Política

JxCat fa marxa enrere amb el pacte per modificar la Llei de Política Lingüística

Demòcrates es desmarca de l’acord i alerta que suposa un “risc enorme” de fer el castellà vehicular a l’escola

Junts per Catalunya (JxCat) ha anunciat que fa marxa enrere amb el pacte per modificar la Llei de Política Lingüística que han presentat aquest matí conjuntament amb ERC, PSC i els comuns.

La formació ha comunicat aquest dijous al vespre que davant el “rebuig” que la proposta ha generat entre les entitats defensores de la llengua i la comunitat educativa, ha traslladat als grups parlamentaris la “necessitat de trobar un imprescindible consens majoritari” amb tots els col·lectius.

En aquest sentit, el partit assegura que  “des d’avui mateix” es posa a treballar amb les entitats per “bastir aquest nou consens”. Junts subratlla que l’entesa és “indispensable per avançar en la tramitació de la proposició parlamentària”.

El partit reivindica que la immersió lingüística és “una eina de cohesió social i un tresor a preservar”.

En aquest sentit, alerta que els qui ataquen aquest model “no volen més castellà a l’escola, volen menys català a tot arreu”. “

“No fer res davant l’atac judicial no pot ser una opció. El consens que la va fer possible ha de fer possible preservar-la. L’objectiu hauria de ser regular el català a l’escola per impedir que el regulin aquells que el volen arraconar”, conclou el comunicat.

Demòcrates alerta que l’acord té el “risc enorme” de fer el castellà vehicular a l’escola

ACN

Demòcrates ha alertat aquest dijous que l’acord per modificar la Llei de Política Lingüística d’ERC, Junts, PSC i Comuns “genera molts dubtes” i té el “risc enorme” d’obrir la porta a “situar el castellà com a llengua vehicular a l’ensenyament”.

La formació, integrada al grup parlamentari de Junts, ha indicat que “no se sent interpel·lada” pel pacte i que sotmetrà a una consulta telemàtica dels afiliats el sentit del seu vot.

La formació lamenta no haver estat “consultada” sobre la proposta, “tampoc en el marc del grup parlamentari de Junts per Catalunya”, ni en la “interlocució” de partits amb Junts. A parer de Demòcrates, el text pactat “dista de ser eficient per blindar el model d’escola catalana, el model de cohesió social i la immersió lingüística”.

Segons la formació, “només amb una República catalana independent” es pot “garantir la supervivència del català”, però demana que “en l’impàs” cal impulsar iniciatives en l’àmbit legislatiu i executiu “treballades estretament” amb els moviments socials de la llengua catalana.

També reclama al govern que “compleixi i faci complir” l’Estatut d’Autonomia, la Llei de Política Lingüística o la Llei d’Educació, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona