Política

L’advocat general de la UE donarà el 14 de juliol la seva opinió sobre l’euroordre

La representant de Bèlgica s’ha limitat a defensar la justícia del seu país invocant “la separació de poders”

L’advocat general de la Unió Europea donarà el 14 de juliol la seva opinió sobre si Bèlgica pot qüestionar la competència del Tribunal Suprem per emetre les euroordres contra els exiliats i si la justícia d’aquest país va argumentar correctament que a l’Estat espanyol es violen els drets fonamentals.

Així ho ha assegurat el mateix advocat general, Jean Richard de la Tour, al final de la vista que s’ha celebrat aquest dimarts a la Gran Sala del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que enfronta al magistrat Pablo Llarena contra la justícia belga i en què la Comissió Europea s’ha situat al costat de Madrid.

Llarena va plantejar una sèrie de preguntes al TJUE després que el Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les denegués l’any passat l’extradició de l’exconseller exiliat Lluís Puig, en considerar que ha de ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya qui assumeixi la causa de l’1-0 i, per tant, el Suprem no pot emetre les euroordres.

Bèlgica va descartar també l’extradició en entendre que Espanya podria violar els drets fonamentals de Puig, especialment la presumpció d’innocència, sobre la base de l’informe que va publicar el 2019 el Grup de Treball de les Nacions Unides sobre la Detenció Arbitrària.

Aquest argument l’ha rebutjat l’advocat de la Comissió Europea, Julio Baquero, en assegurar que “no existeix un problema sistèmic d’Estat de dret a Espanya”.

La Comissió, que exerceix de guardiana dels tractats europeus, ha dit que per determinar que un país de la UE viola els drets fonamentals cal analitzar si existeixen “problemes sistèmics” al seu sistema judicial i si aquestes deficiències tindran “conseqüències” per a l’“assumpte individual” de Puig. Segons Brussel·les, si no existeixen problemes sistèmics, “serà innecessari, en la majoria dels casos”, entrar en el cas particular.

En aquest sentit, l’Advocada de l’Estat, Andrea Gavela, ha negat que els líders independentistes siguin “un grup individualitzat” contra el que es vulneren els drets fonamentals a Espanya, com van argumentar els advocats dels polítics catalans perseguits.

Per a l’advocat del president Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, a Espanya hi ha una “persecució, absolutament infame, per motius polítics” contra els líders independentistes. “Ja està bé d’aquesta persecució per haver convocat un referèndum, una cosa que va ser despenalitzada a Espanya el 2005”, ha clamat davant dels quinze jutges que conformen la Gran Sala del TJUE.

Boye ha dit que el fet “veritablement rellevant no és l’existència de deficiències sistèmiques o generalitzades” a Espanya, “sinó l’existència de raons serioses per creure que hi ha un risc seriós de vulneració a un judici just”. “El futur del senyor Puig estava escrit en el passat de la resta de membres del govern català deposat l’octubre del 2017”, ha afirmat Boye.

Isabel Elbal, advocada de l’eurodiputada Clara Ponsatí, ha acusat Llarena de voler “desnaturalitzar” la funció del TJUE en voler-lo convertir “en una sort d’apel·lació” contra la decisió de la justícia belga de no entregar Puig. “Rebutjar l’euroordre és decisió definitiva, inapel·lable”, ha constatat.

D’altra banda, el fiscal Fidel Cadena, que ha iniciat les intervencions en una vista que s’ha allargat més de set hores, ha defensat que la justícia belga no pot qüestionar la competència del Suprem per emetre les euroórdres. “És il·lògic i absurd que el país d’execució controli l’aplicació processal de les normes de competència del país emissor”, ha defensat, i ha assegurat que tant l’Estatut d’Autonomia de Catalunya com la Llei d’Enjudiciament Criminal permeten al Suprem assumir la causa de l’1-O.

La representant de Bèlgica, per la seva banda, l’advocada F. Matthis, s’ha limitat a defensar la justícia del seu país, sense entrar en detalls, invocant “la separació de poders”, en una vista en què també ha intervingut el partit ultradretà VOX i en què Polònia i Romania s’han personat a favor d’Espanya.

El debat està obert, però “alguna magistrada li ha aclarit a la Comissió que la jurisprudència no diu el que ells estan dient”, ha dit Boye en declaracions a la premsa al final de la vista, de la que n’ha sortit satisfet.

La sentència del TJUE, per la qual encara no hi ha data però que es fallarà després de les conclusions de l’advocat general, afectarà directament el futur judicial de Puigdemont, ja que la seva euroordre, suspesa des que va assumir l’escó d’eurodiputat, l’estudien els mateixos jutges que van portar el cas de Puig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.