Política

PAU JUVILLÀ I BALLESTER

CUP-UN NOU CICLE PER GUANYAR

“Per saber on vas has de saber d’on vens”

“La història i la política, i sobretot la recuperació de la memòria històrica, sempre m’han agradat molt”

“A la meva mare li dec molta part de la meva cultura política”

LLEIDA DECIDEIX
Pau Juvillà ha escollit del seu àlbum personal aquesta foto del 2010 votant en la consulta popular sobre la independència de Catalunya que va organitzar la plataforma Lleida Decideix el 25 d’abril. Aquell dia la capital del Segrià es va convertir en la ciutat més gran de les que s’hi havia dut a terme fins aleshores una consulta d’aquestes característiques.
Històricament hi ha hagut una defensa de la qüestió nacional des de l’anarquisme
La meva àvia amb vuit anys i la seva germana, de sis, van creuar la frontera cap a França soles
És de Lleida, però ha vis­cut a Girona i a Tar­ra­gona i ara la seva acti­vi­tat passa per Bar­ce­lona. Què es que­da­ria de cada lloc?
I a Mèxic. A Girona hi vaig viure l’etapa uni­ver­sitària i em va aju­dar a créixer política­ment. A Tar­ra­gona hi vaig anar per feina i vaig par­ti­ci­par molt de la vida a Reus, que va ser un apre­nen­tatge impor­tant també per a mi. Totes tenen coses boni­ques i no me’n podria que­dar cap. Ara bé, Lleida és la meva ciu­tat i és on tinc la meva pare­lla i els meus dos fills. A més, em resulta còmode per viure i m’agrada.
És biòleg de for­mació, però és coau­tor de dos lli­bres que podrien ser obra d’un his­to­ri­a­dor: ‘Epoca, l’exèrcit a l’ombra’ i ‘El PSUC a les ter­res de Lleida, 1936-1986’. Com és?
Tinc una espècie de vocació d’his­to­ri­a­dor frus­trat. La història i la geo­gra­fia m’agra­den molt. De fet, vaig estar entre història i bio­lo­gia i em vaig deci­dir per bio­lo­gia, però la història sem­pre m’ha agra­dat molt. La història i la política i sobre­tot la recu­pe­ració de la memòria històrica, perquè con­si­dero molt impor­tant que per saber on vas has de saber d’on vens. El lli­bre sobre Epoca surt de la con­vicció que cal expli­car la història de l’inde­pen­den­tisme català i la tran­sició a través d’una gent que es deia Epoca i que van par­ti­ci­par d’aquell moment. La decisió d’escriure el del PSUC sor­geix perquè la meva mare va ser regi­dora del PSUC en les pri­me­res elec­ci­ons muni­ci­pals democràtiques a l’Ajun­ta­ment de Lleida. A l’Anto­ni­eta Jarne, que en sap molt d’història, li vaig dir que s’hau­ria d’escriure la història del PSUC i em va que dir que sí, però que ho havíem de fer a mit­ges. I a par­tir d’aquí neix aquest lli­bre que intenta reco­llir aquesta tra­dició que va dels ini­cis del PSUC fins que es con­ver­teix en Ini­ci­a­tiva, i alhora era també una mica de deute històric amb la meva família, amb la mare, a la qual li dec part de la meva cul­tura política.
Com és que en el pri­mer lli­bre uti­lit­zen el nom amb què la poli­cia espa­nyola va bate­jar l’Exèrcit Popu­lar Català?
L’hi va posar la poli­cia, però era un nom que es va popu­la­rit­zar i que ells, a banda de la CASA, que és com es deien, també el feien ser­vir. A més, defi­nia aque­lla orga­nit­zació política, que era molt espe­cial, perquè no era una orga­nit­zació armada cor­rent. No tenia volun­tat de fer acci­ons arma­des per obte­nir uns objec­tius, sinó que era un exèrcit al ser­vei del govern de la Gene­ra­li­tat que fos en aquell moment. Aquesta gent venia de l’ense­nyança del 6 d’Octu­bre i ente­nia que la Gene­ra­li­tat havia de tenir un exèrcit armat. A més, el fet que aquesta orga­nit­zació estigués lli­gada a una sigla històrica de l’inde­pen­den­tisme com és la del Front Naci­o­nal de Cata­lu­nya ens per­me­tia expli­car el nai­xe­ment de l’inde­pen­den­tisme con­tem­po­rani a través del Front, pas­sant pel PSAN i aca­bant a l’MDT.
Té un fill que es diu Lli­bert. Té alguna relació amb l’Antiga Roma i amb la Segona República?
Moltíssima. Hi ha diver­ses rela­ci­ons bàsiques amb el nom del meu fill. La pri­mera és que un lli­bert és una per­sona que pot esde­ve­nir lliure, per tant tot­hom pot esde­ve­nir lliure, i era una cosa que ens agrada. La segona és que era un nom que es posava en la Segona República, en el món lli­ber­tari hi havia molts Lli­berts i Flo­re­als. I la ter­cera, que és la que ens va fer deci­dir, és la història d’en Lli­bert Tar­ragó. A Maut­hau­sen hi havia uns quants cata­lans tan­cats i un d’ells, que es deia Joan Tar­ragó, va fer una bibli­o­teca. Dins d’aquell infern, un català que era comu­nista, que era del Vilo­sell, un poble de vora Lleida, va fun­dar la bibli­o­teca clan­des­tina. Quan els pre­sos arri­ba­ven al camp els tre­ien totes les per­ti­nen­ces i el que no con­si­de­ra­ven de valor, com els lli­bres, ho cre­ma­ven. Tar­ragó i els seus com­panys els res­ca­ta­ven i els guar­da­ven al bar­racó on dor­mien amb el risc de per­dre la vida. Aquesta gent que es va orga­nit­zar per fer això es va con­ju­rar que el pri­mer que sortís d’allà posa­ria Lli­bert al pri­mer fill que tingués. Joan Tar­ragó va sor­tir el pri­mer, va anar fins a Andorra, va cami­nar fins a les Ter­res de l’Ebre, es va tro­bar amb la seva com­pa­nya que vivia a Cata­lu­nya i van tenir un fill que es diu Lli­bert Tar­ragó. Quan vam deci­dir posar Lli­bert al nos­tre fill, li vam escriure i li vam pre­gun­tar què li sem­blava i ens va dir que mera­vellós.
Milita a la CGT i a la CUP. Com casa l’ànima anar­co­sin­di­ca­lista i la inde­pen­den­tista, perquè les rela­ci­ons no han estat molt bones?
Con­si­dero que històrica­ment hi ha hagut una defensa de la qüestió naci­o­nal des de l’anar­quisme. Ara faré una heret­gia, que és par­lar de Sal­va­dor Seguí. Seguí, no només en el dis­curs de Madrid, sinó en el seu dia a dia, defen­sava aquesta cata­la­ni­tat. I després hi ha hagut per­so­nes molt impor­tants en el món lli­ber­tari que han defen­sat els Països Cata­lans o l’auto­de­ter­mi­nació.
Un deno­mi­na­dor comú és l’anti­fei­xisme?
Segur, i també la volun­tat d’eman­ci­pació social. Segu­ra­ment tenim camins dife­rents per arri­bar-hi, però tots estem d’acord en la justícia social. Per tant, crec que una part del camí el podem fer junts i podem apren­dre un movi­ment de l’altre.
I com encaixa que un lli­ber­tari i sin­di­ca­lista ocupi un càrrec ins­ti­tu­ci­o­nal?
Amb mol­tes con­tra­dic­ci­ons. És allò que deia en Fus­ter, les meves con­tra­dic­ci­ons són les meves espe­ran­ces. Encaixa amb con­trac­ci­ons i amb la volun­tat que això no esde­vin­gui una fina­li­tat o un objec­tiu en si mateix, sinó un mitjà per fer alguna una cosa en posi­tiu i sabent que és tem­po­ral.
Ha dit que va anar a Mèxic?
Nou mesos. Set amb una beca de la UdG tre­ba­llant per l’Acnur amb refu­gi­ats de la guerra de Gua­te­mala i a Chi­a­pas en un pro­jecte de refo­res­tació i piscícola. I després vint dies d’obser­va­dor inter­na­ci­o­nal en un poble zapa­tista i un mes de vacan­ces.
El fet de tre­ba­llar amb refu­gi­ats el va fer pen­sar en els repu­bli­cans que van haver d’exi­liar-se?
Era dife­rent, però em fas pen­sar en la meva àvia que va fugir a França. Es va per­dre de la família i amb vuit anys i amb la seva ger­mana, de sis, van cre­uar la fron­tera soles i van estar un any i mig a França en un hos­pici fins que van tro­bar els pares. Això jo no ho he vis­cut gaire, ja que els meus avis no en par­la­ven. Els cos­tava molt par­lar de la guerra i del que havia pas­sat. Ho vaig saber de gran, que vas pre­gun­tant.
Sobre l’estada a Mèxic, què es pot fer perquè les naci­ons indígenes no reals pas­sin a ser reals?
Pri­mer empo­de­rant-les en el sen­tit que no s’aver­go­nyei­xin de la seva llen­gua i la seva cul­tura. Quan vaig anar allà vaig inten­tar apren­dre una de les llengües i em pre­gun­ta­ven per què ho feia si no ser­via per a res, i això abans també pas­sava una mica aquí.

Angela Davis, Fuster i Seguí

Em cita al seu despatx de secretari tercer del Parlament, situat a la part noble de l’edifici. Només entrar, em trobo de cara un cartell amb la imatge d’Angela Davis i la frase de l’activista nord-americana pels drets socials i polítics dels afroamericans i les dones: “Radical vol dir simplement anar a l’arrel de les coses.” La mirada se me’n va de seguida a una petita fotografia en blanc i negre que hi ha sobre el cartell. És de Lluís Companys, Salvador Seguí i Francesc Layret. Conegut com el Noi del Sucre, Seguí era de Lleida i sindicalista com Juvillà. De fet es va manifestar com el més important sindicalista català de masses en la vaga de La Canadenca (1919). I un altre detall, un paper enganxat davant la impressora amb la frase de l’escriptor suecà Joan Fuster: “Les meves contradiccions, les meves esperances.” Una “decoració” que més aviat és una declaració de principis. De fet acabem l’entrevista i marxa ràpid. Va a una concentració contra el desallotjament d’un casal, perquè ni el càrrec ni el despatx li han fet oblidar el motiu pel qual va entrar en política, que el que compta és la gent, la justícia social, i que ell és un entre tants.

Pau Juvillà i Ballester

Va néixer a Lleida el 1973 i és llicenciat en biologia. Va ser regidor a l’Ajuntament de Lleida (2015-2019). La seva mare, Magda Ballester Sirvent, va ser regidora del PSUC a la Paeria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.