Política

MANUEL ROYES I VILA

EXALCALDE DE TERRASSA I EXPRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ

“Hauríem d’estar com el País Basc”

Vaig entrar en política perquè era catalanista i creia que Catalunya és una nació que ha d’estar reconeguda
No cobràvem i em mantenia el pare anant dues hores a treballar a la fàbrica i pagant-me tot el sou

Fa tot just cinc mesos s’estre­nava un docu­men­tal sobre la tra­jectòria del soci­a­lista Manuel Royes a l’Ajun­ta­ment de Ter­rassa. En for­mat entre­vista, el docu­men­tal impul­sat pel cine­asta Antoni Ver­da­guer, forma part de la sèrie Ter­ras­sen­ques/Ter­ras­sencs. La direcció anava a càrrec de Santi Ortiz; l’entre­vista la feia el mateix Ver­da­guer i Royes hi repas­sava la seva tra­jectòria. Dijous ens rebia al seu pis de Ter­rassa, molt a prop del que va ser el domi­cili quan era jove en una família que també va patir els efec­tes de la crisi del tèxtil. Ell va pren­dre el camí de la política sense tenir-ne cap experiència i s’hi va dedi­car 25 anys de forma activa, com­pa­gi­nant l’alcal­dia, la pre­sidència de la Dipu­tació, un curt pas pel Par­la­ment i com a dele­gat del govern a Madrid, i després encara va estar vuit anys de dele­gat de l’Estat en el Con­sorci de la Zona Franca, càrrec que va ocu­par fins al 2012. Amb 81 anys, i deu política­ment inac­tiu, repassa alguns moments de la seva vida i refle­xi­ona sobre la situ­ació de la ciu­tat i dels país.

Que li dedi­quin un docu­men­tal és bon home­natge?
Si me’l van fer és perquè vaig pas­sar aquests 23 anys al cap­da­vant de la ciu­tat, que van ser molt impor­tants per a Ter­rassa perquè vam fer el que tocava i segu­ra­ment ens vam dei­xar mol­tes coses per fer o algú altre ho hau­ria fet dife­rent, i pot­ser més bé. Hi vam posar tota la il·lusió per posar-la al dia i fer-la més agra­da­ble per viure-hi.
Se sent prou reco­ne­gut?
Sí. Anant pel car­rer, i amb mas­ca­reta, la gent em coneix i em saluda. Això ja és un reco­nei­xe­ment impor­tant.
Com va arri­bar a la política?
Sem­pre es par­lava de temes polítics, a casa. El meu pare havia estat de la Lliga i el meu avi va ser un dels homes impor­tants de la Lliga a Ter­rassa, tenint en compte que aquí la dreta era l’Alfons Sala, i el cen­tre­dreta cata­la­nista era la Lliga. La qüestió de Cata­lu­nya era molt impor­tant, i con­si­dero que ha estat mal­trac­tada i que havíem d’arre­man­gar-nos per tre­ba­llar pel nos­tre país. A Ter­rassa, uns quants que anàvem junts a l’escola i després a la uni­ver­si­tat ens reuníem per par­lar de política. Quan estu­di­ava econòmiques vam conèixer gent com l’Isi­dre Molas, Pas­qual Mara­gall, Narcís Serra o González Casa­nova, que teníem en comú que no ens agra­dava la dic­ta­dura, con­si­deràvem que Cata­lu­nya estava mal­trac­tada i que hi havia d’haver més justícia social. I vam fer el Front Obrer de Cata­lu­nya (FOC), que feia semi­na­ris, con­ferències i anàvem a mani­fes­ta­ci­ons... Ens movia la igual­tat, la lli­ber­tat i Cata­lu­nya. Del FOC vam pas­sar Con­vergència Soci­a­lista de Cata­lu­nya, i al final, al PSC.
La seva intenció ini­cial era ser alcalde de Mata­de­pera...
Sí. En les elec­ci­ons gene­rals de 1977 ja vivia a Mata­de­pera i vaig fer pujar Pas­qual Mara­gall, Edu­ardo Martín Toval, Miquel Roca i altres cone­guts en un acte, i no va venir ningú! I vaig dir-me [riu]: “Manel, aquí no hi tens res a pelar.” Lla­vors ja vam veure, i va sor­tir l’opor­tu­ni­tat, de pre­sen­tar-me a Ter­rassa.
Ja pen­sava que podria gua­nyar?
Que el PSUC no posés en Roc Fuen­tes de pri­mer i hi posés l’Agustí Daura em va bene­fi­car i ens en vam sor­tir per 250 vots.
Com era Ter­rassa en aque­lla època?
Estava tot per fer. A l’Ajun­ta­ment feia anys que la gent que es jubi­lava no se subs­tituïa, no s’actu­a­lit­zava cap pro­jecte, cap orde­nança ni res; va coin­ci­dir amb la crisi del tèxtil... El pri­mer any vam gover­nar amb el PSUC, però vam tenir pro­ble­mes; després, un temps sols, i final­ment vam pac­tar amb Con­vergència quan un de la UCD s’hi va pas­sar. I ens va anar molt bé. En Joan Sales era una per­sona fantàstica i d’Unió, una gran per­sona que al cap dels anys me’l vaig empor­tar de regi­dor, i en Jaume Canya­me­res, que era cosí meu. Entre tots ho vam posar tot sobre la taula i vam tre­ba­llar-hi. No cobràvem i em man­te­nia el pare anant dues hores a tre­ba­llar a la fàbrica i pagant-me tot el sou. No en sabíem, i ho vam anar apre­nent a molta velo­ci­tat, però tot era pos­si­ble de fer.
S’hau­ria ima­gi­nat mai un alcalde que no fos del PSC a la ciu­tat després de 40 anys gover­nant-la? I que a sobre fos un exmi­li­tant, exre­gi­dor i exal­calde del PSC, com Jordi Ballart, qui ho fes?
No hi comp­tava, no, i menys amb aques­tes per­so­nes.
I quina anàlisi en fa, del que va pas­sar?
N’estic com­ple­ta­ment al marge. Ahir [dime­cres per al lec­tor] vaig anar a l’assem­blea del PSC per ele­gir els dele­gats del congrés que hi haurà el desem­bre i em vaig tro­bar amb els vells roquers com en Josep Casa­ju­ana, el Magí Cade­vall, el Jordi Armen­gol, però és que als més joves ja no els conec...
I com veu la ciu­tat?
Fa falta que s’arre­man­guin. La veig bruta, sense cui­dar, no s’ha tirat enda­vant cap pro­jecte dels que vam fer, i Ter­rassa té pro­ble­mes.
Té alguna espina cla­vada d’alguna cosa que volgués fer per la ciu­tat, però que no va poder fer?
Una de les apos­tes és que fos una ciu­tat uni­ver­sitària pel que com­porta de cre­ació de riquesa. Ho vam tirar enda­vant, però hi ha molt més per fer i no veig que ara ningú se’n pre­o­cupi.
A la Dipu­tació, de pre­si­dent hi va estar 16 anys; com hi va fer el salt?
L’Antoni Dal­mau, que el 1979 es va pre­sen­tar d’alcalde d’Igua­lada, però no va sor­tir encara que va ser dipu­tat pro­vin­cial, va acce­dir a la pre­sidència quan Martí Jus­met va ple­gar perquè el van nome­nar dele­gat de l’Estat a Cata­lu­nya. El 1983, Dal­mau va deci­dir no pre­sen­tar-se a Igua­lada perquè pen­sava que pot­ser no sor­ti­ria, i ho va fer a Bar­ce­lona, va sor­tir de regi­dor, i va poder man­te­nir la pre­sidència de la Dipu­tació fins al 1987. Però li retre­ien que no s’hagués pre­sen­tat per Igua­lada. Ho va fer, però ales­ho­res no va sor­tir. Jo havia tret 18 regi­dors el 1983 i 15 el 1987; els soci­a­lis­tes neces­sitàvem majo­ria a la Dipu­tació, el par­tit m’ho va pro­po­sar i vaig ser esco­llit. I així 16 anys, com­pa­ti­bi­lit­zant-ho amb l’Ajun­ta­ment i la secre­ta­ria de política muni­ci­pal del PSC.
I d’aquí les crítiques al fet que es dediqués a tots dos càrrecs, que s’afe­gien als retrets que fos alcalde de Ter­rassa quan vivia a Mata­de­pera...
Sí. Fins i tot em van posar una pan­carta a l’entrada de Ter­rassa on s’hi lle­gia: “Què, senyor Royes, s’hi viu bé a Mata­de­pera? A Ter­rassa s’hi viu molt mala­ment.” [riu]
Què li ha ense­nyat la política?
Que s’ha de creure en la gent, que hi ets per millo­rar la soci­e­tat, la teva ciu­tat i el país. I t’ho has de creure. I a canvi de mol­tes hores i de la família... Mirava de reser­var-me el diu­menge per dinar junts, però no era gai­rebé mai a casa, ni per dinar ni per sopar. La meva dona i els fills ho van haver d’aguan­tar.
En algun moment va pen­sar a dei­xar-ho?
Ho por­tava a la sang. Mai ho vaig pen­sar.
Sem­pre m’ha cri­dat l’atenció que no fes car­rera al Par­la­ment. No ho va pen­sar?
Hi vaig estar dos mesos, fins que em van enviar a Madrid. Vaig anar a la llista del Par­la­ment el novem­bre del 2003, quan ja no era alcalde ni pre­si­dent de la Dipu­tació, vaig votar com a dipu­tat Pas­qual Mara­gall, i em van enviar a Madrid de dele­gat del govern fins que va gua­nyar Zapa­tero i em van nome­nar dele­gat del Con­sorci de la Zona Franca. A Madrid hi vaig estar molt bé, feia ges­ti­ons amb els con­se­llers, tenia un pis al cen­tre i un des­patx...
Però no es va plan­te­jar anar un temps llarg de dipu­tat al Par­la­ment.
No, perquè no va ser dei­xar el Par­la­ment per no fer res. Lla­vors sí que m’hau­ria sabut més greu.
Com veu la política actual?
Fluixa. Pedro Sánchez em sem­bla un bon ele­ment, els d’Uni­das Pode­mos m’agra­den, i penso que si ho van tirant enda­vant se’n sor­ti­ran i podran refer aquest país. A Cata­lu­nya pre­fe­reixo Esquerra que Con­vergència, però falta, falta...
En queda alguna cosa, del PSC d’aquells temps en el d’ara?
Home, sí, però hauríem d’asseure’ns i par­lar de recu­pe­rar algun dels sen­tits que tenia en aquell moment. Però vaja, va tirant.
Li ho deia perquè sem­pre s’ha defi­nit com a fede­ra­lista i ha defen­sat el dret a deci­dir fir­mant un mani­fest el 2014. Un dret que estava en l’ide­ari fun­da­ci­o­nal del PSC i ara no se’n pot par­lar ni en una taula de diàleg.
Sí. I tor­na­ria a fer el pas. Vaig entrar en política perquè era cata­la­nista i creia que Cata­lu­nya és una nació que ha d’estar reco­ne­guda i ha de tenir mit­jans per orga­nit­zar-se i tirar enda­vant. Que després sigui solidària amb altres ter­ri­to­ris? Em sem­bla molt bé, cap pro­blema, però ser solidària no vol dir ser explo­tada.
S’ima­gi­nava com ha pas­sat en aquests anys que s’hagués pogut arri­bar a fer una con­sulta, un referèndum, apro­var lleis de tran­si­to­ri­e­tat, una decla­ració d’inde­pendència, i polítics a la presó i a l’exili?
Alguna cosa s’havia de fer, però sense que ningú anés a la presó. Que dei­xes­sin opi­nar a la gent. Si em diuen ara que tra­iem Cata­lu­nya d’Espa­nya dic que no perquè no li convé. Però a Cata­lu­nya com a mínim hauríem d’estar com el País Basc, admi­nis­trant els nos­tres impos­tos.
Per on ha d’arri­bar la solució a aquest con­flicte entre Cata­lu­nya i Espa­nya?
Estar dins de la comu­ni­tat euro­pea dona faci­li­tats per resol­dre aquest pro­blema. Por­tu­gal, Espa­nya, França... amb estats fede­rals tot seria més fàcil. Com estan els lands ale­manys? No cal fer com Txe­cos­lovàquia, però els lands ale­manys tenen molta més auto­no­mia que les comu­ni­tats autònomes d’Espa­nya i ningú pensa que Bavi­era es decla­rarà inde­pen­dent. I que si se’n declarés no pas­sa­ria res dins de la Comu­ni­tat Econòmica Euro­pea (CEE), com hi són Txèquia i Eslovàquia, i no crec que hi hagi gaire diferència de quan era Txe­cos­lovàquia.
Ara que fa deu anys que va dei­xar el Con­sorci de la Zona Franca, què ha fet?
Avor­rir-me [riu]. Amb la pandèmia hem estat gai­rebé dos anys sense poder veure ningú. I em dedico a lle­gir, a pas­se­jar, a reu­nir-me amb gent...

Aparador d’escultures i subseu olímpica a casa

Envoltat d’escultures de rèplica a escala petita que hi ha a diversos indrets de Terrassa, com la d’Homenatge a Malevitx de Jorge Oteiza, instal·lada al parc del Nord, o la del Monument a la Dona Treballadora d’Andreu Alfaro, i amb una de les torxes del Jocs Olímpics de 1992 penjada a la paret acompanyant una foto al costat de Pasqual Maragall, Manuel Royes ens desgrana alguns dels records d’una època en què va tastar de primera mà l’eròtica del poder. Amb una ciutat amb tot per fer, precisament que fos subseu olímpica en hoquei sobre herba és un dels millors records que en té Royes i que va tenir un colofó d’“agraïment de les noies aconseguint l’or”, diu orgullós. Aquest va ser un dels moments bons a l’alcaldia, com fer el parc de Vallparadís, l’impuls universitari, el pla del centre, el soterrament de la Renfe i una llarga llista que sempre explica, entre elles el polèmic camp de golf, que insisteix que “va permetre no ajuntar-nos amb Sabadell”. En negatiu, un capítol negre sempre li ve a la boca: els incidents racistes de Ca n’Anglada de 1999, dels quals considera que no en va estar a l’altura. Ara, amb 81 anys, s’ho mira amb perspectiva i admet que encara dona alguns consells, però “cada vegada menys”. I passa de puntetes sobre el fet que un exalcalde socialista i que va abandonar el partit com Jordi Ballart, fos qui deixés el PSC sense alcaldia 40 anys després. El seu dia a dia el dedica més que mai a llegir –és molt aficionat a la novel·la negra– i a visitar el seu fill Sant Gregori. De fet l’acompanya una bona biblioteca, però des que es va traslladar de Matadepera a Terrassa no tenia espai i molts són a casa d’ell i també a la de la seva filla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.