Madrid insisteix a fer costat a Rabat en els fets de Melilla
La portaveu del govern al·lega que cal “protegir la frontera” i la “integritat territorial” i no deixa que Montero s’hi pronunciï
La Unió Africana i diverses ONG exigeixen una investigació independent
Tres dies després de la brutal actuació de la policia marroquina a la tanca de Melilla –que va provocar 23 morts segons el govern, tot i que diverses ONG eleven la quantitat fins als 37, i més de 300 ferits–, continua la indignació, tant a l’Estat espanyol com en l’àmbit europeu i africà. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, va evitar parlar de qualsevol tipus d’investigació dels fets i va tornar a reconèixer la feina de les forces de seguretat espanyoles i a agrair la col·laboració del Marroc, mentre lamentava “profundament” les morts, ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. La portaveu va defensar la necessitat de “protegir la frontera” i de “vetllar per la integritat” territorial de l’Estat i va tornar a culpar dels fets les “màfies”.
En la roda de premsa també va comparèixer la ministra d’Igualtat, Irene Montero, d’Unides Podem, que no va respondre a les reiterades preguntes que se li van adreçar sobre la qüestió, ja que Rodríguez se li va avançar en totes les ocasions. Fonts d’Unides Podem van afirmar que la posició de Montero és clara i van justificar que no respongués adduint que va voler respectar les normes de treball del Consell de Ministres. Precisament, la formació morada va demanar al govern espanyol l’obertura “immediata” d’una investigació independent –el defensor del poble n’ha iniciat una– per aclarir l’actuació de les forces de seguretat marroquines. A més de les procedents del seu soci de govern, l’executiu de Pedro Sánchez també ha rebut crítiques d’altres formacions polítiques. Així, ERC, Junts, la CUP, Més País, el BNG, EH Bildu i Compromís van demanar conjuntament la compareixença al Congrés del president espanyol i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, perquè donin explicacions sobre les “vulneracions de drets humans” en l’intent de salt massiu de la tanca de Melilla. El PP també va exigir la compareixença de Sánchez i Grande-Marlaska a la cambra baixa, i que el president es retracti de les declaracions en què elogiava l’actuació de la policia marroquina.
Reaccions internacionals
Només el govern alemany va instar a aclarir les circumstàncies de la tragèdia i a respectar els drets humans a les fronteres exteriors de la Unió Europea (UE).
El president de la Comissió de la Unió Africana (UA), Moussa Faki Mahamat, es va mostrar commocionat pel “tracte violent i degradant als migrants africans” a la frontera entre el Marroc i l’Estat espanyol i va demanar una investigació, com també van fer fins a 51 ONG marroquines i internacionals, que, en un manifest, sol·liciten que s’obri una investigació judicial independent.