Política

La fiscalia vol 20 mesos d’inhabilitació per a Torra per la segona pancarta

També li reclama una multa de 30.000 euros perquè no la va treure

La fiscalia demana 20 mesos d’inhabilitació per a qualsevol càrrec públic i 30.000 euros de multa per a l’expresident de la Generalitat Quim Torra per no haver despenjat a temps una pancarta a favor dels polítics presos del balcó de la Generalitat el setembre del 2019. L’acusa d’un delicte de desobediència, perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya li va donar 48 hores per despenjar el cartell i l’expresident no ho va fer al·legant que l’ordre vulnerava la llibertat d’expressió. Finalment el tribunal va ordenar als Mossos d’Esquadra que la retiressin, però abans ho van fer uns treballadors del Palau. Torra ja va ser inhabilitat l’any passat per no haver fet cas a la Junta Electoral Central, que li va ordenar la retirada d’una pancarta de suport als presos polítics penjada mentre hi havia campanya electoral.

L’entitat espanyolista Impulso Ciudadano va ser la que va iniciar aquest segon procediment, en demanar a la sala contenciosa administrativa del TSJC que, com a mesura cautelar, obligués Torra a retirar la pancarta. La sala va admetre la petició de mesures cautelars i el 19 de setembre del 2019 va dictar l’ordre de retirada, que va ser comunicada personalment a Torra el 23 de setembre, donant-li un termini màxim de 48 hores. No obstant això, el 20 de setembre Torra ja va emetre un comunicat en què assegurava que no acataria l’ordre. Torra no va despenjar la pancarta al·legant que la decisió no era ferma i s’hi podia recórrer. Segons l’expresident, la pancarta era un exercici dels drets de llibertat d’expressió, participació política i exercici de càrrec representatiu. El 25 de setembre la Generalitat va presentar un recurs de reposició contra la interlocutòria del TSJC en què demanava la suspensió de la mesura cautelar. L’endemà el TSJC va recordar que el recurs no suspenia l’ordre. El 27 de setembre una lletrada de l’administració de justícia va aixecar acta per constatar que la pancarta continuava al seu lloc. Aleshores el TSJC va ordenar al comissari en cap dels Mossos d’Esquadra la retirada de la pancarta. Aquell dia es va acabar complint l’ordre per part de treballadors de l’edifici.

Pel que fa a la pena d’inhabilitació, la fiscalia demana que sigui per a l’exercici de qualsevol càrrec públic elegit o de govern d’àmbit local, autonòmic, estatal o europeu, i que aquesta inhabilitació comporti la privació “definitiva” d’aquests càrrecs públics i dels honors que comporten, així com la impossibilitat d’obtenir-los durant el temps de condemna. Per al judici, la fiscalia demana que declari com a testimoni un inspector dels Mossos d’Esquadra que hauria rebut l’ordre de retirar la pancarta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.