El Kazakhstan recorre a Rússia per sufocar la revolta
Desenes d’opositors i policies han mort en els aldarulls per l’augment del preu del gas liquat i contra el règim
Una aliança d’estats liderada per Moscou envia 3.800 soldats al país centreasiàtic
El Kazakhstan està immers en una onada de violència i de caos arran de les protestes de bona part de la població contra l’augment del preu del gas liquat i, per extensió, contra el règim de Kassym-Jomart Tokàiev. Les últimes hores d’aldarulls i d’operacions han deixat desenes de manifestants i una vintena de policies morts, alguns dels quals decapitats, fet que ha provocat la intervenció de l’Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OTSC), aliança militar que agrupa sis exrepúbliques soviètiques liderades per Rússia.
Les manifestacions van començar diumenge passat. Inicialment centrades en el preu del gas liquat, tenien un caràcter pacífic, però al cap de dos dies van derivar en una escalada de violència que va posar en dubte la capacitat de la policia i l’exèrcit de controlar la situació. Davant d’aquestes circumstàncies, el president Tokàiev va sol·licitar ajuda a l’OTSC, que li’n va donar.
Les protestes dels darrers dies són les més grans que hi ha hagut al país centreasiàtic des de la seva independència. La jornada de més tensió va ser la de dimecres: els manifestants van prendre i van destruir seus administratives, canals de televisió, negocis, serveis públics i comerços. Les autoritats van reconèixer la mort d’almenys divuit policies, dos dels quals van ser trobats decapitats, un indici que ha portat diversos politòlegs a creure que hi ha islamistes radicals que participen en els aldarulls.
Tokàiev, que va assumir el càrrec de president del Consell de Seguretat del país, un lloc vitalici que ocupava el seu predecessor, Nursultan Nazarbàiev, va dir que prendria mesures dràstiques contra els que va qualificar de “terroristes”. La situació no va millorar ahir respecte de la vigília a Almati, la ciutat més gran del país, que es va convertir en un camp de batalla entre els manifestants i la policia, que va detenir 2.998 participants en les protestes.
A diferència de dimecres, quan la policia es va retirar de seus governamentals clau com l’alcaldia o la residència del president, els agents de l’ordre sí que van fer servir les armes i van informar de “desenes de terroristes aniquilats”, sense donar xifres exactes. A la cèntrica plaça de la República, els uniformats van obrir foc contra els manifestants “que anaven armats”, segons van informar l’agència russa TASS testimonis dels fets.
Les informacions sobre el que passa al Kazakhstan són molt confuses a causa de la fèrria censura que imposa el règim kazakh, que aquests dies ha fet talls a la xarxa d’internet i de telefonia mòbil i ha bloquejat les principals xarxes socials per dificultar l’organització dels opositors. Per evitar una eventual extensió a països veïns de les protestes contra l’autoritarisme, els països de l’OTSC han enviat un contingent de 3.800 militars al Kazakhstan, que encara no ha entrat en acció.
La Unió Europea ha demanat “cautela” a les parts, així com els Estats Units, que han negat tenir cap implicació en les protestes.