Rufián obre una nova crisi amb Junts abonant els llaços russos
Ridiculitza les suposades reunions dels “senyorets” de l’entorn de Puigdemont, que s’indignen i compareixeran al Parlament
ERC ni desautoritza ni avala el seu portaveu
El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va obrir ahir un nou front en les ja habitualment tenses relacions amb els socis de Junts, criticant durament –i, per tant, donant per bones– les suposades reunions amb emissaris russos que el cap de l’oficina del president Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, hauria mantingut el 2019 a la recerca de complicitats a favor del sobiranisme català, tal com diversos mitjans espanyols han tornat a airejar coincidint amb la invasió d’Ucraïna. “Són senyorets que es passejaven per Europa reunint-se amb la gent equivocada perquè així durant una estona es creien que eren James Bond; no ens representen”, carregava Rufián, i ridiculitzava alhora, davant la premsa al Congrés. “I m’estic contenint, perquè és d’una frivolitat terrible”, hi afegia. El republicà, que reclamava explicacions a l’entorn de Puigdemont, atribuïa les suposades cites simplement a la voluntat de “fer-se selfies en segons quins despatxos”, i recordava que mai ha representat la línia internacional d’ERC “reunir-se amb sàtrapes”. És més, segons ell, quan era conseller d’Exteriors Raül Romeva “ho va poder fer, i no ho va fer mai”.
Les paraules i el to de Rufián van provocar un profund malestar a Junts. Minuts després, el secretari general, Jordi Sànchez, es preguntava en una piulada si “és possible ser més ignorant”. “En tot cas, és impossible ser més miserable. I és indiscutible que qui parla així es converteix de fet en portaveu oficial de les clavegueres de l’Estat i la bombolla de la dreta mediàtica. Així, no”, etzibava. I l’enuig no va quedar a les xarxes, ja que es va traslladar a ERC en diversos àmbits, tant en privat com en públic, fins al punt que també va esquitxar el govern, un espai que fins ara ha preservat certa unitat d’acció i ha mirat de mantenir-se al marge de polèmiques partidistes. Segons confirmava el seu entorn, el vicepresident Jordi Puigneró va expressar el seu enuig al president Aragonès per unes paraules “intolerables”, i el va apel·lar a respondre si la de Rufián era la posició d’ERC. Des de l’entorn del president evitaven fer comentaris sobre el que entenien com una conversa privada, i recordaven que la posició del govern és unívoca amb la mateixa idea proeuropeista i en total desacord amb Rússia.
És possible ser més ignorant?. En tot cas és impossible ser més miserable. I és indiscutible que qui parla així es converteix de fet en portaveu oficial de les clavegueres de l’estat i la bombolla de la dreta mediàtica. Així no, @gabrielrufian pic.twitter.com/LfTnQokTDJ
— Jordi Sànchez (@jordisanchezp) March 15, 2022
Minuts abans, la portaveu Patrícia Plaja ja havia recordat, quan li van preguntar si el govern va validar la despesa d’un viatge d’Alay a Moscou el març del 2019, que les oficines dels expresidents són autònomes i totes les seves despeses surten d’una partida pressupostària pròpia.
Triple compareixença
A la tarda, el líder parlamentari Albert Batet va posar veu a la indignació de Junts, i va instar ERC a una rectificació urgent i a “desautoritzar” el seu portaveu a Madrid, tot i que va evitar dir si hi haurà conseqüències en cas contrari. Per voluntat pròpia, Junts demanarà la compareixença al Parlament de Puigdemont, Alay i el seu advocat Gonzalo Boye per donar explicacions sobre els contactes russos, i convidarà Rufián a fer el mateix per aclarir en què basa les seves declaracions “en to despectiu”, que Batet considerava “molt greus”, “inacceptables en fons i forma” i “impròpies d’un dirigent d’ERC”. “Amb qui ha parlat? En quines proves es basa? O és que ha comprat gratuïtament el relat de les clavegueres de l’Estat?”, es preguntava.
El juntaire qualificava de “fake news” els llaços russos, i recordava que es basen només en conjectures de l’operació judicial Volhov, dins la “causa general” contra l’independentisme, i en un suposat informe d’intel·ligència europeu que ja hauria desmentit la mateixa Comissió. Batet suggeria que la polèmica volia ser una “cortina de fum” davant la vaga de professors convocada “contra una conselleria d’ERC”, i especulava també que fos una rebequeria de Rufián pel fet que la cúpula el vulgui situar com a candidat a Santa Coloma de Gramenet. “Potser està enfadat perquè no vol deixar la cadira de Madrid per anar a fer política a peu de carrer a Catalunya”, deia.
Fins i tot la CUP va renyar Rufián, ja que el diputat Xavier Pellicer li va demanar “certa rigorositat i respecte” pels companys de viatge independentistes, i que no posi “més difícil” avançar en la recerca de solucions a les reivindicacions conjuntes. Pellicer lamentava que “amb la situació de descrèdit” de la política, i de l’independentisme en concret, “caldria evitar fer segons quins espectacles”, i sobretot “donar ales a l’extrema dreta i a les preguntes i interpel·lacions que fan”. Tant Junts com CUP lamentaven, en aquest sentit, que Rufián s’avingués a contestar preguntes de la premsa ultraespanyolista, a qui fins ara havien ignorat.
Al vespre, la portaveu adjunta d’ERC al Parlament, Meritxell Serret, evitava valorar les declaracions “d’uns i altres”, així que ni desautoritzava ni es feia seves les crítiques de Rufián. Això sí, aclaria que les aliances i complicitats que ERC cercarà a fora “estaran sempre entre les democràcies occidentals, i prioritàriament amb la UE”. “Sempre hem tingut molt clar que basem el projecte de república catalana en valors i principis democràtics”, subratllava.