Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia es retira d’una illa estratègica a la mar Negra, però avança a Luhansk

Moscou ha modificat al llarg del dia els motius per a la retirada de l’illa de les Serps, però al final ha reconegut que ho ha fet pels contraatacs ucraïnesos

Rússia s’ha retirat aquest dijous d’una estratègica illa ucraïnesa en la mar Negra, un replegament que ha estat celebrat com una victòria per Ucraïna, que ara pot centrar els seus esforços en els contraatacs en terra ferma i en la resistència a Luhansk, on l’exèrcit rus avança cap al seu objectiu de prendre Lissitxansk.

“KABOOOM! Ja no hi ha tropes russes a l’Illa de les Serps. Les nostres Forces Armades han fet una gran feina”, ha proclamat a Twitter el cap de l’Oficina del President d’Ucraïna, Andriy Yermak.

L’illa, presa per Rússia al principi de la guerra i situada a uns 45 quilòmetres de les costes ucraïnesa i romanesa, té un gran valor estratègic, perquè qui la domini té el control de la part nord-oest de la mar Negra i el sud d’Ucraïna. Zmiinyi, com és coneguda a Ucraïna, servia per a donar cobertura a l’aviació i la flota de la mar Negra, entre altres funcions.

Per la seva banda, el Ministeri de Defensa de Rússia ha afirmat que el replegament s’ha produït aquest dijous “com a mesura de bona voluntat” per a “demostrar a la comunitat internacional que no interfereix en els esforços de l’ONU per a organitzar un corredor humanitari per a l’exportació de productes agrícoles des de territori ucraïnès.

El portaveu, Ígor Konashénkov, ha dit que ara Kíiv ja no pot referir-se a la “impossibilitat d’exportar gra per culpa del control total de Rússia sobre la part nord-oest de la mar Negra”, i ha afirmat que “la pilota està en la teulada d’Ucraïna, que encara no ha buidat la costa de mines, incloses les aigües pròximes al port” d’Odessa.

Rússia exercia des de l’illa el control o el bloqueig de la ruta marítima cap a Odessa al llarg de la costa de Romania, però l’estatunidenc Institut per a l’Estudi de la Guerra ha recalcat avui que l’exèrcit per això no ha aixecat el bloqueig a les exportacions de gra. “La Flota de la mar Negra i sistemes antivaixells emplaçats en la península de Crimea i la regió de Kherson encara poden atacar aquesta crucial ruta marítima”, han explicat per Twitter fonts de l’Institut.

Amb tot, el replegament rus és un “gran assoliment” per a Kíiv i una “important derrota per a Moscou”, han opinat.

L’assessor de l’Oficina del President, Mykhailo Podolyak, s’ha burlat en Twitter de la “bona voluntat” al·legada per Rússia per la seva retirada de l’illa, en afirmar amb sorna que, perquè “Moscou mostri bona voluntat hem de colpejar-lo regularment”.

Ucraïna fa setmanes que contraataca sobre l’illa, l’última vegada anit, segons ha dit avui el Comandament Sud, i recentment el cap del GUR, el major general Kyrylo Budánov, ha assegurat que aquests continuarien fins que l’illa estigués alliberada.

El comandant en cap de les Forces Armades, Valery Zaluzhny, ha publicat aquest dijous en Facebook que l’exèrcit rus “va ser incapaç de resistir el foc de la nostra artilleria, míssils i atacs aeris i va abandonar l’illa Zmiinyi”.

Rússia de fet ha canviat al llarg del dia la seva versió sobre el motiu de la seva retirada i ha acabat admetent en el compte de Telegram del Ministeri de Defensa que era pels contraatacs ucraïnesos. “Es va prendre la decisió de retirar la guarnició de l’illa per a evitar pèrdues” entre les files de l’exèrcit, ja que “la principal prioritat és la vida dels soldats i oficials russos”, ha indicat.

Ofensiva russa a Lissitxansk

D’altra banda, continua la lluita per Lissitxansk, l’última ciutat sota control de Kíiv a la regió de Luhansk, on les forces russes aconsegueixen avanços progressius.

“En la direcció de Lissitxansk l’enemic dispara contra les posicions de les nostres tropes prop de la ciutat. Fa operacions d’assalt en l’àrea de la refineria de petroli, té un èxit parcial, controla les parts nord-oest i sud-est de la planta”, ha admès en el seu comunicat bèl·lic vespertí l’Estat Major General d’Ucraïna.

No obstant això, els separatistes prorussos han assegurat haver pres ja el control total de la refineria, uns 10 quilòmetres al sud-oest del centre de la ciutat. El Ministeri de Defensa del Regne Unit, però, ha assenyalat que les forces ucraïneses “mantenen les seves posicions en l’urbs”.

Dimecres, el representant a Rússia de l’autoproclamada república de Donetsk, Rodión Miroshnik, va afirmar que les tropes russes controlen aproximadament el 50% de l’urbs, cosa que ara com ara no ha estat confirmat ni per Kíiv ni pel governador de la regió de Luhansk, Serhiy Gaidai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia