Política

En directe

Congrés dels diputats

Primera sessió de control a Sánchez després de les eleccions andaluses

El president del govern espanyol defensa la seva gestió i recorda al PP que les victòries mai són per sempre

Seguiu el ple en directe al digital

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dimecres al Congrés dels Diputats les seves polítiques i ha assegurat que no canviarà el rumb perquè el seu executiu es va formar precisament per no repetir “el desastre” de la gestió anterior.

En la primera sessió de control després de les eleccions a Andalusia, on el PP ha aconseguit una històrica majoria absoluta, la portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha afirmat les urnes han constat a Andalusia que el “govern Frankenstein” –en al·lusió a la coalició de PSOE i Unides Podem- és un executiu “esgotat i fracassat”.

Gamarra ha reclamat a Sánchez que corregeixi les seves polítiques econòmiques per contenir la inflació i s’obri a les propostes que li ha fet el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.

Sánchez li ha respost que “convindria que aclarissin que vol dir el PP quan parla de rectificar, perquè a mi em fa la sensació que significa retrocés social”.

En aquest sentit, ha assegurat que el seu executiu continuarà apujant el salari mínim interprofessional i les pensions, davant un PP que les vol “congelar”. “Aquest govern es va formar per no repetir el desastre”, ha etzibat.

La portaveu del PP ha replicat que Sánchez “no té remei” i ha afirmat que els espanyols necessiten un president “amb menys supèrbia, més humilitat i més sentit de la realitat, que passi pàgina de la frivolitat, la divisió i el radicalisme”.

Segons ella, els andalusos han fet de portaveus d’una “immensa majoria” d’espanyols que volen una “política amb majúscules”, que no insulta i busca acords, unes paraules que han provocats rialles als escons socialistes.

A l’inici de la seva intervenció, Sánchez ha citat l’escriptor portuguès José Saramago per recordar al PP que “les derrotes tenen una cosa positiva i és que no són mai definitives i les victòries en tenen una de negativa, i és que mai són definitives”.

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha avisat Sánchez que l’augment del cost de la vida “pot arrasar” amb el govern espanyol i “qualsevol iniciativa d’esquerres”.

Sánchez li ha recordat que fa un any l’executiu espanyol ja va reduir l’IVA de la llum del 21 al 10% per l’escalada de preus i que ara aplicaran una rebaixa suplementària, fins al 5% . Justament una rebaixa de l’IVA de la llum és una de les mesures que reclamava el PP per afrontar la inflació. En aquest sentit, el president espanyol ha reclamat el suport dels grups parlamentaris al decret.

Rufián ha replicat que “ja n’hi ha prou de pedaços” i ha reclamat “impostos a les grans fortunes d’aquest país, a les grans empreses elèctriques i petrolieres”. També ha apostat per una “redistribució real de la riquesa amb un sistema fiscal just”. “Facin el que van dir que farien o la situació actual els arrasarà”, ha insistit.

El control a la resta de membres del govern se centra en qüestions relacionades amb la inflació disparada o l’augment del preu de l’energia malgrat les mesures de contenció posades en marxa per l’executiu; el castellà a l’escola catalana; la cimera de l’OTAN a Madrid, o les relacions amb Algèria, entre altres.

Podeu seguir el ple en directe al digital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia