Política

Compte enrere angoixant

Les evacuacions haurien d’acabar demà per facilitar la retirada de tropes dels EUA

Molts afganesos assumeixen que no podran marxar

Els talibans esperen formar un govern “inclusiu” abans del 31 d’agost

El prin­ci­pal obs­ta­cle a què s’enfronta la com­pli­cada ope­ració d’eva­cu­ació de l’Afga­nis­tan, ara per ara, és el temps. La nega­tiva del govern dels EUA de pos­po­sar la presència mili­tar més enllà del 31 d’agost ha obli­gat tot­hom a afa­nyar-se en la reti­rada per com­plir la pro­mesa, i fa evi­dent que la tasca que­darà a mit­ges i milers d’afga­ne­sos es que­da­ran a terra.

La des­es­pe­ració i el des­con­trol són cla­mo­ro­sos. Els EUA insis­tei­xen que, després de la data esta­blerta, els nord-ame­ri­cans ja no tin­dran la res­pon­sa­bi­li­tat de ges­ti­o­nar el que passa a l’aero­port de Kabul –es parla que la part civil de l’aeròdrom podria estar sota con­trol turc a par­tir del setem­bre–, i han adver­tit els ali­ats que han d’acce­le­rar el procés d’eva­cu­ació, que hau­ria d’aca­bar abans de demà perquè les tro­pes nord-ame­ri­ca­nes tin­guin temps de reco­llir equi­pa­ment i arma­ment i mar­xar dimarts de la set­mana vinent. De fet, uns 300 sol­dats dels gai­rebé 6.000 que que­da­ven de l’últim des­ple­ga­ment ja han tor­nat a casa.

La pressió és màxima. Els britànics tenien pre­vist aca­bar ahir mateix les seves tas­ques d’eva­cu­ació. Els ale­manys, avui. Tot­hom accepta que encara que el pla con­tinués al ritme actual uns quants dies més no seria sufi­ci­ent per treure tota la gent que es vol esca­par. Molts afga­ne­sos comen­cen a resig­nar-se i a assu­mir que no podran fugir del règim talibà com els havien promès. Els EUA, a banda de voler com­plir la pro­mesa feta als tali­bans, jus­ti­fi­quen les pres­ses pel crei­xent temor a un atemp­tat d’Estat Islàmic. Es cal­cula que a l’aero­port s’hi deuen amun­te­gar més de 10.000 per­so­nes que inten­ten entrar en qual­se­vol avió. El pre­si­dent dels EUA, Joe Biden, vol evi­tar un dal­ta­baix que elevi encara més el caos i faci que se li amun­te­guin encara més les crítiques que li arri­ben de totes ban­des.

No resol l’angoixa el fet, segons van infor­mar fun­ci­o­na­ris ale­manys, que els tali­bans hagin acor­dat que per­me­tran l’eva­cu­ació d’afga­ne­sos amb per­mi­sos de països estran­gers més enllà de la data límit del 31 d’agost. Bàsica­ment perquè el com­pli­ment i apli­cació d’aquesta asse­gu­rança és un mis­teri.

Les infor­ma­ci­ons que arri­ben de l’Afga­nis­tan rela­ten dese­nes de casos de per­so­nes amb papers en regla blo­que­jats pels tali­bans, que ja comen­cen a com­plir l’amenaça de no dei­xar sor­tir cap ciu­tadà local. Un informe intern de l’ONU obtin­gut per Reu­ters, per exem­ple, explica la pallissa que va rebre un tre­ba­lla­dor de l’orga­nisme amb la iden­ti­fi­cació cor­res­po­nent quan inten­tava arri­bar a l’aero­port.

Experts en refu­gi­ats asse­gu­ren que més de 300.000 per­so­nes estan en risc de patir represàlies per la seva relació amb les for­ces inter­na­ci­o­nals. Un dels grups en més perill són les dones, que poden patir un retrocés monu­men­tal en els seus drets sota les lleis tali­ba­nes. Els nous líders afga­ne­sos, en l’intent de donar una nova imatge, van dema­nar a les dones que de moment no sur­tin de casa ni vagin a tre­ba­llar, perquè no han tin­gut temps per “entre­nar” els seus com­ba­tents sobre com trac­tar-les i temen que podrien asset­jar-les o col­pe­jar-les.

D’altra banda, el prin­ci­pal por­ta­veu talibà, Zabi­hu­llah Muja­hid, va dir a Efe que espe­ren tan­car l’acord per a la cre­ació d’un govern “inclu­siu” abans de la sor­tida de les tro­pes inter­na­ci­o­nals, cosa que sig­ni­fi­ca­ria el retorn con­so­li­dat al poder del règim talibà.

La can­ce­llera Merkel va ins­tar la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal a man­te­nir el diàleg amb els tali­bans per “pro­te­gir al màxim pos­si­ble el que s’ha acon­se­guit” en els dar­rers vint anys.

LES XIFRES

82.000
persones
han estat evacuades des de la caiguda de la capital afganesa en mans dels talibans.
1.500
nord-americans
falten evacuar de l’Afganistan, segons càlculs del Departament d’Estat dels EUA.

El Banc Mundial suspèn el pagament de fons

Redacció

El Banc Mundial va congelar ahir els fons als projectes que estava desenvolupant a l’Afganistan després del retorn al poder dels talibans. La institució financera internacional va mostrar la seva preocupació per l’impacte que tindrà aquesta situació en les perspectives de desenvolupament del país, i, especialment per a les dones. “Hem suspès els pagaments de fons en el marc de les nostres operacions a l’Afganistan i estem seguint de molt a prop i avaluant la situació”, va comentar un portaveu del Banc Mundial. “Estem profundament preocupats per la situació a l’Afganistan i el seu impacte en les perspectives de desenvolupament del país, especialment per a les dones”, va destacar també. La decisió del Banc Mundial es produeix pocs dies després que el Fons Monetari Internacional (FMI) hagués suspès els pagaments a l’Afganistan. L’administració de Biden també ha congelat els actius del banc central de l’Afganistan que es troben als Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.