Política

El PSC descarta fer una nova llei pel català

Illa rebutja la proposta d’ERC i JxCat i manté una reforma com s’havia pactat

La CUP censura que se’ls exclogui

El primer intent després de l’acord dels socis de govern, ERC i JxCat, perquè el PSC se sumi a la proposta de fer una nova llei per preservar el català a les aules davant la sentència del 25% de castellà, va topar ahir amb la primera negativa del principal partit de l’oposició. El seu primer secretari, Salvador Illa, va ser taxatiu i amb “un no la veiem” va donar un cop de porta a recuperar el consens, trencat per JxCat quan es va despenjar de l’acord per modificar la llei de política lingüística al qual van arribar el 24 de març.

Precisament el cap de l’oposició va apel·lar a aquest acord, que “mantenim” i que al seu parer “garanteix que el català és el centre de gravetat, reflecteix la realitat que es viu a l’escola i dona compliment a la sentència” sense anar “contra el castellà”, per deixar clar que hauran de continuar treballant per buscar una altra fórmula que permeti recuperar la unitat entre aquestes tres formacions i la dels comuns. Sense la CUP, perquè ahir el diputat Carles Riera va lamentar que ningú els hagués convidat a cap reunió i va denunciar que els quatre partits els “estan excloent volgudament i explícitament”. Tot i això, també va deixar clar que rebutgen el decret llei que prepara el govern per rebutjar els percentatges d’ensenyament de llengües i atorga a la conselleria d’Educació de donar el vistiplau als projectes lingüístics de cada centre en considerar que no blinda la immersió i “consagra l’oficialitat del castellà”.

Les negociacions poden continuar els pròxims dies perquè de moment encara no s’ha registrat la petició de junta de portaveus extraordinària per incloure la reforma de la llei en l’ordre del dia del ple de la setmana que ve, malgrat haver passat un dia del termini que ERC, el PSC i els comuns van donar a Junts per tornar a l’acord inicial. De fet el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va insistir ahir des de Brussel·les a “continuar treballant fins al final ” per tancar un acord sobre la nova llei per preservar el català a les aules davant la sentència del TSJC per imposar un mínim del 25% de castellà a les escoles.

El TSJC permet que un sol pare forci l’execució del 25%

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès la legitimitat d’un pare de dos alumnes de primer d’ESO d’un institut per personar-se en l’incident per l’execució de la sentència que imposa el 25% d’hores en castellà a les aules catalanes, una decisió que obre les portes al fet que altres famílies s’hi puguin adherir. De fet, aquest és l’argument que fan servir dos dels cinc magistrats que s’han oposat a la personació del pare a títol individual. Al·leguen que, si s’admetessin individualment les personacions de “desenes de milers” de pares en l’execució de la sentència, es convertiria el tribunal en un mecanisme de tutela de la prestació del servei en els milers d’aules de Catalunya. Així, consideren que la sentència del mateix TSJC vol garantir una regla, “no perseguir-ne excepcions puntuals o singulars” i incompliments episòdics. En aquesta mateixa interlocutòria ha rebutjat la personació de l’associació de guàrdies civils Jucil, que també ho havia demanat en defensa del dret a la conciliació de la vida laboral i familiar dels seus associats. Consideren que no defensa en particular els drets lingüístics dels alumnes, però els obre les portes a fer-ho si els seus fills van a escoles catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.