Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Nous bombardejos a l’est d’Ucraïna deixen almenys tres morts

L’Exèrcit rus mina més de 80.000 quilòmetres quadrats de territori ucraïnès

Denuncien l’ús d’artefactes antipersona “intel·ligents” per part de Moscou

Almenys tres persones han mort i set més han resultat ferides en els bombardejos llançats per l’Exèrcit rus sobre àrees residencials dels voltants de la ciutat de Khàrkiv (est), una de les més grans del país i pròxima a la frontera russa.

El cap de l’administració Militar Regional de Khàrkiv, Oleh Sinehubov, ha assegurat al seu compte de Telegram que les forces russes han bombardejat àrees residencials del de Derhachi, al nord de la regió, on s’han produït les víctimes mortals.

“Les nostres àrees residencials, entre les quals es troben Piatykhatka, Oleksiivka i Saltivka ha estat bombardejades una vegada més aquesta nit”, ha afegit el responsable regional.

“La ciutat de Derhachi també ha estat bombardejada: 3 persones hi han mort i 7 més són a l’hospital amb ferides greus”, ha precisat.

Segons Sinehubov, Izyum, al sud de Khàrkiv, continua sent el punt més castigat pels combats que es produeixen en aquesta regió. “La lluita hi continua i l’enemic està patint pèrdues bastant grans diàriament”, segons ell.

El cap de la regió administrativa ha assegurat que “les autoritats i els voluntaris continuen brindant ajuda humanitària a Khàrkiv i els municipis de la regió. També estan realitzant l’evacuació de civils de Lozova”, al sud de la ciutat.

80.000 km2 de mines

L’Exèrcit rus ha minat fins ara més de 80.000 quilòmetres quadrats de territori ucraïnès, més de 62.000 dels quals des de l’inici de la invasió del país, el passat 24 de febrer, segons ha afirmat el ministeri ucraïnès d’Exteriors en un comunicat.

Kíiv recorda que després de la “primera onada de l’agressió armada russa contra Ucraïna” el 2014, uns 16.000 quilòmetres quadrats de les regions de Lugansk i Donetsk “van quedar contaminats amb mines i restes d’explosius de guerra”.

“Avui, segons les estimacions preliminars, la contaminació [entre mines i altres materials explosius] arriba als 80.000 quilòmetres quadrats del territori d’Ucraïna”, afegeix la nota.

“Mentre tot el món civilitzat abandona i prohibeix les mines terrestres antipersona, Rússia n’augmenta l’ús a Ucraïna i fins i tot prova nous tipus de mines, com la POM-3 i altres”, lamenta el ministeri.

Mines “intel·ligents”

L’ONG Handicap Internacional, consagrada a la lluita contra les mines, ha denunciat que l’Exèrcit rus utilitza a Ucraïna mines antipersona “intel·ligents”, dissenyades per detectar la presència d’objectius en un rang de 16 metres i esclatar a l’altura dels ulls, el coll i l’entrecuix.

Aquestes armes, denominades POM-3 i també conegudes com a Medallion, constitueixen una nova generació d’aquest armament i disposen d’un sensor sísmic per detectar una persona a cinquanta passes de distància. Així, poden detonar la càrrega sense necessitat que el dispositiu sigui trepitjat o manipulat.

Aquestes mines van ser desplegades per l’Exèrcit rus el passat 26 de març pel territori d’Ucraïna per mitjà de coets disparats des de llançadors terrestres especialment dissenyats per a aquest propòsit, segons un informe recentment difós per l’organització de drets humans Human Rights Watch (HRW).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona