‘Catalangate’
Sánchez posposa el viatge a Polònia i Moldàvia i podrà ser al Congrés per a la validació del decret de les mesures anticrisi
La votació perilla per la congelació de les relacions amb ERC pel ‘Catalangate’
Fonts de la Moncloa justifiquen l’ajornament “per motius d’agenda”
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ajornat “per motius d’agenda” el viatge oficial que havia de fer aquest dijous i divendres a Polònia i Moldàvia per expressar la solidaritat de l’Estat amb els dos països per la seva acollida de refugiats ucraïnesos, segons han informat fonts de la Moncloa.
Sánchez serà present al Congrés en la que ja es perfila com una votació clau de la legislatura. La cancel·lació del viatge permetrà la presència de Sánchez al ple d’aquest dijous, on s’ha de validar el decret amb les mesures anticrisi per la guerra d’Ucraïna. Aquesta votació perilla pel “congelament” de les relacions entre ERC i el govern espanyol arran de l’anomenat Catalangate, el cas de ciberespionatge massiu a més d’una seixantena de persones de l’entorn independentista.
L’agenda oficial del viatge, segons havia avançat la Moncloa, indicava que el president espanyol aterraria a l’aeroport de Chisinau, la capital de Moldàvia, a les tres de la tarda hora catalana, i per tant, hauria de sortir de Madrid cap a dos quarts de dotze, ja que la duració del vol és d’unes tres hores i mitja.
Per aquests problemes d’agenda, i per supervisar les negociacions per a la votació del decret, Sánchez ha decidit quedar-se a Madrid i posposar el viatge, amb la intenció de realitzar més endavant la visita als dos països, on estava previst que Sánchez es reunís amb els respectius primers ministres.
A primera hora d’aquest dijous sí que rebrà al Palau de la Moncloa el president de Bulgària, Rumen Radev, que realitza una visita oficial a l’Estat.
Votació clau
L’executiu espanyol busca a última hora els suports necessaris perquè la iniciativa prosperi en cas que ERC voti en contra. Ara per ara els republicans no avancen el seu vot i el PP no descarta una abstenció que salvaria la votació.
Les aritmètiques apunten que si finalment el PP i ERC voten no, el decret dependrà d’uns pocs vots, potser un de sol com va passar a la reforma laboral, que va prosperar fruit d’un suposat error d’un diputat del PP.
ERC, Junts, CUP i Bildu vinculen el sentit del seu vot a les mesures que adopti l’executiu espanyol per depurar responsabilitats i oferir informació sobre el cas d’espionatge massiu descobert per Citizen Lab i publicat per The New Yorker. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha justificat un possible trencament perquè és “l’únic idioma que entén el PSOE”.
El PP condiciona el seu suport al decret –en forma de sí o abstenció- a què el president del govern espanyol assumeixi el pla que li va proposar el nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, per aplicar una rebaixa d’impostos. Aquest dimecres hi ha hagut contactes entre l’executiu espanyol i el PP.