Política

rasclet

El

El centre polític es mou

Només cal llegir el darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat sobre la situació de Catalunya per veure que el país, lamentablement, està deprimit. Econòmicament, el 51,4% dels catalans ho veuen negre; pitjor que fa un any (70,9%), tot i que el 32,2% creuen que millorarà durant els pròxims dotze mesos. Políticament passa el mateix: pel 46,4%, les coses no funcionen i no han millorat en el darrer any (52,4%) però el 31,6% vaticina que d'aquí a un any milloraran. Un fet i l'altre fan pensar al 8% dels enquestats que el difícil encaix de Catalunya amb Espanya també n'és responsable i que convindria anar més enllà de l'autonomia (55,3%). El 24,3% aspira a assolir la independència.

Aquest és el dibuix de la Catalunya actual: un país allunyat dels seus governants i que no confia que sàpiguen trobar els mecanismes polítics i econòmics per solucionar els seus problemes diaris. En canvi, pensen que les coses milloraran després de les eleccions. Hi ha esperança en el futur i malestar amb el present. El baròmetre deixa clar que el país reclama un nou full de ruta que permeti recuperar la confiança en el seu govern i en la política. També indica que encara no hi ha una majoria social independentista, tot i que aquesta opció creix per convicció o per reacció amb el maltractament que rep d'Espanya. És evident que el famós centre polític no és on era fa deu, quinze o vint anys. S'ha mogut desplaçat lleugerament cap al sobiranisme. Per això, el sabrà interpretar aquella força que es preocupi del catalanista que espera estabilitat i solucions econòmiques i socials per als seus problemes, però que no doni l'esquena als que reclamen més quotes de sobirania.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.