Política

Cuixart anuncia el “retrobament” d’exili i presó a Elna

Serà divendres vinent, amb Puigdemont i Junqueras

Inaugura una exposició pels 60 anys d’Òmnium Cultural

Òmnium Cultural va complir, just ahir 11 de juliol, 60 anys de vida i el seu president, Jordi Cuixart, va convidar els tres expresidents vius, familiars d’altres d’anteriors i membres de juntes locals a la inauguració d’una exposició sobre l’entitat i la seva lluita per defensar la llengua catalana i el país, que es podrà visitar als jardins del Palau Robert les properes dues setmanes i després serà itinerant per diverses poblacions. En l’acte, Cuixart va fer un destacat anunci: “El proper 16 de juliol a Elna, la Catalunya Nord, farem un acte de retrobament de la presó i l’exili per enfortir les arrels i tornar-ho a fer. I millor.” S’espera que l’acte esperoni a la unitat política de l’independentisme català i hi estan convidats els líders de Junts i d’ERC, l’expresident Carles Puigdemont i l’exvicepresident Oriol Junqueras.

El president d’Òmnium va assegurar que seguiran “pressionant” els partits polítics, “els d’aquí i els d’allà”, perquè “escoltin la veu de la ciutadania”. En l’acte, Cuixart va recordar els cinc empresaris “visionaris que van fundar Òmnium Cultural, el 1961”, i que “atesa la falta d’un estat propi i d’estructures d’estat, entitats com ara Òmnium fan de pal de paller” per esperonar els polítics a defensar el país. El president va recordar que, actualment, Òmnium té 185.000 socis i més de 50 seus arreu, amb persones compromeses per les activitats del dia a dia. “Entre el 1963 i el 1967, l’entitat va ser il·legalitzada pel ministre Fraga, però mai no es va aturar i va crear una seu a París”, recordava.

Cuixart va arribar puntual a l’acte amb el seu fill petit al cotxet, i de qui anava preguntant si estava bé mentre atenia tothom. Va compartir impressions amb els tres únics antecessors vius al capdavant de l’entitat: Josep Millàs, president d’Òmnium del 1982 al 2002, el període més llarg; Jordi Porta, del 2002 al 2010, i de qui se sosté que va ser un revulsiu per a l’entitat, i l’expresident Joaquim Torra, el 2015, quan la desapareguda Muriel Casals va fer el salt a la política. Jordi Cuixart és el desè president d’Òmnium, fins al 2022.

“Alegria” era el sentiment compartit pels expresidents d’Òmnium Millàs i Porta, ahir. Millàs recordava que van fer una revista escolar catalana i Rialles, un espectacle de teatre a 48 poblacions, i que van crear la Federació Llull, amb Acció Cultural del País Valencià i l’Obra Cultural Balear. Porta va destacar el “creixement extraordinari” de l’entitat, que ell va deixa amb una bona base: 22.000 socis. També va recordar que un soci va ajudar-lo a aconseguir un pis a Barcelona per canviar la seu d’Òmnium, ja que el Palau Dalmases era extraordinari però no s’hi podien fer obres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia