Política

conflicte bèl·lic a l'est d'europa

Hongria, cada vegada més aïllada a la UE per la seva actitud respecte d’Ucraïna

La seva posició ambivalent respecte a la invasió russa i la negativa a establir sancions distancien el govern d’Orbán dels seus socis comunitaris

L’ambivalent actitud d’Hongria pel que fa a la invasió russa d’Ucraïna, amb el seu rebuig a donar armes a Kíiv i a imposar un embargament petrolier a Moscou, aïlla cada cop més al país centreeuropeu en el si de la Unió Europea (UE).

Mentre que els Vint-i-set busquen adoptar un sisè paquet de sancions al Kremlin que inclogui un tall a les importacions del cru rus, el ministre magiar d’Exteriors, Péter Szijjártó, ha reiterat aquest dimarts que el seu país no votarà a favor d’aquesta proposta.

El primer ministre hongarès, l’ultranacionalista Viktor Orbán, que acaba d’inaugurar el seu quart mandat consecutiu després de veure’s enfortit en les recents eleccions legislatives, és considerat el líder europeu més pròxim al cap del Kremlin, Vladímir Putin.

Les seves negatives a prescindir del petroli rus i a enviar ajuda militar a Ucraïna, si bé són argumentades per interessos interns –l’alta dependència energètica hongaresa dels subministraments russos en el primer cas, i el temor a involucrar-se en la guerra, en el segon– semblen enfortir aquesta imatge prorussa.

No obstant això, en les sancions adoptades fins ara, Hongria s’ha alineat amb els altres socis comunitaris.

És sobretot el rebuig a enviar armes a Ucraïna, i fins i tot a permetre el pas d’ajuda militar pel seu territori, la qual cosa ha allunyat al país dels seus aliats del grup de Visegrád (V4), que són Polònia, Eslovàquia i la República Txeca.

Hongria, que va ser un dels últims membres de la UE a condemnar la invasió russa d’Ucraïna, manté “un discurs molt ambivalent” respecte al conflicte, assenyala a Efe Patrik Szicherle, analista de l’Institut Political Capital. “A pesar que el Govern ha condemnat l’agressió russa, poques vegades apareix en el seu discurs que Rússia hauria de respectar la integritat territorial d’Ucraïna”, explica l’expert.

Pel que fa a les sancions al gas i al petroli rus, Hongria importa de Rússia el 85% del gas i el 60% del petroli que consumeix i per això actualment és físicament impossible fer funcionar l’economia hongaresa sense el petroli rus, raó per la qual el seu país no dona suport a un bloqueig d’aquests subministraments.

Eslovàquia rebutja un embargament general al cru de Rússia i espera una excepció

Eslovàquia espera poder acollir-se a una eventual excepció per a continuar important petroli de Rússia malgrat un embargament petrolier que la UE prepara contra Moscou, ha dit aquest dimarts el ministre d’Economia eslovac, Richard Sulik.

“Això és per a nosaltres un punt extremadament rellevant. No som capaços de modificar tan ràpidament el procés de refinament”, ha assenyalat el ministre davant la premsa a Bratislava.

Eslovàquia, que compra a Rússia tot el petroli que usa, té una única refineria equipada per a processar aquest cru, i per això adaptar-la per a un cru més lleuger portaria “diversos anys”, ha justificat el ministre eslovac. “Pressionarem per a aconseguir l’excepció a l’embargament”, ha conclòs Sulik.

Brussel·les vol ultimar aquest dimarts el seu sisè paquet de sancions contra Rússia per la invasió d’Ucraïna i presentar una proposta aquest dimecres en l’àmbit de representants permanents dels estats membres de la Unió Europea (UE). També el govern de la veïna Hongria ha deixat clar que no donarà el seu vistiplau a un embargament general davant la gran dependència que té del petroli rus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.