Política

MANON AUBRY

EURODIPUTADA DE LA FRANÇA INSUBMISA

“Macron és responsable de l’impuls ultradretà”

“Si hem estat capaços d’unir-nos a l’esquerra, no hi ha cap raó perquè ens hàgim de separar demà”

“Farem servir totes les eines per desfer el programa presidencial, amb una moció de censura si cal”

ROSTRE EUROPEU
Figura emergent de les noves generacions de La França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon, Manon Aubry copresideix el grup de l’Esquerra al Parlament d’Estrasburg, on hi ha, entre d’altres, els eurodiputats d’Unides Podem i EH Bildu.

En la nit electoral de les legislatives franceses, diumenge passat, vam poder parlar a la sala parisenca Élysée-Montmartre amb l’eurodiputada insubmisa Manon Aubry, de la coalició d’esquerres Nupes. Sobre la taula, ja hi havia alguns dels interrogants que es mantenen dies després.

Sou la coalició més nombrosa de l’oposició, però com a partit està al davant el de Marine Le Pen, amb uns 90 diputats, que es reivindicarà com a cap de l’oposició…
La Nupes està al voltant dels 150-160 diputats (segons els sondejos a peu d’urna, que amb l’escrutini real es van convertir en 142). Avui, la primera alternativa a Emmanuel Macron és, evidentment, la Nupes i l’esquerra unida que fa un retorn eixordador a l’Assemblea perquè, en el mandat precedent, en tenia 64. També és veritat que l’extrema dreta tindrà un nombre històric de diputats, massa important. Penso que La República en Marxa de Macron té més responsabilitat. D’una banda, perquè no han parat aquestes últimes setmanes de diabolitzar la Nupes: érem anarquistes, la ruïna del país… A cop de calúmnies i mentides, érem l’enemic públic número u. I, fent això, han banalitzat completament l’extrema dreta. A més d’haver-los banalitzat abans amb les idees. I una altra responsabilitat és la d’haver rebutjat el debat, projecte contra projecte. Avui, no només Macron es troba amb una derrota històrica, sinó que se’l recordarà com qui ha instal·lat a l’Assemblea un grup tan important ultradretà.
Això vol dir que Macron farà una política encara més a la dreta perquè estarà obligat a pactar amb Els Republicans?
És una evidència! Tothom sabia que Macron governava a la dreta. Les coses ara encara seran més clares, perquè s’haurà d’aliar amb Els Republicans. Alhora, assistim a una nova polarització de la vida política. D’una banda, hi ha una esquerra que parla amb una veu unificada i, d’una altra banda, la dreta, que s’associarà de fet. I, després, l’extrema dreta, que buscarà els paranys. Nosaltres hem començat a preparar el futur perquè, d’aquests tres blocs, som el més dinàmic, el que progressa més en escons i s’ha unit sota un programa.
I quin ha de ser el futur de la Nupes?
Jo desitjo que duri. Si hem estat capaços d’unir-nos sota un programa en aquestes eleccions, no hi ha cap raó perquè ens separem demà. No hem conduït aquest combat per no continuar-lo en les pròximes cites electorals.
També per a les pròximes eleccions europees del 2024?
La qüestió ja hi és. Hem aconseguit posar-nos d’acord per a les legislatives sobre les qüestions europees. I crec que el que acaba d’ocórrer a França també és interessant més enllà. I ho dic amb el meu barret de presidenta del grup de l’Esquerra al Parlament Europeu. Assistim a una nova dinàmica, a una nova esperança, que s’aixeca a França i que es pot estendre a la resta del continent per reconstruir l’esquerra a Europa.
Us plantegeu una moció de censura al govern d’Élisabeth Borne?
Farem servir tots els instruments a les nostres mans per desfer els programa de Macron, amb una moció de censura si és necessari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia