Política

La CUP denuncia que la proposta de PSC, ERC, Junts i comuns va “contra la immersió lingüística” i n’exigeix la retirada

Riera afirma que Cs podria sumar-se a l’acord perquè “consagra” el castellà com a llengua vehicular

La CUP ha denunciat aquest dijous que la proposta de PSC, ERC, Junts i comuns per modificar la llei de Política Lingüística per garantir el català a l’escola és un acord que va “en contra” de la immersió lingüística. El diputat i secretari tercer de la Mesa, Carles Riera, n’ha exigit la retirada, en una atenció als mitjans aquest dijous als passadissos del Parlament. Riera ha afirmat que Cs es podria sumar al pacte “amb tota normalitat”, perquè la proposta “consagra” el català com a llengua vehicular, “però també el castellà”. El diputat de la CUP ha afegit que la proposta és una “pista d’aterratge” perquè la sentència del Suprem sobre el 25% de castellà s’apliqui “plenament”.

En aquest sentit, Riera ha fet una crida a una “resposta massiva social” contra la proposició de llei, i ha reclamat als grups que trenquin aquesta proposta i se sumin a la modificació de la LEC que proposa la CUP per tal de “blindar” la immersió. Així mateix, el diputat anticapitalista ha opinat que l’acord entre PSC, ERC, Junts i En Comú Podem és un pacte que va en contra d’un “consens de país” i contra el “consens majoritari” de la comunitat educativa.

Riera creu que la proposta “integra” la sentència del Suprem que “imposa” el 25% de castellà. De fet, el diputat de la CUP ha advertit que el text “deixa soles les escoles” a l’hora d’afrontar la sentència, i que el departament d’Educació “es treu de sobre la responsabilitat” sobre el tema.

ERC, Junts, PSC-Units i En Comú Podem han registrat aquest dijous al Parlament una proposició de llei per modificar la llei de Política Lingüística amb la voluntat de garantir el català a l’escola. Els grups han arribat a un acord per modificar la legislació poques hores abans que acabi el termini aquest divendres per executar la sentència del TSJC que fixa el 25% de classes en castellà.

Si s’aprova, la norma declara el català com a “llengua pròpia de Catalunya”, que està “normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu”. Però la modificació també apunta que el castellà “és utilitzat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre”.

A banda de modificar el punt 1 de l’article 21 de la Llei de política lingüística, la proposta de modificació també canvia el redactat de punt 3 del mateix article 21. Apunta que, per assolir el domini oral i escrit del català i el castellà al final de l’ensenyament obligatori, l’ensenyament de les llengües oficials i en les llengües oficials “ha de tenir garantida una presència adequada” en els currículums i en els projectes educatius de centre.

PSC-Units, ERC, JxCat i En Comú Podem consideren que aquesta proposició, que es tramitarà per lectura única i per urgència extraordinària, suposa “un pas més per actualitzar el consens polític i social al voltant del model lingüístic a l’escola, que ha de tenir el català com a centre de gravetat lingüístic”, però que també vol “garantir la presència i domini de totes les llengües oficials”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.