Política

Sota la hipoteca russa

Els socis verds del govern de Scholz responsabilitzen Merkel de la creixent dependència energètica alemanya de Moscou

L’estratègia de tenir content Putin a còpia de comprar-li gas pesa sobre el llegat de l’excancellera

Fins fa unes set­ma­nes, a Ale­ma­nya hi havia qui es dema­nava si, amb Merkel al poder, no s’hau­ria pogut cal­mar Putin. Els setze anys de man­dat de la can­ce­llera van estar mar­cats per la deter­mi­nació de no tallar els ponts de diàleg amb Mos­cou, ni davant els enve­ri­na­ments dels ene­mics polítics del líder rus ni amb l’annexió de Cri­mea. La invasió d’Ucraïna ha fet que es qüesti­oni si aquesta estratègia de l’apai­va­ga­ment o si el prag­ma­tisme de Merkel no han fer créixer un tirà. “No només és poc intel·ligent apos­tar totes les car­tes a un sol sub­mi­nis­tra­dor, sinó que, a més, sem­bla estúpid fer-ho pre­ci­sa­ment amb aquest país”, deia aquests dies el minis­tre d’Eco­no­mia i el Clima, el verd Robert Habeck, vice­can­ce­ller d’Olaf Scholz. Que jus­ta­ment li toqués, a un repre­sen­tant de l’eco­pa­ci­fisme ale­many, tru­car a la porta de Qatar, a la cerca de remeis a la dependència del gas rus, és una trista iro­nia. A Habeck li va cor­res­pon­dre també acti­var ahir la “pre­a­lerta” energètica, per una pos­si­ble tallada dels sub­mi­nis­tra­ments, ja que Ale­ma­nya es nega a pagar-los en rubles, com exi­gia Mos­cou, que ahir va pre­ci­sar que als euro­peus els con­ti­nuarà cobrant en euros. Habeck, com la també verda Baer­bock, minis­tra d’Exte­ri­ors, recla­ma­ven de fa anys la sus­pensió del Nord-Stream 2, el gaso­ducte que el soci­al­demòcrata Scholz no es va deci­dir a para­lit­zar fins que no va arren­car la invasió russa. La cons­trucció d’aquest gaso­ducte era herència de l’acord del 2005 entre Putin i el seu aliat, l’ante­rior can­ce­ller soci­al­demòcrata Schröder. El van sig­nar uns mesos abans de les elec­ci­ons que van dur Merkel al poder i Schröder al cap del con­sell d’admi­nis­tració del Nord Stream. El 2011, Putin i Merkel van inau­gu­rar el pri­mer gaso­ducte que trans­por­tava gas rus sense pas­sar per Ucraïna. Aquell mateix any va començar la cons­trucció del segon tram. L’annexió de Cri­mea no va atu­rar el pro­jecte. Schröder és ara una ver­go­nya per a l’SPD, que no ha acon­se­guit que tren­qui amb el seu amic Putin ni que deixi els càrrecs rela­ci­o­nats amb el gaso­ducte. De Merkel va començar a eman­ci­par-se’n la CDU, el par­tit que va pre­si­dir durant 18 anys, amb l’elecció com a nou cap del par­tit del dretà Fri­e­drich Merz, rival històric de l’excan­ce­llera.

Entre Schröder i Merkel, Ale­ma­nya està energètica­ment hipo­te­cada. La pre­a­lerta de Habeck no implica risc de tallada de sub­mi­nis­tra­ment, va acla­rir el minis­tre, que, alhora, dema­nava a empre­ses i par­ti­cu­lars “estal­viar” en el con­sum energètic. En unes set­ma­nes, Ale­ma­nya ha reduït la dependència del gas rus. Ja no n’importa el 55% del que con­su­meix, sinó un 40%. Però per a finals d’any té pre­vist tan­car l’últim dels tres reac­tors nucle­ars encara actius. L’adeu a l’ener­gia atòmica, pac­tada amb Schröder i els verds en el poder, és irre­vo­ca­ble, afirma Habeck. Recorda, però, que, a més de la “poc intel·ligent” decisió d’abo­nar-se al gas rus, amb Merkel es va fre­nar el desen­vo­lu­pa­ment de les reno­va­bles. Tam­poc no es va cons­truir ni una ter­mi­nal de gas liquat per impor­tar-lo d’altres socis de la UE. La pri­mera potència euro­pea no tindrà a punt la seva pri­mera ter­mi­nal fins a l’any vinent.

40
per cent
del gas que consumeix Alemanya prové de Rússia. Fa unes setmanes, aquesta proporció s’elevava fins al 55%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.