Política

Sols contra els talibans

Von der Leyen assegura que “no reconeixeran” els talibans i que no donaran “ni un euro en ajut humanitari”, però sí que acolliran més afganesos

Grècia aixeca un mur de 40 quilòmetres a la frontera amb Turquia per evitar que hi entrin

La Unió Euro­pea asse­gura que no hi haurà “reco­nei­xe­ment polític” als tali­bans, ni tam­poc rebran ajuts econòmics encara que siguin amb fina­li­tats huma­nitàries. “No hi ha con­ver­ses polítiques, només con­tac­tes ope­ra­tius” per poder garan­tir les eva­cu­a­ci­ons, diu la pre­si­denta de la Comissió Euro­pea des de Tor­rejón de Ardoz. Ursula von der Leyen també con­si­dera que “no es pot des­ti­nar ni un euro d’ajut huma­ni­tari a un règim que nega a les seves dones drets i lli­ber­tats”, en la visita ahir al cen­tre d’aco­llida de refu­gi­ats afga­ne­sos, al cos­tat del pre­si­dent espa­nyol, Pedro Sánchez, i el del Con­sell Euro­peu, Char­les Mic­hel.

La CE estarà atenta “als fets” més que a les parau­les con­ci­li­a­do­res dels tali­bans, i Von der Leyen i Mic­hel asse­gu­ren que la UE manté la volun­tat d’aco­llir més refu­gi­ats. Per con­tra, un estat mem­bre com Grècia ha aca­bat un tan­cat metàl·lic de 40 quilòmetres a la seva fron­tera amb Tur­quia amb el qual vol evi­tar l’entrada d’afga­ne­sos. Men­tres­tant, el cofun­da­dor dels tali­bans va arri­bar ahir a Kabul per par­ti­ci­par en la for­mació d’“un nou sis­tema” polític, diuen els tali­bans. El mul·là Abdul Ghani Bara­dar Akhund podria ser el pro­per màxim man­da­tari.

Quina és la situ­ació actual?

L’aero­port de Kabul con­cen­tra aglo­me­ra­ci­ons mal­grat la violència dels tali­bans, que impe­dei­xen exi­lis. L’ONU tem que la repressió s’esten­gui con­tra tot­hom qui hagi col·labo­rat amb estran­gers. També són vícti­mes de la cacera els fun­ci­o­na­ris del ja exgo­vern afganès: corre un vídeo amb l’exe­cució d’un líder poli­cial i hi ha peri­o­dis­tes segres­tats. Els tali­bans patru­llen les ciu­tats men­tre exi­gei­xen la reo­ber­tura de comerços i la tor­nada a la nor­ma­li­tat. Molta gent, espe­ci­al­ment dones, evita sor­tir al car­rer. D’altres, unes 250.000 per­so­nes, hau­rien fugit des de finals de maig, el 80% de les quals són dones i infants.

Per­so­nes amb la ban­dera naci­o­nal afga­nesa s’han mani­fes­tat con­tra la ban­dera blanca i d’ori­gen religiós que impo­sen els insur­gents, que han apa­llis­sat els mani­fes­tants, algun d’ells mort a trets.

El fins ara vice­pre­si­dent del govern, Amru­llah Saleh, s’ha auto­pro­cla­mat pre­si­dent en fun­ci­ons de l’exe­cu­tiu desa­llot­jat de Kabul. Un grup d’homes que li fan cos­tat pro­me­ten ini­ciar una resistència armada con­tra els tali­bans des de Panjs­hir, l’única regió que s’escapa del con­trol talibà, i dema­nen suport a Occi­dent.

Qui són els tali­bans?

Els tali­bans són un grup nas­cut el 1994 que aspira a gover­nar l’Afga­nis­tan apli­cant la versió més retrògrada de les lleis islàmiques. Part dels seus com­ba­tents s’havien for­mat en camps de refu­gi­ats al Pakis­tan, men­tre els grups muja­hi­dins a l’Afga­nis­tan llui­ta­ven con­tra la invasió de la Unió Soviètica amb el suport dels EUA, que pre­fe­rien l’expansió del giha­disme al comu­nisme. La reti­rada de l’URSS va per­me­tre als tali­bans esta­blir un emi­rat el 1996. El 2001, els EUA van fer-los fora i es van tras­lla­dar al Pakis­tan. El 2019, Donald Trump va nego­ciar amb ells la reti­rada dels EUA, i va accep­tar l’exigència dels tali­bans, que rebut­ja­ven la presència al govern de dones en el diàleg. Radio Free Europe/Radio Liberty ha reve­lat que el grup va gua­nyar 416 mili­ons el 2020 arran del nar­cotràfic, la mine­ria (400) i les dona­ci­ons de països com el Pakis­tan, l’Aràbia Sau­dita, l’Iran i Rússia (500). Són majo­ritària­ment d’ètnia paixtu, la majo­ritària, amb 12 mili­ons de per­so­nes.

Per què els EUA van envair l’Afga­nis­tan?

En res­posta als atacs de l’11-S, el pre­si­dent George Bush fill va apro­var el pla de der­ro­car el règim talibà i de des­ar­ti­cu­lar Al-Qaida, la milícia giha­dista que s’allot­java al país i que havia per­pe­trat l’atac con­tra les Tor­res Bes­so­nes. Amb el temps, s’ha vist que la pre­tesa defensa de la democràcia i la pro­tecció de les dones afga­ne­ses eren pre­tex­tos per convèncer l’opinió pública occi­den­tal.

Was­hing­ton va començar envi­ant-hi 400.000 sol­dats. Ossama bin Laden, cap d’Al-Qaida, fugia al Pakis­tan, on també es van refu­giar els tali­bans. Els EUA van posar al poder els líders muja­hi­dins, cri­mi­nals de guerra i vis­tos per part de la ciu­ta­da­nia com a il·legítims. Els tali­bans van començar a gua­nyar ter­reny a les majo­ritàries zones rurals quan el 2003 els EUA van pri­o­rit­zar la guerra de l’Iraq, amb atacs dia­ris durant anys. Les millo­res s’han limi­tat a les grans ciu­tats, on la coa­lició inter­na­ci­o­nal asse­gu­rava que el govern cons­truïa un nou país. Durant l’ocu­pació han mort més de 160.000 afga­ne­sos entre civils, guer­ri­llers tali­bans i sol­dats. Aquests últims, sovint impa­gats per la cor­rupció.

Quants diners ha cos­tat la guerra?

Els Estats Units han inver­tit 83.000 mili­ons de dòlars a entre­nar i armar l’exèrcit afganès –armes ara en mans dels tali­bans–, en detri­ment d’edu­cació, sani­tat i gover­nança. D’altra banda, els milers de con­trac­tis­tes que Was­hing­ton ha tin­gut en nòmina per ofe­rir ser­veis a l’exèrcit s’han endut 104.000 mili­ons de dòlars. Els Estats Units hi han tin­gut gai­rebé sem­pre més con­trac­tis­tes que sol­dats. Segons For­bes, la inversió total nord-ame­ri­cana és de 2 bili­ons de dòlars. Part de la inversió se l’hau­rien endut els diri­gents fugi­tius.

Quina és la situ­ació de les dones?

“Ningú em pot aju­dar. Vin­dran a bus­car gent com jo i ens mata­ran.” És Zarifa Gha­fari, pri­mera alcal­dessa del país i part d’una gene­ració de dones que han acce­dit als estu­dis, al mer­cat labo­ral i a la vida pública. Fins al 2001, havien de que­dar-se a casa o sor­tir amb un burca i acom­pa­nya­des d’un home. L’any pas­sat, diver­sos assas­si­nats de dones amb càrrecs públics han estat vin­cu­lats als tali­bans.

Grups de dones han adver­tit que els seus drets, ara en perill, es fan ser­vir com a ins­tru­ment pro­pa­gandístic al món. Els tali­bans han mos­trat ara un to mode­rat, però s’espera que tor­nin a la seva estricta posició exclo­ent. Quan gover­na­ven, l’amis­tat entre homes i dones podia estar cas­ti­gada amb fla­gel·lació i les nenes es casa­ven amb mili­ci­ans en matri­mo­nis forçats que ama­ga­ven l’escla­vi­tud sexual. Pallis­ses, humi­li­a­ci­ons, ampu­ta­ci­ons i exe­cu­ci­ons eren tàcti­ques repres­si­ves que el grup ha adver­tit que no des­carta tor­nar a emprar. Mal­grat l’ocu­pació, el 80% de les dones són encara anal­fa­be­tes i el 75% són forçades a casar-se.

Qui­nes són les pers­pec­ti­ves de futur?

Els tali­bans s’esfor­cen a con­te­nir la seva actu­ació fins que l’atenció marxi de l’Afga­nis­tan, però no hi ha motius per pen­sar que no apli­ca­ran les mesu­res que impo­sa­ven fins al 2001. Ho diuen els pre­ce­dents i l’actu­a­li­tat: l’ONU cal­cula que el nom­bre de morts civils ha aug­men­tat un 50% des de l’inici del 2021, amb més dones i infants morts que cap altra pri­mera mei­tat de l’any des del 2009. Unes morts que molts adju­di­quen als tali­bans. Aquest cop, el grup domina gai­rebé tot l’Afga­nis­tan i té més vin­cles glo­bals. Cal témer una impu­ni­tat abso­luta en la vio­lació de drets humans. Com ara a l’Aràbia Sau­dita i a Qatar.

Com ha reac­ci­o­nat la regió?

La fugida occi­den­tal deixa pas al prag­ma­tisme. La Xina, Rússia, Tur­quia i l’Iran han dei­xat caure que entau­la­ran rela­ci­ons amb els tali­bans. El Pakis­tan ja ha rebut la pri­mera dele­gació inter­na­ci­o­nal dels tali­bans i alguns estats del golf Pèrsic podrien seguir-los les pas­ses. Grups isla­mis­tes han feli­ci­tat els tali­bans: Hamas (Gaza), Hez­bo­llah (Iran) i Hayat Tah­rir al-Sham, la branca d’Al-Qaida a Síria. I també Al-Qaida, amb presència encara en quinze províncies afga­ne­ses, i Al-Sha­baab, a Somàlia. S’espera molta pro­pa­ganda giha­dista pel 20è ani­ver­sari de l’11-S i que la victòria dels tali­bans impulsi les aspi­ra­ci­ons giha­dis­tes arreu del món. Governs autocràtics podrien inter­pre­tar la reti­rada dels EUA com una carta blanca per come­tre atro­ci­tats, men­tre no afec­tin els interes­sos de Was­hing­ton. Règims com l’iranià –que anhe­len l’expulsió d’Occi­dent de la regió– podrien ara fer pressió per fer fora les tro­pes esta­tu­ni­den­ques de l’Iraq.

Quina és la situ­ació dels refu­gi­ats?

Gai­rebé 20.000 per­so­nes han mar­xat de l’Afga­nis­tan. Han pagat bit­llets d’avió amb un preu inflat que suma milers d’euros i han estat eva­cu­ats pel fet d’haver col·labo­rat amb Occi­dent. Però aquests són l’excepció. L’Afga­nis­tan és l’estat que va gene­rar més refu­gi­ats a tot el món durant tres dècades, fins que Síria el va superar el 2015, i ara està cri­dat a pro­ta­go­nit­zar un nou èxode mas­siu.

Ale­ma­nya i Holanda han atu­rat les expul­si­ons al·legant que Kabul era un lloc segur. El francès Macron, inti­mi­dat per l’extrema dreta en les pre­si­den­ci­als del 2022, rebutja l’arri­bada d’ il·legals. HRW exi­geix que s’incre­menti el suport huma­ni­tari als països limítrofs. L’Uzbekis­tan els deporta, però d’altres ja n’allot­ja­ven fins ara: al Pakis­tan n’hi viuen un milió i mig i a l’Iran, 800.000. A Europa, els que més n’acu­llen són Ale­ma­nya (148.000) i Àustria (40.000). Els EUA, sols 2.000. La majo­ria dels afga­ne­sos no tenen diners per mar­xar.

LES XIFRES DEL CONFLICTE

250
mil
persones han marxat de casa seva de maig, el 80% de les quals són dones i infants.
83.000
milions
de dòlars han invertit els EUA en l’exèrcit afganès.

LES XIFRES DEL CONFLICTE

83
mil
milions de dòlars invertits dels EUA en l’exèrcit afganès
110
mil
morts afganesos, sumant civils i soldats del govern
80
per cent
de les dones encara són analfabetes a dia d’avui, malgrat l’ocupació internacional
300
milions
de dòlars invertits dels EUA en la guerra d’Afganistan, cada dia, durant 20 anys. En total, 2 bilions.
2.000
refugiats
afganesos acollien els EUA el 2020, en comparació amb el milió i mig del Pakistan.
2.000
refugiats
afganesos acollien els EUA el 2020, en comparació amb el milió i mig del Pakistan.
250.000
persones
han marxat de casa seva des del maig, el 80% de les quals són dones i infants.
110.000
morts
afganesos és el balanç total, sumant-hi civils i soldats del govern.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia