El Marroc insta el govern espanyol a no agreujar la crisi pel líder del Polisario
Li diu que eviti treure Ghali d’Espanya “amb opacitat”
Brussel·les avisa Rabat que no posi en perill les ajudes que rep per contenir la immigració
L’ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich, va advertir ahir a Rabat que si el govern de Pedro Sánchez decideix treure del país Brahim Ghali –el líder del Front Polisario, hospitalitzat a Logronyo– “amb opacitat”, tal com va entrar, “optarà per l’estancament i empitjorament de les relacions” bilaterals.
En una declaració llegida a la seu del Ministeri d’Afers Estrangers després de reunir-se amb el seu titular, Naser Burita, l’ambaixadora, cridada dimarts a consultes a la capital marroquina, va qualificar de “greu crisi” la que passen tots dos països.
El que passi amb Ghali “és un test per a la independència de la justícia espanyola” i també per saber si Espanya “opta per reforçar les seves relacions amb el Marroc o prefereix col·laborar amb els seus enemics”. El ministre Burita ja va avisar abans-d’ahir que Benyaich no tornaria a Madrid “mentre duri la crisi i la veritable causa de la crisi”, en referència al cas Ghali.
I mentre la crisi diplomàtica no afluixa, les tasques per propiciar el reagrupament familiar al Marroc de molts dels menors arribats a Ceuta amb les entrades massives de dilluns i dimarts continuaven ahir en aquesta ciutat.
El govern local va estimar entre 8.000 i 10.000 el nombre de persones que van entrar des del Marroc nedant o a peu a través de la frontera del Tarajal, de les quals 6.600 ja han tornat al seu país. A Ceuta, s’han identificat 438 dels menors que hi van entrar, mentre que milers d’immigrants adults continuen sortint de la població de forma voluntària.
Des de dijous a la nit i durant les primeres hores d’ahir, la frontera del Tarajal i l’espigó que separa Ceuta del Marroc no van registrar cap més intent d’entrada, tot i que hi ha nombrosos nois al voltant del port que supliquen no tornar al seu país d’origen i que mantenen l’esperança d’arribar a la Península amagats en un vaixell o en un camió. L’episodi migratori de Ceuta d’aquesta setmana, quan milers de marroquins van creuar la frontera davant la passivitat de les autoritats del seu país, ha causat dos morts, incloent-hi un menor.
La Comissió Europea, que ha fet costat a l’Estat espanyol en aquesta nova crisi, ha advertit al govern de Rabat que nous episodis com el de Ceuta posarien en risc la relació privilegiada que fa d’aquest país magribí un dels grans destinataris de fons a canvi de retenir fluxos d’emigrants cap a Europa, segons va avançar ahir el diari El País.
Brussel·les recorda que el Marroc s’ha convertit, en els darrers anys, en un soci privilegiat de la Unió Europea (UE), amb una ajuda financera a través de diversos canals que supera els 13.000 milions d’euros des del 2007. Ahir, la comissària europea d’Interior, Ylva Johansson, va suavitzar el to assegurant que la UE continua considerant el Marroc un soci pròxim i fiable, i que espera que continuï sent així.