Política

Buscar més suport o trobar una nova unitat estratègica

ERC presenta els seus resultats electorals davant els resultats en les enquestes i aposta per continuar treballant buscant més suport

JxCat i el PDeCAT reclamen tornar a la concreció estratègica

La valoració sobre la tendència a disminuir del suport a la independència té dos vessants marcats, segons la força política que ho analitzi. Mentre que ERC assegura que està en el bon camí, des de Junts i el PDeCAT es reclama que cal retrobar la unitat estratègica que va fer possible les grans mobilitzacions de fa uns anys.

Així, fonts d’ERC, tot i que adverteixen que aquesta formació política no sol valorar les enquestes, remeten a les eleccions al Parlament: “Podem comptar cada vot i els resultats electorals de fa un any, que van ser clars: una majoria clara per a l’independentisme, no només en vots, sinó també en escons. Un resultat que, elecció rere elecció, creix. I que, com es va comprovar en les eleccions del 14 de febrer, va suposar un suport a les formacions independentistes que per primer cop superàvem el 50% dels vots”, puntualitzen. Més enllà de les anàlisis demoscòpiques que es poden fer, el partit destaca la tasca que s’està portant a terme: “La nostra feina és treballar per obtenir els suports suficients per culminar la independència, aprenent dels errors i maximitzant les nostres fortaleses.”

Preguntats sobre quines accions es poden prendre per augmentar el suport, ERC es mostra convençuda que la feina que està fent és necessària i imprescindible: “Sabem que per fer que el suport a l’independentisme segueixi creixent cal que l’independentisme continuï sent útil i presentant-se com el projecte més eficaç per ajudar la gent. I això és el que hem de continuar fent, que l’independentisme en el seu conjunt continuï enfortint-se en les municipals de l’any vinent i guanyant terreny allà on l’independentisme havia estat sempre clarament minoritari.

Per la seva part, el portaveu de Junts, Josep Rius, ha atribuït, en seu parlamentària, la progressiva pèrdua de suport a l’independentisme, a la “falta de concreció estratègica” entre les diferents formacions que aposten per la independència. A més, ha assegurat que l’enquesta certifica “l’error” estratègic “d’ajornar la independència pretesament per eixamplar la base”. El portaveu també ha criticat que, en un primer moment, hi hagués “errors tècnics” en l’enquesta i ha demanat al director del CEO “seriositat i responsabilitat per no danyar la reputació” de la institució. Finalment, ha instat a treballar per tenir majors complicitats tant dins del país com a fora.

Per la seva part, el secretari general adjunt del PDeCAT, Marc Solsona, ha assegurat que des del partit es constata una “desorientació estratègica” del moviment: “Això provoca una desafecció respecte a la independència”, ha dit. Solsona descarta que els que hi donaven suport ja no ho facin: “No és veritat que la gent ja no hi sigui. La gent continua sent-hi, però necessita, després de l’etapa que hem passat, un lideratge clar i no una desorientació com hi ha.” El representant del PDeCAT lamenta que les forces polítiques estiguin, descriu, “instal·lades en el retret, perquè això no agrada a la gent”. Segons Solsona, el moment és complicat, però no hi ha una renúncia a la independència: “No és que la gent no estigui activada, sinó que està desorientada”, considera.

“Cal treballar per una unitat estratègica, que no ha de ser necessàriament una unitat d’acció”, creu Solsona, que hi afegeix: “Cal, però, intentar definir, entre els diferents actors polítics, com avancem. Un cop ens deixem de mirar de reüll i anem tots a l’una amb unitat estratègica, potser recuperarem la mobilització, que ha de ser propositiva i no tan reactiva, cosa que ens permetria afrontar el full de ruta”, ha conclòs.

Finalment, la CUP no ha volgut fer declaracions a aquest diari, ja que, segons han afirmat, no entren a valorar d’enquestes del CEO.

ANC: “Un projecte amb lideratges forts arrossega més suport”

Fonts de l’ANC han puntualitzat que les enquestes no són comparables: “L’enquesta del 40% és una enquesta Òmnibus, no el baròmetre del CEO”, han remarcat, i hi han afegit que la mostra és diferent: “En el baròmetre es mira població amb dret a vot; en aquesta altra, la població general. En l’òmnibus, la població nascuda a Catalunya és només un 60%. En canvi, en les altres és un 68%, això ja d’entrada decanta la mostra cap a un resultat determinat, ja sabem que hi ha una correlació força important amb el suport a la independència”.

Segons l’ANC: “Sempre hi ha una diferència segons com facis la pregunta. L’enquesta de l’ICPS, de la UAB, en els últims anys ha fet la pregunta: “Si demà hi hagués un referèndum...” i aquí sempre hi ha més bon resultat per al sí, que no pas si preguntes: “Vols que Catalunya sigui un estat independent?” Això distorsiona el resultat”, asseguren.

Finalment, des de l’entitat s’assenyala un altre factor: “Quan a un projecte se’l veu amb determinació i amb lideratges forts, aquest arrossega més suport que quan se’l veu desconcertat, dividit, i quan ell mateix es qüestiona si és factible o no; si no, és molt difícil. Quan va créixer l’independentisme va ser quan va fer creure que la independència era possible; hi havia un independentisme latent des de l’etapa del pujolisme, i va arrossegar la il·lusió.

Per altra banda, des d’Òmnium han declinat valorar per a aquest diari els resultats de l’enquesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.