Política

Estat francès

Eleccions a l’Assemblée Nationale

Campanya cos a cos pels escons

Els macronistes disputaran uns 300 duels als mélenchonistes en el desenllaç de les legislatives

L’extrema dreta es manté en més de 200 circumscripcions i el seu nombre de diputats depèn de les aliances

La no consigna de vot del govern quan la Nupes s’enfronti a la ultradreta indigna l’esquerra

L’aferrissada confrontació d’aquesta setmana entre la primera i la segona volta de les legislatives franceses es visualitza, d’entrada, en la presentació de qui ha obtingut més vots en la primera volta. El Ministeri de l’Interior, per boca del seu titular, Gérald Darmanin, situa la plataforma de govern macronista Ensemble al capdavant amb un 25,75% i la coalició d’esquerres Nupes, al darrere, amb un 25,66%. En canvi, mitjans de referència com el diari Le Monde eleven la Nupes al 26,11% perquè hi inclouen els candidats d’esquerra d’ultramar i Còrsega que també s’identificaven amb la coalició i que el ministeri ha comptabilitzat apart. Una polèmica més que sobrevolarà aquests set dies en què el president reelegit, Emmanuel Macron, s’hi juga disposar o no de majoria absoluta a l’Assemblea. L’altra polèmica és la consigna de vot a donar en aquesta segona volta de diumenge, quan els enfrontaments siguin entre candidats de la Nova Unió Popular, Ecològica i Social, la batejada com a Nupes, i el Reagrupament Nacional (RN) de la ultradretana Marine Le Pen. N’hi ha una seixantena, amb contrincants insubmisos, socialistes, ecologistes i comunistes. I el missatge donat per l’executiu d’Élisabeth Borne és de decidir “cas per cas”.

Des de la seva circumscripció normanda de Calvados, la primera ministra va demanar ahir que “cap veu vagi al RN”, però efectuant una tria a discreció: “Si en el cas de la Nupes ens trobem amb un candidat que no respecta els valors republicans, que insulta els policies, que demana de no seguir donant suport a Ucraïna, que vol sortir d’Europa, llavors no votarem per ell.” Una cosa que ha indignat els dirigents d’esquerra que, o van demanar el vot per a Macron en la segona volta de les presidencials d’abril amb l’objectiu de barrar el pas a Le Pen, o, en el cas de Mélenchon, va declarar que cap butlleta havia d’anar a la ultradretana, incitant indirectament a fer-ho per Macron.

El cas és que hi ha 278 duels entre Ensemble i Nupes, que decidiran en bona part aquesta majoria absoluta a l’Assemblea, que està en 289 diputats. També hi ha 110 enfrontaments entre Ensemble i el RN, i en aquest cas també s’observarà detingudament com se situen els candidats d’esquerra eliminats. El partit lepenista ha aconseguit un nombre rècord de 208 candidats en segona volta, mentre que la dreta parlamentària ha salvat els mobles amb 87. La participació també ha estat més baixa que mai, amb, finalment, només el 47,51%. Tota una sèrie d’entrebancs per a Macron, que no sabrà fins a l’últim minut si podrà governar lliurement o si ho farà lligat de peus i mans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia