Política

Pujol veu "difícil" que l'Estatut arribi a compensar els efectes negatius que n'ha provocat la reforma

Lamenta que a Catalunya hi hagut un "rebrot de petulància, ingènua d'una banda, agressiva i fanfarrona, de l'altra"

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha afirmat avui que veu "difícil" que el nou Estatut, malgrat ser "millor" que el del 1979, "pugui arribar a compensar els efectes negatius que ha produït tot el procés" de reforma estatutària.

En un article en el butlletí de la fundació Centre d'Estudis Jordi Pujol, el president fundador de CiU ha dit que el balanç definitiu del procés de reforma de l'Estatut "encara no es pot tancar, però hi ha aspectes negatius que ja són inevitables".

"Caldrà compensar-los, però hem de saber des d'ara que serà difícil, perquè vénen de lluny i perquè la força espiritual, la moral col·lectiva de Catalunya i l'efectivitat política del país estan en crisi", ha alertat. Pujol ha comentat que "durant els últims tres o quatre anys en la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya s'han produït una sèrie de fets negatius". "Segons com finalment acabi el tema de l'Estatut, potser podrem dir que també hi ha hagut coses positives. Però serà difícil que un nou Estatut millor pugui arribar a compensar els efectes negatius que ha produït tot el procés", ha afegit.

Petulància
A Catalunya, ha lamentat, "hi va haver un rebrot de petulància. De petulància ingènua d'una banda, de petulància agressiva i fanfarrona, per un altre. Totes dues molt poc intel·ligents. Petulàncies que es paguen molt cares, perquè ofenen i provoquen, sense profit".

"Fora de Catalunya hi ha també mecanismes psicològics perversos, que s'alimenten d'orgull, a vegades ferit i altres exuberant, és a dir, també petulant i fanfarró. I de ressentiment", ha assegurat. Segons Pujol, "hi ha un gruix d'enveja i de ressentiment que són com l'esca, s'encenen fàcilment".

L'expresident català ha admès que, "per part catalana, els últims episodis d'agressivitat poc intel·ligent, de desconeixement de la realitat espanyola i de poca habilitat en el tracte polític i sentimental amb la resta d'Espanya han estat totalment negatius".

Per a Pujol, igualment negativa ha estat la "incapacitat o el rebuig per part del conjunt d'Espanya a contemplar la realitat de Catalunya i les seves aspiracions no ja amb comprensió, sinó simplement amb objectivitat. I de negar-se a reconèixer les seves aportacions en la línia de la solidaritat econòmica i política".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.