Política

Moscou castiga la resistència de Mariúpol amb més bombardejos

Les autoritats locals acusen els russos de voler reduir a “cendres” la ciutat portuària, on 200.000 persones continuen atrapades sense menjar ni llum

Zelenski sotmetrà a referèndum tot “compromís” pactat en les negociacions

L’endemà de rebutjar la seva rendició, la ciutat portuària de Mariúpol, al mar d’Azov, va rebre ahir un altre intens bombardeig de les forces russes, que l’assetgen des de fa setmanes. Per a Moscou, es tracta d’una localitat clau, ja que, si l’ocupessin, els permetria enllaçar les autoproclamades repúbliques de Lugansk i Donetsk amb la península de Crimea, annexionada el 2014.

Més de 200.000 persones continuaven atrapades ahir en aquesta ciutat del sud d’Ucraïna, sense aigua, menjar ni llum, en un escenari que Human Rights Watch ha qualificat de “paisatge infernal gelat farcit de cadàvers i edificis destruïts”. Militars russos ja hi haurien entrat, segons fonts de Defensa dels EUA.

Ahir hi van esclatar dues “potentíssimes bombes” mentre hi treballaven els equips de rescat, segons les autoritats locals, que van acusar l’exèrcit rus de voler reduir la ciutat a “cendres”. La vice primera ministra ucraïnesa, Irina Verestxuk, va assegurar que els civils podran sortir de Mariúpol a través de corredors humanitaris diaris. S’establiran tres rutes cap al nord, en direcció a Zaporíjia i, segons Verestxuk, l’operació de sortida a bord d’autobusos continuarà fins que tota la població hagi estat evacuada de la ciutat. L’ofensiva russa es va dirigir ahir també cap a altres fronts, com ara Kíiv, on almenys una persona va morir en un atac perpetrat per un dron a l’Institut de Materials Superdurs. A l’est, les forces invasores van bombardejar un hospital infantil a la província de Lugansk, que es va incendiar a causa de l’explosió. Per la seva banda, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va parlar ahir amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, per coordinar “posicions” de cara a les cimeres de la UE i l’OTAN de demà i va assegurar que tot “compromís” a què s’arribi en les negociacions amb Rússia serà sotmès a referèndum. Zelenski va advertir ahir que la invasió del seu país és la porta de Putin “per entrar a Europa”, durant el seu discurs virtual davant del Parlament italià. El líder ucraïnès es va mostrar disposat dilluns a negociar amb Putin sobre els “territoris ocupats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia