L'Eliana homenatja al seu primer alcalde
El retrat de Ricardo Llopis Quinto, primer edil de 1937 a 1939, ha sigut penjat en la Sala de Comissions al costat dels quadres de la resta d'alcaldes
L'Ajuntament de l'Eliana i el Centre d'Estudis Locals (CEL) van retre ahir homenatge al primer alcalde del municipi, Ricardo Llopis Quinto, en un emotiu acte en el qual es va penjar una fotografia de l'edil al costat dels retrats de la resta d'alcaldes del municipi.
La iniciativa va contar amb la presència de la Corporació Municipal, representants del CEL i familiars de l'homenatjat. L'alcalde de l'Eliana, Josep María Ángel, va destacar en la seua intervenció que «es tracta d'un acte de justícia carregat d'emoció i voluntat popular amb el qual recuperem part de la nostra memòria històrica». Salvador Torrent, president del Centre d'Estudis Locals, l'associació impulsora de l'homenatge, va assenyalar que amb la inclusió del retrat de Llopis en la Sala de Comissions «recordem a tots els veïns i veïnes que van lluitar per aconseguir la primera independència de l'Eliana» i «ens reafirmem com a poble, perquè mirem cap al futur sense oblidar el nostre passat».
L'homenatge d'ahir coincidia amb el 73 aniversari de la constitució de l'Eliana com municipi independent per segregació de la Pobla de Vallbona. El 19 de juliol de 1937 va tenir lloc la sessió inaugural del Consell Municipal de l'Eliana, en la qual Ricardo Llopis Quinto va ser nomenat alcalde de l'Eliana. Però la independència de l'Eliana no va durar molt temps. En 1939 el Ministeri de Governació va anul·lar la segregació del 37 emparant-se que no era vàlida per haver-se realitzat en període «roig». L'Eliana tornava a ser pedania de la Pobla de Vallbona. Durant els vint anys següents, els veïns de l'Eliana van continuar reivindicant la seua autonomia municipal, que va recuperar finalment al febrer de 1958.
L'homenatge a Ricardo Llopis no és la primera iniciativa de l'Eliana per recuperar la memòria històrica del municipi. El Ple de l'Ajuntament de l'Eliana va aprovar per unanimitat el passat any reconèixer com vàlida la primera independència de la localitat. La moció presentada pel CEL sol·licitava una declaració institucional que donara «plens efectes a la primera declaració d'independència del nostre poble, és a dir, la de juliol de 1937» i que, per tant, aquesta data es fera servir «com data de naixença real del nostre poble». En aquest sentit, la moció de l'associació local argumentava que «cap governador civil pot tenir la competència d'anul·lar una norma emanada d'un govern totalment legal com era el Govern de la II República».