Política

Rússia reforça les posicions a l’est d’Ucraïna

Zelenski avisa d’una gran ofensiva russa i assegura que hi respondran

Moscou pressiona per controlar Mariúpol

Rússia està acumulant tropes i prenent posicions al Donbass, a l’est d’Ucraïna per preparar-se per a una gran ofensiva militar en aquests regió que encara es resisteix al control total de Moscou. Així ho van confirmar fonts del Departament de Defensa dels Estats Units i el mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

“Les tropes russes passaran a una ofensiva encara més gran a l’est del nostre país; poden utilitzar contra nosaltres més míssils i més bombes aèries. Però nosaltres ens estem preparant per a aquestes accions i respondrem”, va assenyalar Zelenski en una entrevista a la cadena nord-americana CNN. “Veiem la concentració de tropes i d’equip a l’est i el sud del nostre país. Sabem què és el que volen fer i entenem que de la velocitat de l’enviament d’ajuda, sobretot la dels Estats Units, en dependrà que puguem resistir o no”, hi va afegir el mandatari.

El líder de l’autoproclamada república popular de Donetsk, Denís Puixilin, va confirmar les paraules el president ucraïnès sobre una pròxima recruada al camp de batalla a l’est d’Ucraïna. “Considerem necessari intensificar la marxa de l’operació d’alliberament” del Donbass, va assenyalar a la televisió pública russa. Puixilin va assegurar que aquesta mesura és necessària a causa de la “complexa situació de la gent”, així com per les “accions provocadores del règim de Kíiv”, al qual va responsabilitzar de l’atac amb míssils de divendres contra l’estació de tren de Kramatorsk, ciutat controlada per l’exèrcit ucraïnès, on van morir 57 persones.

El portaveu del Ministeri de Defensa ucraïnès, Oleksandr Motuzyanyk, va afirmar que Rússia “ha acabat gairebé la seva preparació per a un assalt a l’est”. “L’atac començarà molt aviat”, va avisar.

Els russos han intentat prendre el control de la ciutat de Severodonetsk, a la regió de Lugansk, però sense èxit, segons Kíiv, i a la de Donetsk “fan operacions d’assalt en algunes zones de la ciutat de Mariúpol”, va dir l’estat major general de les forces armades ucraïneses. Els combats s’han centrat a les àrees de la planta siderúrgica d’Azovstal, que encara controlen els ucraïnesos, i al port marítim, que, segons els prorussos, ja està sota control dels secessionistes.

Enmig dels combats i el llançament de projectils hi ha els civils, que cada cop pateixen més els estralls de la guerra. L’Oficina de les Nacions Unides per als Drets Humans va confirmar ahir la mort de 1.842 civils en la invasió d’Ucraïna, dels quals gairebé 150 eren nens.

Suspensió de pagaments del deute extern de Rússia

Rússia ha declarat la suspensió de pagaments del seu deute extern en no acceptar els seus creditors el pagament en rubles, segons va assegurar ahir Standard and Poor’s en un comunicat. Rússia, que té els comptes en dòlars bloquejats als EUA i també en altres països, ha mirat de pagar amb rubles els seus bons amb venciment del 4 d’abril, però els inversors no ho han acceptat en no poder convertir els rubles en divisa. Segons S&P, això equival a un “impagament selectiu”, que es declara quan un país, institució o empresa incorre en impagament d’alguna de les seves obligacions però no del seu deute global.

L’ONU avisa del drama que viuen dones i nens

La Unicef i ONU Dones van alertar ahir davant el Consell de Seguretat que les dones i els nens ucraïnesos tenen un panorama desolador. Molts són forçats a deixar el seu país o a viure sota les bombes, víctimes d’atacs i de violència sexual i amb un futur totalment incert a causa de la guerra.

El Kremlin alerta contra l’ampliació de l’OTAN

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va advertir ahir que l’eventual entrada de Finlàndia i Suècia a l’OTAN, organització que considera una “eina de confrontació”, no contribuiria a la seguretat a Europa. Segons el diari The Times, els dos països podrien ingressar a l’Aliança Atlàntica aquest mateix estiu.

Draghi acorda importar més gas d’Algèria

El primer ministre italià, Mario Draghi, es va reunir ahir a Alger amb el president algerià, Abdelmadjid Tebboune, per buscar alternatives energètiques a Rússia. Draghi va anunciar que Itàlia importarà més de gas d’Algèria, país amb el qual està disposat a treballar a més per desenvolupar energies renovables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia