de­ter­mi­nació que vagi més enllà dels par­tits”, i situar el debat de l’estratègia inde­pen­den­tista “fora del marc del pacte de govern”.

Tot i aga­far-los a con­tra­peu, tant repu­bli­cans com jun­tai­res van acce­dir a tro­bar-se i van aca­bar sig­nant el docu­ment, que només fa èmfasi en els punts de tro­bada ja cone­guts i no indica com es poden resol­dre els temes espi­no­sos. “La reunió ha estat cons­truc­tiva, però només podrem estar con­tents quan es tren­qui el blo­queig”, valo­rava Riera després a TV3. Els cupai­res, això sí, ja adver­tien que no mou­ran cap més dit, i dei­xa­ran que siguin ERC i Junts els que tor­nin a par­lar, amb l’espe­rança que ara sí que s’enten­guin.

El redac­tat final, en tot cas, va expe­ri­men­tar alguns retocs res­pecte a la pro­posta ini­cial. En el ter­cer punt, així, hi van afe­gir el “com­promís inequívoc que des del diàleg i l’embat democràtic a l’Estat es pugui asso­lir l’exer­cici de l’auto­de­ter­mi­nació i l’amnis­tia durant la pròxima legis­la­tura”. El quart punt va pas­sar a ser un com­promís per “asso­lir un espai per al debat de l’estratègia inde­pen­den­tista més enllà del marc de la gover­na­bi­li­tat”. Cer­ta­ment, mati­sos difícils d’inter­pre­tar, tot i que des d’ERC s’ente­nia, amb molta pre­caució, que l’escull de l’estratègia podria des­lli­gar-se de la for­mació de govern. Caldrà veure com ho lle­geix ara Junts. Men­tre encara durava la reunió, la dipu­tada Laia Estrada ja expo­sava que la CUP veu el Con­sell per la República “com un actor més” de l’inde­pen­den­tisme. És a dir, el que defensa ERC: que no pot ser l’espai comú, sinó com a molt un dels seus par­ti­ci­pants.

ELS MÍNIMS

Els partits independentistes ens comprometem als següents punts de mínims com a base per desencallar l’inici d’aquesta legislatura:
Donar una resposta a la crisi econòmica i social que viu el país
Construir un mur de defensa dels drets fonamentals i bàsics que tenen un ampli suport de la societat catalana i no caben en el marc de l’Estat
Convocar una primera reunió de treball per construir un gran Acord Nacional per l’Autodeterminació que vagi més enllà de partits i que agrupi l’àmplia majoria social del país favorable a la solució democràtica
Assolir un espai per al debat de l’estratègia independentista més enllà del marc de la governabilitat
ERC, JUNTS I CUP
compromís per un acord nacional per l’autodeterminació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.