Política

Matança prop d’Odessa

Almenys 21 persones moren en dos atacs amb míssils contra objectius civils a 80 quilòmetres del port del sud d’Ucraïna

El cop arriba després de la massacre en un centre comercial i l’endemà de tancar-se la cimera de l’OTAN

Coincidint amb el tancament de la cimera aliada de Madrid, les forces russes van llançar ahir al matí dos nous atacs contra objectius civils a la regió d’Odessa, al sud d’Ucraïna, en què van morir almenys 21 persones, incloent-hi un nen de 12 anys.

Els atacs amb coets, que van causar també prop d’una cinquantena de ferits , van tenir lloc la nit de dijous a divendres, segons va confirmar el servei d’emergències ucraïnès. El sotscap de l’oficina presidencial, Kyrylo Timoixenko, va precisar que els míssils van ser disparats per l’aviació russa des del mar Negre cap a la localitat de Serhiivka, a la regió d’Odessa, i van impactar en un bloc de nou pisos i en dos centres recreatius.

Al matí, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va tornar a negar que Rússia colpegi objectius civils, mentre desenes de membres dels equips de salvament continuaven la cerca de supervivents de l’atac. Es calcula que en el bloc de pisos hi vivien uns 150 veïns. L’episodi arriba quatre dies després que Rússia va atacar un centre comercial i va causar la mort de 19 persones, i dos dies després d’un altre cop amb míssils a la ciutat de Mikolaiv, amb un balanç de vuit morts.

Mentrestant, a l’est del país, on es concentren els principals combats, les forces russes i prorusses han arribat fins a les portes de la ciutat de Lissitxansk, últim bastió sota control ucraïnès, a la regió de Lugansk, on ataquen des de quatre direccions i després d’haver-se apoderat d’una refineria i d’altres zones industrials. L’estat major ucraïnès va confirmar ahir que l’ocupant ataca amb artilleria les poques posicions que manté la resistència a Lisixansk. També ahir, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va valorar la retirada de les tropes russes de l’illa de Zmiinyi, també coneguda com a illa de les Serps, al mar Negre, i va afirmar que “canvia significativament la situació” en aquesta zona per a l’exèrcit ucraïnès. Moscou va anunciar dijous que es retirava d’aquest petit però estratègic enclavament en el mar Negre com “un gest de bona voluntat”, però Kíiv ho atribueix al fet que el Kremlin no pot mantenir la seva estratègia a la zona després d’haver perdut diversos vaixells. D’altra banda, Rússia ha començat a treure cereals dels territoris que tenen ocupats a Ucraïna, segons va indicar ahir la BBC. Un vaixell amb 7.000 tones de gra va abandonar el port de Berdiansk en direcció a “països amics”, segons fonts regionals prorusses.

LA XIFRA

343
menors
han mort a Ucraïna a causa del conflicte armat, segons l’oficina del fiscal general ucraïnès.

Mil milions més en ajuda de la UE

Redacció

La Comissió Europea (CE) va proposar ahir una ajuda macrofinancera de 1.000 milions d’euros a Ucraïna per cobrir les necessitats a curt termini del país, mentre continua treballant en una proposta per elevar aquesta suma a 9.000 milions. Per obtenir els fons, Brussel·les emetrà deute amb el suport del pressupost comunitari i traslladarà el finançament obtingut a Kíiv en forma de préstecs a llarg termini amb les mateixes condicions que hagi obtingut al mercat, a priori favorables. A més, la UE cobrirà el cost dels interessos d’aquest crèdit amb el pressupost europeu, segons indica la CE en una proposta que ha de rebre llum verd dels líders europeus i de l’Eurocambra. La presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, va fer ahir una intervenció via telemàtica davant del Parlament de Kíiv per avisar Ucraïna que té per davant un “llarg camí“ en la demanda de formar part de la UE, però va assegurar que els 27 estaran “al costat” dels ucraïnesos a “cada pas” d’aquest recorregut . “És una gran honor i una gran responsabilitat” treballar per fer realitat les “aspiracions” del país, va respondre el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, per qui el camí cap a l’adhesió “no hauria de durar anys o dècades” . Des d’ahir, la República Txeca assegura la presidència semestral de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia