El govern estatal frena la llei audiovisual per negociar-la
Rufián recorda a Bolaños la necessitat de blindar el català en la norma que regularà les plataformes audiovisuals
El govern considera que el projecte de llei “maltracta la riquesa lingüística”
ERC vol fer “suar” Pedro Sánchez pel vot dels republicans al pressupost espanyol. Veu el PSOE “massa tranquil” i ha plantejat al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, el blindatge del català a la llei de l’audiovisual i el traspàs de la comissaria de la policia espanyola a la Via Laietana per convertir-la en un museu de la repressió. El portaveu del partit al Congrés, Gabriel Rufián, considera que de moment el PSOE “va malament” per encarar correctament la negociació. “Que ningú doni per segur el vot d’ERC a ningú, perquè el vot d’ERC se sua i es negocia. És el missatge que traslladarem sobretot ara, en un escenari en què Ciutadans no sap gaire bé on és i el govern té poca alternativa”, va advertir Rufián.
De moment, el govern estatal ha ajornat l’aprovació de la llei audiovisual i ha reobert les negociacions amb l’executiu català i el grup parlamentari d’ERC després de la polèmica que ha suscitat el fet que l’esborrany no preveiés un percentatge obligatori per a la producció en català. Fonts de la Moncloa van confirmar a l’ACN que la norma s’havia d’aprovar al Consell de Ministres d’aquest dimarts, però que a última hora va saltar de l’ordre del dia
ERC va posar ahir les seves reivindicacions sobre la taula del ministre en una reunió que va mantenir al migdia en el marc de la roda de contactes de Bolaños amb els grups parlamentaris per abordar l’aprovació del pressupost. Aquesta tarda serà el torn de la portaveu de Junts per Catalunya, Míriam Nogueras. Pel que fa a la proposta de JxCat de fer un front comú amb ERC i la CUP per negociar els comptes a Madrid, Rufián va replicar que cal “que tothom assumeixi els seus resultats electorals” i va recordar que ja hi ha un sistema de coordinació a Madrid que funciona des dels temps de Quico Homs. Es dona la circumstància que els d’Oriol Junqueras han decidit no donar suport a la nova llei de memòria democràtica que ha presentat el govern espanyol en considerar que queda curta en el reconeixement i la reparació de les víctimes del franquisme i ha presentat una esmena a la totalitat. La reunió amb Bolaños arribava també en ple intent del govern espanyol de marginar el català en el nou projecte de llei per regular el sector audiovisual, que deixa fora de joc la llengua en no incloure quotes específiques a les plataformes de vídeo a demanda, com ara Netflix i HBO.
El govern català confia en poder “negociar el text de la llei” i “fer veure” a l’Estat la necessitat de modificar-ne el contingut. La portaveu Patrícia Plaja va admetre ahir: “És obvi que el text oblida i maltracta la diversitat cultural i la riquesa lingüística. Això és una realitat. Cal treballar intensament perquè l’esborrany de llei que hem conegut a través dels mitjans de comunicació, que no respecta l’ús del català, inclogui les nostres demandes.” La conselleria de Cultura va demanar a La Moncloa que inclogui a la llei de l’audiovisual les modificacions per protegir les llengües cooficials i que fixi clarament quin percentatge han de dedicar les plataformes a cada una d’aquestes llengües. Cultura puntualitza que de moment l’Estat no ha manifestat oficialment quin és el text final de la llei, ni ha respost a les al·legacions presentades pel govern català, però adverteix que el futur de la cultura catalana passa per disposar d’un espai a les plataformes perquè no es vegi afectada la indústria audiovisual del país.
Per la seva banda, el president del CAC, Roger Loppacher, que lamentava que no s’estableixi cap percentatge d’oferta i producció en català a l’avantprojecte, va advertir que no es recull cap de les al·legacions del CAC referides a llengua, producció audiovisual, finançament de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i competències del regulador català. El CAC reitera la proposta per incrementar del 5 al 10% la quota de finançament d’obres europees per als serveis de vídeo a petició, seguint el model francès (un mínim del 20%) i italià (un mínim del 12,5%), i exigeix que la nova taxa de l’1,5% que s’imposa als prestadors de vídeo a demanda i a les plataformes de vídeo es destini no només a RTVE sinó al conjunt de les radiotelevisions públiques.
Els productors, en alerta
La Plataforma Audiovisual de Productors Independents va alertar també ahir del perill que la nova llei limiti i fins i tot faci desaparèixer la producció en català. L’entitat advertia ahir que si les grans plataformes no estan obligades a traduir les seves produccions, no hi haurà mercat per a cintes, pel·lícules o muntatges de qualsevol abast en llengua catalana o en euskera i gallec. Els productors van fer la crida des del festival de cinema de Sant Sebastià, on van aprofitar per reunir-se i valorar la situació.