Sánchez, després de la taula de diàleg: “Hem de treballar sense pressa, sense pausa i sense terminis”
El president espanyol rebutja l’autodeterminació i aposta per obrir el diàleg per les qüestions “on estiguem més a prop”
L’agenda per al retrobament de Sánchez a la taula de diàleg insisteix en inversions i finançament
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha recordat aquest dimecres després de la reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que les posicions d’un executiu i l’altre sobre la resolució del conflicte polític a Catalunya estan “molt allunyades”, però les dues parts “hem coincidit que la taula de diàleg és el millor camí per avançar”, i per això cal treballar “sense pressa, sense pausa, però sense terminis”. Un missatge per desplaçar el marge de dos anys per al diàleg que ERC i la CUP van establir al pacte d’investidura, perquè –segons el president espanyol– “per resoldre el fons del conflicte fa falta temps”.
Sánchez ha rebutjat les peticions d’Aragonès sobre amnistia i autodeterminació, i ha emplaçat els equips de la taula de diàleg a obrir el debat per les qüestions “on estiguem més a prop” i “podem avançar”.
El president espanyol ha fet aquestes manifestacions en roda de premsa després de la reunió d’una hora i 50 minuts que ha mantingut amb el president de la Generalitat a la Sala de Diputats del Palau. La trobada s’ha celebrat a porta tancada i ha anat seguida d’una fotografia conjunta de les dues delegacions al Pati dels Tarongers. A continuació ha començat la reunió de la taula de diàleg entre els dos executius, que té lloc a la sala torres Garcia i a la que finalment han participat breument Sánchez i Aragonès.
L’agenda per al retrobament que ha presentat el govern espanyol a la taula de diàleg d’aquest dimecres recull els 44 punts de l’anterior, de fa 20 mesos, però amb una actualització. L’executiu de Pedro Sánchez explica els “avenços sòlids” que s’han fet en alguns dels àmbits.
Sánchez s’ha referit a les “oportunitats per a Catalunya en el marc dels fons europeus” així com en les inversions recollides en els pressupostos generals de l’Estat o en els acords que s’han d’explorar en el marc de la Comissió Bilateral. També destaca la “reducció, mitjançant la negociació” del nombre de recursos competencials interposats al TC.
Entre els compromisos en què s’ha avançat consten iniciatives del govern espanyol com l’aprovació del projecte de llei de memòria democràtica o la LOMLOE, la suspensió de les regles fiscals amb motiu de la pandèmia o els recursos assignats a Catalunya als pressupostos de 2021, “complint amb la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut”. El document assegura que el 2022 es tornarà a donar compliment.
Pel que fa a les infraestructures, el document parla d’impulsar els serveis de Rodalies i destaca l’aprovació del Pla de Rodalies 2020-2030 que contempla una inversió de 6.300 milions d’euros. També menciona que “un dels principals objectius” de l’executiu espanyol és el desenvolupament del corredor mediterrani i destaca la liberalització d’autopistes.
Igualment veu un “avenç fonamental” la presència de la Generalitat al Consell de Política Fiscal i Financera del juliol i remarca que s’està avançant en els treballs per dissenyar un nou sistema de finançament autonòmic. A més, remarca l’aixecament de la intervenció financera de la Generalitat. El govern espanyol destaca “la millora de l’autogovern català” amb els compromisos de treball la Comissió Bilateral que es va reunir a l’agost.