Política

Afganistan

Dos atemptats contra escoles de la minoria hazara a Kabul deixen almenys 6 morts i 25 ferits

Les explosions han afectat un centre de suport escolar i un col·legi del barri de Dashte Barchi, a l’oest de la capital afganesa

Les autoritats talibanes han aplicat un silenci informatiu que alimenta les sospites que hi ha moltes més baixes

Estudiants de la castigada minoria xiïta hazara han tornat a ser víctimes aquest dimarts de diversos atemptats a Kabul, on s’han produït explosions a dos centres educatius que han provocat almenys 6 morts i 25 ferits.

El portaveu del ministeri de Salut Pública, Javid Hajeer, ha explicat a l’agència Efe que només a l’hospital provincial de Kabul han rebut cinc morts i quinze ferits. L’ONG italiana Emergency, que disposa d’un dels principals hospitals de la capital, ha informat d’un mort i deu ferits.

Després dels atemptats, dirigits contra un centre de suport escolar i un col·legi del barri de la minoria hazara de Dashte Barchi, a l’oest de la capital afganesa, les autoritats talibans s’han afanyat a acordonar l’àrea i han prohibit l’accés al recinte dels periodistes. A més, han evitat oferir més detalls sobre l’abast de les explosions.

Amb el bloqueig informatiu dels talibans, només les poques imatges difoses a les  xarxes socials han revelat part del que ha passat. Les fotografies mostren els cossos sense vida d’almenys quatre joves en un estret carreró, i fins i tot membres amputats.

El Centre de l’Afganistan per a Periodistes (AFJC), que promociona la llibertat de premsa al país, ha denunciat a les xarxes socials que almenys un periodista del canal Rah-e-Farda ha estat arrestat pels fonamentalistes després d’acudir a l’escena dels atemptats.  “Les forces de seguretat li han confiscat la targeta de memòria de la càmera i l’han alliberat després de dues hores”, ha assenyalat l’AFJC.

El zel dels talibans sobre el succés ha alimentat els dubtes sobre la xifra real de víctimes en els atemptats. Un testimoni, Khalil, ha relatat que al col·legi Abdul Rahim Shaheed han mort almenys 8 persones i més de 40 han resultat ferides.

Segons ha explicat aquest testimoni, al centre educatiu s’hi han produït dues explosions per “control remot”, una “a l’interior i l’altra en l’exterior” del recinte, al camí d’accés dels estudiants.

A l’entrada d’un dels hospitals on han estat traslladades les víctimes, una activista social ha denunciat en un vídeo que els talibans no permeten l’accés al centre per a donar sang per als ferits.


Minoria perseguida
La minoria xiïta hazara ha patit múltiples atemptats en els últims anys, principalment reivindicats pel grup gihadista Estat Islàmic (EI), que els considera apòstates.

No obstant això, cap grup s’ha atribuït de moment l’autoria dels atemptats d’avui.

L’últim dels atacs d’envergadura contra aquesta minoria va tenir lloc el passat mes d’octubre, quan dos homes es van immolar durant les oracions del divendres a l’interior d’una mesquita i van provocar 60 morts. Una setmana abans, un atemptat similar en una altra mesquita xiïta va deixar 80 morts.

Les escoles hazares són objectius habituals dels terroristes. Al maig de 2021, un atemptat contra una escola femenina al barri de Dashte Barchi va deixar 110 morts, en la seva majoria nenes, i 290 ferits, segons dades de la Fundació Hazara.

Mesos abans, a l’octubre de 2020, 24 persones van perdre la vida i 57 van resultar ferides en un altre atac contra un centre educatiu d’aquesta minoria religiosa.

El representant general adjunt del secretari general de l’ONU per a l’Afganistan, Ramiz Alakbarov, ha condemnat avui “els horribles atacs” i ha defensat en un comunicat que les escoles “han de ser refugis segurs i llocs on els nens puguin aprendre i prosperar”, en un poble assetjat per quaranta anys de guerra.

El director de Save The Children a l’Afganistan, Chris Nyamandi, s’ha afegit a la condemna i ha coincidit que “tots els nens tenen el dret a accedir a una educació segura”. “Cap col·legi hauria de ser un objectiu deliberat i cap nen hauria de témer danys físics en el camí cap a l’escola”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia