Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

La UE tracta de resoldre les últimes traves per a sancionar el petroli rus

Brussel·les demana als 27 preparar-se per a un tall “total” del gas rus malgrat no veure un “risc immediat”

L’eurocomissària d’Energia, Kadri Simson, ha demanat aquest dilluns als estats membres preparar-se per a un tall “total” del subministrament del gas rus, malgrat apuntar que no veu un “risc immediat”.

Després de la reunió extraordinària dels ministres d’Energia, Simson ha dit que el tancament “injustificat” de l’aixeta de gas rus a Polònia i Bulgària marca un “punt d’inflexió” i ha alertat que “qualsevol país pot ser el pròxim”.

La trobada també es produeix en plena discussió sobre si incloure la prohibició d’importar petroli rus en el sisè paquet de sancions. Els 27 busquen superar les divisions per tirar endavant una mesura que ara té el suport d’Alemanya, però que continua xocant amb l’oposició d’Hongria.

A més, l’eurocomissària ha insistit que pagar el gas rus amb rubles, tal com exigeix el Kremlin, suposa violar les sancions europees. “Els països no s’haurien de fer il·lusions i confiar en la bona fe de Gazprom en aquesta qüestió”, ha subratllat Simson.

Per l’eurocomissària, una de les maneres de poder fer front a un tall del subministrament rus és augmentant les reserves. Ara, ha dit, estan per sobre del 32%.

A la reunió extraordinària de ministres d’Energia, els governs d’Alemanya i d’Àustria, fins ara poc inclinats a les sancions al gas rus, han expressat la seva disponibilitat a adoptar un nou de paquet de sancions que inclogui el cru procedent de Moscou, deixant a Hongria com a únic país que encara ho rebutja.

“Àustria està disposada a donar suport a un embargament de petroli de manera conseqüent si la Comissió i els estats membres així ho decideixen. Estem preparats, puc dir-ho”, ha afirmat la ministra austríaca d’Energia, Leonore Gewessler.

En la mateixa línia, l’alemany Robert Habeck ha subratllat que “després de dos mesos de treball” el seu país “no està en contra d’una prohibició al petroli de Rússia” i, encara que ha reconegut que “no hi ha temps” per a evitar que una sanció així provoqui un problema “local” en una refineria que utilitza exclusivament cru d’origen rus, ha emfatitzat que “no colpejarà a l’economia en el seu conjunt”.

Habeck sí que ha precisat la necessitat que la sanció al petroli de Moscou sigui gradual per a escometre “preparacions tècniques”, al mateix temps que ha reconegut que “altres països poden tenir problemes” més greus si s’adoptés una mesura així.

El moviment de Berlín i de Viena deixa a Budapest com l’única capital del club que encara manté obertament el seu veto al fet que les sancions europees –que han de ser aprovades per unanimitat– incloguin el petroli i el gas procedents de Rússia, segons ha expressat en Twitter el portaveu del primer ministre, Viktor Orbán.

I això a pesar que el Govern polonès, el seu principal soci en el bloc, ha exigit aquest dilluns major contundència contra Moscou en resposta als talls en el subministrament de gas al seu país i a Bulgària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.