Política

Les veus crítiques amb el règim

Mordassa a la vella guàrdia

El líder xinès prohibeix als antics dirigents fer “discursos polítics negatius” abans del congrés de la propera tardor

L’expremier xinès Zhu va posar en qüestió la conveniència d’un tercer mandat de Xi

En els mesos decisius per l’assoliment d’un inèdit tercer mandat de cinc anys com a president de la Xina, Xi Jinping observa l’aparició d’una fins ara discreta però ferma oposició des de la vella guàrdia del partit comunista que l’actual líder s’eternitzi en el càrrec. Amb l’objectiu de combatre aquesta oposició interna, el comitè permanent del politburó del partit –liderat pel mateix Xi– ha anunciat una sèrie de regulacions que prohibeixen als dirigents retirats fer “discursos polítics negatius” sobre el XX Congrés del Partit Comunista Xinès (PCX) que s’ha de celebrar aquesta tardor, encara en una data indeterminada.

Aquesta decisió s’hauria pres després que l’exprimer ministre, Zhu Rongji, un dels principals artífexs de les reformes econòmiques de la dècada del 1990, posés en qüestió la candidatura de l’actual mandatari xinès per a un tercer mandat en el poder. Segons informen diversos mitjans, l’exlíder de 94 anys va manifestar, el mes de març passat, el seu desacord amb la renovació en el càrrec de l’actual secretari general del partit, quan des de Mao Zedong en endavant tots els presidents s’han limitat a dos mandats.

En un article titulat Opinió sobre l’enfortiment de la construcció del partit entre els quadres jubilats en la nova era, publicat al People’s Daily, el diari portaveu oficial del partit, s’instrueix a tots els membres jubilats del partit que “s’adhereixin estrictament a les regulacions pertinents”. Segons l’article, els funcionaris jubilats no haurien de difondre “observacions políticament negatives” i no haurien de participar en “organitzacions socials il·legals”. El text també informa que les noves directrius demanen l’estudi, l’assessorament i la formació addicionals per als funcionaris jubilats. A més, l’article difós assenyala que cal que els membres jubilats del Partit Comunista Xinès segueixin “estrictament” aquestes noves regulacions

L’article del People’s Daily també exigeix que els quadres del PCX es “mantinguin ferms davant els principals béns i mals, ser lleials al partit, obeir les ordres del partit i actuar de manera responsable respecte al partit”. Malgrat aquests advertiments, els exdirigents veterans del partit es qüestionen la decisió de l’actual mandatari i podrien plantar cara els propers mesos.

La premsa especialitzada estrangera assegura que l’exprimer ministre Zhu no seria l’únic que s’oposa a la línia personalista i autoritària de Xi Jinping: altres veterans, com ara el respectat expresident Jiang Zemin, també s’haurien alçat en peu de guerra contra la pretensió de Xi de perpetuar-se en el càrrec. Per evitar que la llista d’insurrectes pugui créixer les properes setmanes, el partit ha emès aquestes instruccions d’estricte compliment amb l’objectiu d’emmordassar aquest conat d’insurrecció interna dins del PCX.

Multiplicació de conflictes

Aquesta rebel·lió dins del partit és només un dels nombrosos problemes que haurà d’encarar el líder xinès les properes setmanes i mesos abans del congrés. El principal focus de conflicte actual segueixen sent les nombroses mostres de descontentament, oposició i fins i tot de revolta per les estrictes polítiques del govern relacionades amb el control de la pandèmia. Els nombrosos vídeos de protesta a Xangai que s’han difós al llarg de les darreres setmanes i que han estat seguits a d’altres punts del país podrien ser la metxa que encengui una contestació després de gairebé dos anys i mig amb una estricta política de zero covid que té asfixiada una gran part de la població xinesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona