Política

Hongria

Brussel·les dona el primer pas per congelar els fons a Hongria

La Comissió Europea notifica al govern de Viktor Orban l’activació del procediment que condiciona els desemborsaments al respecte dels principis de l’Estat de dret

Budapest té ara dos mesos per respondre a les “preocupacions” de la Comissió Europea

La Comissió Europea (CE) ha activat aquest dimecres el procediment que pot desembocar en la suspensió dels fons comunitaris assignats a Hongria si aquest país no posa remei a les deficiències de l’Estat de dret relacionades amb els processos de contractació pública, corrupció, frau, manca de transparència i retiment de comptes.

L’eurocomissari de Pressupost, Johannes Hahn, ha confirmat avui que l’executiu comunitari ha enviat a Budapest la “notificació formal” que activa per primer cop el mecanisme de la Unió Europea (UE) que condiciona els fons europeus al respecte de qüestions relacionades amb l’estat de dret que posin en risc el bon ús dels fons comunitaris.

El govern de Viktor Orbán ha de respondre ara a les “preocupacions de la Comissió Europea”, ha dit Hahn. “El nostre deure és protegir el pressupost europeu. La Comissió Europea continua examinant tots els estats amb aquest instrument”, ha subratllat l’eurocomissari de Pressupost.

En aquest sentit, fonts comunitàries ha assenyalat que el procediment s’activa després de constatar el “constant fracàs” per part del govern d’Orbán per resoldre una sèrie de “preocupacions greus” durant un període de més de deu anys.

Aquesta és la primera vegada que la Comissió utilitza aquest mecanisme, en vigor des de l’1 de gener del 2021, i que condiciona el desemborsament dels fons europeus al respecte dels principis de l’Estat de dret. El reglament va obtenir a mitjan febrer l’aval de la justícia europea, que va rebutjar els recursos d’Hongria i Polònia.

En aquest context, la CE ha iniciat el procés contra Hongria per les deficiències en el seu sistema de contractació pública, en especial la funció de les autoritats que apliquen el pressupost europeu, el seu control, auditoria i supervisió i la manca de transparència i retiment de comptes.

També ha identificat problemes per l’absència d’un marc adequat contra la corrupció i el frau, així com de sistemes efectius d’investigació i enjudiciament. Totes aquestes vulneracions estan identificades fa anys per les autoritats europees, però les seves recomanacions han estat “ignorades any rere any” per Orbán.

La carta de notificació enviada avui a Budapest obre un procediment que podria durar de cinc a nou mesos i culminar amb la suspensió de fons de recuperació o del pressupost comunitari per a Hongria.

Les autoritats hongareses disposen de dos mesos per respondre a les preocupacions de Brussel·les i proposar solucions als problemes identificats.

La CE tindrà un mes per avaluar aquestes propostes i, si considera que no resolen els problemes, pot donar una segona oportunitat a Budapest per plantejar altres remeis.

Si aquest diàleg no permet tancar l’expedient, l’executiu comunitari podrà en un última instància demanar que es congelin certs pagaments. La decisió serà aleshores del Consell Europeu (els Estats membres de la UE), que haurà d’aprovar la mesura per una majoria qualificada.

La Comissió prefereix per ara no estimar quins fons podrien quedar suspesos arribats a aquest punt. En qualsevol cas, una eventual congelació dels desemborsaments afectarà tant els fons previstos al pressupost actual de la UE (2021-2027) com aquells contemplats en el marc anterior (2014-2020) però que es facin en l’actualitat, un aspecte la legalitat del qual posava en dubte el govern hongarès.

Brussel·les ja va enviar al novembre una carta informal a Hongria i Polònia on demanava als dos països informació sobre la situació de l’Estat de dret, però de moment no ha activat formalment el procediment contra Varsòvia, on la principal preocupació és la independència judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona