Política

Ucraïna veu “inacceptable” els corredors humanitaris per portar civils a Rússia

Rússia ha anunciat un alto al foc per facilitar l’evacuació d’ucraïnesos des de Kíiv, Mariúpol, Khàrkiv i Sumi cap a Rússia

S’intensifiquen els combats entre les tropes russes i les milícies ucraïneses prop de Kíiv, segons l’alcalde de la capital. Aquesta tarda està prevista una tercera reunió negociadora. Michel parla amb Putin i li exigeix que aturi l’atac i garanteixi els corredors humanitaris

Dotzè dia de guerra a Ucraïna. L’ofensiva russa continua mentre la diplomàcia intenta frenar els atacs i obrir corredors humanitaris per a la població. Se celebra la tercera ronda negociadora entre Ucraïna i Rússia, aquest cop a a frontera entre Polònia i Bielorússia. L’intent de mediació per frenar el conflicte continua i han intervingut Turquia i la Xina.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha instat al president rus, Vladímir Putin, a detenir “immediatament” les operacions militars i que garanteixi la seguretat dels corredors humanitaris a Ucraïna.

A primera hora d’aquest dilluns al matí, Rússia ha anunciat aquest dilluns un nou intent d’alto al foc a partir de les 8 del matí, hora catalana, per permetre l’obertura de “corredors humanitaris” per l’evacuació de civils a les ciutats de Kíiv, Khàrhiv, Mariúpol i Sumi, fortament afectades pels atacs, segons informen agències estatals russes com Interfax. La majoria dels corredors humanitaris, però, condueix els ciutadans ucraïnesos que fugen, cap a Rússia. Ucraïna ha titllat “d’inacceptable” aquest pla d’evacuació perquè l’objectiu és traslladar els ciutadans ucraïnesos cap a Rússia.

“En dues ocasions els russos han bloquejat l’obertura de corredors humanitaris bombardejant la ruta dels combois”, ha escrit al seu compte de Telegram la viceprimera ministra ucraïnesa, Irína Vereshúk. “Ara els russos diuen que poden obrir es corredors, però volen que els civils vagin cap a territori rus, cosa que és absurda, cínica i inacceptable”, ha afegit.

Segons les agències russes, l’alto al foc es promou per “petició personal” del president francès, Emmanuel Macron, després de la conversa que van mantenir amb el rus Vladímir Putin diumenge. Des de França, però, han negat que Macron hagués demanat a Putin l’obertura de corredors humanitaris en direcció a Rússia.

Les rutes proposades per Rússia

Els corredors humanitaris proposats per Rússia són: Des de Kíiv, es passarà per la ciutat de Gostomel, fins Txernòbil i la localitat bielorussa de Gden a Hòmel. Després seran desplaçats en avió fins a Rússia.

Des de Mariúpol la sortida es farà per dos vies. La primera ruta és des de Mariúpol fins a Rostov del Don, ja a Rússia per després traslladar els ucraïnesos amb avió, tren i carretera fins a punts d’allotjament temporal. La segona ruta seria des de Mariúpol fins a Manguix, a la conca de Donetsk.

La ruta de Khàrkov arribaria a Belgorod, ja a Rússia i els refugiats serien enviats en avió, tren o carretera a diferents destins d’allotjament temporal. Des de Sumi sortirien dues rues: la primera fins a Belgorod (Rússia) i la segona fins a la localitat ucraïnesa de Poltava.

“Aquest informació ha estat posada en coneixement de les agències especialitzades de l’ONU, l’OSCE, el CICR i altres organitzacions internacionals a través de tots els recursos d’informació disponibles, fins i tot els mitjans de comunicació”, segons el centre de Coordinació per a la Resposta Humanitària Interinsitucional russa.

El control de l’evacuació es farà amb l’ajuda de drons russos, segons han especificat en el mateix document. Per aquest motiu, avisen que “tots els intents de la par ucraïnesa d’enganyar Rússia i a tot el món civilitzat que l’operació humanitària s’interromp suposadament per culpa de la Federació Russa són inútils i sense sentit una altra vegada”, remarquen.

L’atac continua sobre les ciutats

Els combats entre les tropes russes i les milícies ucraïneses s’han intensificat en les últimes hores als voltants de Kíiv, segons ha informat aquest dilluns l’alcalde de la capital ucraïnesa, Vitàli Klitxkó. “S’estan produïnt intensos combats fora de Kíiv, on l’enemic intenta acabar amb Hotomel, Buxa, Vorzel i Írpin i mata els civils amb extrema violència”, ha assegurat l’alcalde en un discurs publicat a les xarxes.

Les forces russes han continuat l’assetjament amb míssils i artilleria contra diverses ciutats i regions d’Ucraïna, especialment Khàrkov, la segona ciutat més important del país, i Sumi (nord-est) i Odessa (sud), segons han informat aquest dilluns les autoritats ucraïneses.

“Des de l’inici del dia 12 (de la invasió russa) l’enemic continua realitzant atacs amb coets-bomba i artilleria contra els assentaments d’Ucraïna”, ha assenyalat el comandament general de les Forces Armades en el seu últim comunicat. Segons informa, els russos continuen utilitzant la xarxa d’aeròdroms de Bielorússia per fer atacs aeris a Ucraïna.

Tercera reunió negociadora

Aquest dilluns està prevista una nova trobada entre les delegacions ucraïnesa i russa per intentar arribar a un alto el foc, tot i que no hi ha gaires esperances en la trobada. La reunió tindrà lloc a les 15h (16h hora local), segons ha informat l’assessor del president Zelenski a Twitter. La trobada se celebra a la ciutat bielorussa de Belaveja, prop de frontera amb Polònia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia