Política

Alemanya

Eleccions generals

El perill “normalitzat”

Promotora d’un discurs xenòfob el 2017, la ultradretana AfD intenta ara capitalitzar el descontentament per les restriccions de la Covid-19

L’ala més moderada del partit mira de controlar els falcons interns, sota la lupa dels serveis secrets

Els sondejos li pronostiquen un 11% en intenció de vot en els comicis de diumenge que ve

A l’afebliment per les divisions internes, s’hi afegeixen els problemes financers de la formació

Tino Chru­pa­lla, de 46 anys, pare de tres fills i dipu­tat del Bun­des­tag (Par­la­ment), fa un mes que baixa cada dia del cotxe de cam­pa­nya d’Alter­na­tiva per Ale­ma­nya (AfD) amb la gra­nota de pin­tor de parets, el seu ofici. Se la treu a l’escala que porta a l’esce­nari del seu míting o un cop a dalt, com si acabés de ple­gar d’una feina que ja no exer­ceix. L’acom­pa­nya Alice Wei­del, cap del grup par­la­men­tari, de 42 anys i asses­sora empre­sa­rial. Són els caps de llista d’aquest par­tit, el pri­mer i únic de l’espec­tre ultra­dretà amb escons al Bun­des­tag, des del 2017. Ales­ho­res van obte­nir un 12,6% i es van con­ver­tir en pri­mera força de l’opo­sició. Ara se’ls pro­nos­tica un 11%. Van a la cam­pa­nya com a repre­sen­tants de l’Ale­ma­nya “nor­mal”.

La imatge de Chru­pa­lla amb la gra­nota de pin­tor es repe­teix dia a dia. Sigui a Schwe­rin, la ciu­tat de l’est on va arren­car la cam­pa­nya, o a Saxònia, el land on l’AfD es va con­ver­tir en el par­tit més votat en les gene­rals del 2017, amb un 27%. Ara se li pro­nos­tica un punt menys. Chru­pa­lla és dipu­tat per man­dat directe al seu dis­tricte, Görlitz, ciu­tat saxona fron­te­rera amb Polònia.

“La maquinària del pànic vol arruïnar les nos­tres ciu­tats”, sosté sobre l’esce­nari, ja amb el seu altre ves­tit de cam­pa­nya –ame­ri­cana i pan­ta­lons blaus, el color del par­tit–. Es refe­reix als estralls cau­sats per les res­tric­ci­ons en el petit o gran comerç de ciu­tats com ara Schwe­rin o Görlitz. Sis mesos de tan­ca­ment de boti­gues, bars, cine­mes, gim­na­sos o qual­se­vol altre local no essen­cial han arruïnat el ciu­tadà. Ale­ma­nya va reo­brir la vida pública fa mesos. Però l’AfD con­ti­nua remo­vent la mala maror pro­vo­cada per les res­tric­ci­ons.

“Vull una soci­e­tat segura per a mi, per a la meva com­pa­nya i la meva llar”, diu tot seguit Wei­del. Esmenta la seva con­dició d’homo­se­xual, una dona que viu en pare­lla amb una altra dona d’arrels índies i esta­blerta a Suïssa, mare de dos fills d’una altra relació. Wei­del recorda l’atac a gani­ve­ta­des sofert l’any pas­sat per una altra pare­lla d’homes homo­se­xu­als, a Dres­den, un dels quals va morir. L’ata­cant era un refu­giat sirià.

Chru­pa­lla ataca les “renúncies” impo­sa­des arran de la pandèmia per la coa­lició entre con­ser­va­dors i soci­al­demòcra­tes d’Angela Merkel. Wei­del es remet a la crisi dels refu­gi­ats del 2015, quan la can­ce­llera no va tan­car les fron­te­res del país. Ale­ma­nya va aca­bar aquell any amb prop d’un milió de refu­gi­ats. Va ser el punt d’arren­cada cap a l’èxit elec­to­ral de l’AfD. Dos anys abans, com a par­tit euro­escèptic i anti­res­cats als socis del sud, s’havia que­dat unes dècimes per sota del mínim del 5% neces­sari per tenir escons. L’AfD ja no és el par­tit anti­res­cats i tam­poc no busca només el vot xenòfob. Totes dues fal·leres han pas­sat a segon terme. Ara busca el vot dels anti­va­cu­nes, dels qui estan farts de res­tric­ci­ons, dels qui han per­dut la feina o han hagut de tan­car el bar. Chru­pa­lla, el pin­tor, i Wei­del, la dona moderna i empresària, són la nova imatge d’un par­tit afe­blit per les divi­si­ons inter­nes. El pre­si­dent de la for­mació, Jörg Meut­hen, ha inten­tat con­te­nir o fins i tot dis­sol­dre el cor­rent radi­cal de líders regi­o­nals com Björn Höcke, al land de Turíngia. S’ano­me­nen Der Flügel (L’Ala) i, tot i que for­mal­ment no tenen una estruc­tura dins el par­tit, fan valer la seva influència. Sense ells, no obtin­drien resul­tats com el 26% de Saxònia.

L’ala radi­cal està sota obser­vació dels ser­veis secrets d’Inte­rior. Aquesta és la raó prin­ci­pal perquè Meut­hen els vul­gui tenir sota con­trol. Si l’obser­vació s’estén a tot el par­tit, que­da­ran sota la lupa d’Inte­rior les acti­vi­tats dels dipu­tats, càrrecs públics i militància d’un par­tit que, a més dels escons del Bun­des­tag, té repre­sen­tació a les cam­bres regi­o­nals dels 16 lands del país i l’Euro­cam­bra.

A l’afe­bli­ment pro­vo­cat per les divi­si­ons inter­nes, s’hi afe­geix el finan­cer. L’AfD ha encai­xat mul­tes suc­ces­si­ves del Bun­des­tag per dona­tius irre­gu­lars o no decla­rats com cal de la cam­pa­nya del 2017. La res­pon­sa­ble d’aquests ingres­sos és Wei­del. La via d’entrada era Suïssa, on té la residència la seva pare­lla. El par­tit no es pot per­me­tre per­dre el finançament que per­cep per cada escó, regi­o­nal o del Bun­des­tag. No pot renun­ciar al gran cap­ta­dor d’elec­to­rat radi­cal de l’est del país, com la Saxònia de Chru­pa­lla.

L’AfD està des­car­tada com a soci en qual­se­vol coa­lició, sigui naci­o­nal o regi­o­nal. És una norma tàcita dins el bloc con­ser­va­dor de Merkel. Encara es recorda com el 2020 la can­ce­llera va fer tirar enrere l’elecció d’un pri­mer minis­tre libe­ral, al land de Turíngia, perquè es va fer amb el vot còmplice del seu par­tit i de l’AfD. La inter­venció de Merkel va pro­vo­car la reti­rada de la seva suc­ces­sora com a cap de la Unió Cris­ti­a­no­demòcrata (CDU), Anne­gret Kramp-Kar­ren­ba­uer.

La pre­gunta ara és si el cordó sani­tari sobre­viurà a l’adeu a l’“era Merkel”. Es dona per fet que es res­pec­tarà pel que fa al govern resul­tant dels comi­cis de diu­menge. Però a escala regi­o­nal comença a haver-hi esquer­des. Un dels can­di­dats de la CDU a l’est és l’excap dels ser­veis secrets Hans-Georg Maas­sen, des­tituït el 2018 i defen­sor del diàleg amb l’AfD. Es pre­senta per un dis­tricte de Turíngia, land domi­nat pel cor­rent més radi­cal de l’AfD i on Merkel va inter­ve­nir in extre­mis con­tra la com­pli­ci­tat amb els ultres.

16
estats federats
–tots els d’Alemanya– tenen representació de la ultradretana AfD, amb escons també al Bundestag i al Parlament Europeu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.