Política

OTAN

Estònia ratifica l’ingrés de Finlàndia i Suècia a l’Aliança

El Parlament avala l’adhesió dels veïns nòrdics per una àmplia majoria de 79 dels 82 diputats

Dinamarca, Canadà, Noruega i Islàndia també han completat el procés i es preveu que Letònia i Lituània ho facin aviat

El parlament d’Estònia (Riigikogu) ha aprovat aquest dimecres en sessió extraordinària i per una  àmplia majoria ratificar l’ingrés a l’OTAN de Suècia i de Finlàndia.

Un total de 79 dels 82 diputats presents al plenari han votat a favor de l’ampliació de l’Aliança. La votació s’ha fet en dues rondes i amb una pausa al mig per una reunió de la comissió d’Exteriors, ja que l’expansió, en ser considerada un tractat estranger a ratificar per Estònia, havia de ser aprovat en dues lectures.

Els diputats que han pres la paraula han fet referència a què l’accés de Finlàndia i Suècia reforçarà la seguretat d’Estònia i la regió bàltica en el seu conjunt. Després de la ratificació, diputats de totes les faccions polítiques han aplaudit i llançat crits de “Visca el nord unit!”, “Visca la llibertat!” i “Visca l’amistat entre països!”.

La ràpida aprovació dels protocols d’adhesió dels dos països nòrdics fa bona la promesa que va fer la primera ministra estoniana, Kaja Kallas, poc després de la cimera de líders de l’OTAN a Madrid, segons la qual el seu país estaria entre els primers a fer-ho.

Kallas ha destacat després de la votació que “aviat l’OTAN inclourà les regions nòrdica i bàltica al complet. Això reforça les defenses de la zona i de tota l’Aliança”, segons el portal informatiu Delfe.ee. Ha recordat que fa només mig any Rússia va exigir “amb ultimàtums” el tancament de les portes de l’OTAN, i en canvi ara l’aliança està “més unida que mai” i aviat serà més forta gràcies a dos nous aliats.

El president de la comissió d’Exteriors, Marko Mihkelson, ha declarat que “la decisió d’avui del Riigikogu donarà impuls al procés de ratificació, de manera que puguem donar la benvinguda als nostres veïns nòrdics com a membres de ple dret de l’OTAN a la primera meitat de 2023 com a molt tard”, segons recull la televisió pública ERR.

Està previst que Letònia i Lituània, que van ingressar a l’aliança el 2004 juntament amb Estònia, ratifiquin l’ampliació en els pròxims dies.

Dinamarca i Canadà van ser ahir dimarts els primers dels 30 membres de l’aliança que van avalar formalment l’ingrés de Suècia i de Finlàndia.

El primer ministre noruec i el president d’Islàndia també van signar ahir els protocols d’accés –després de ser autoritzats a fer-ho per part dels seus respectius parlaments– aquest dimecres han completat el procés amb el lliurament dels documents al departament d’Estat dels EUA, dipositari del tractat de l’OTAN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Hunter Biden, primer fill d’un president dels EUA que s’asseu al banc dels acusats

barcelona
política

Una sindicatura per fiscalitzar l’aplicació de l’amnistia

barcelona
política

Feijóo obre la porta a una moció de censura amb el suport de Junts

barcelona
mèxic

Qui és Claudia Sheinbaum?

barcelona
política

Borràs: “A Puigdemont no li cal un càrrec orgànic per ser líder de Junts”

barcelona
amèrica del nord

Claudia Sheinbaum guanya les eleccions i serà la primera dona presidenta de Mèxic

barcelona
Eleccions europees

Europa, sota l’ombra russa i xinesa

Brussel·les
Ruben Wagensberg
Diputat d’ERC, exiliat a Suïssa acusat pel cas Tsunami

“L’amnistia és una victòria política incontestable”

Barcelona
Pep Berga
Alcalde d’Olot (Junts)

“M’hi haurien d’insistir molt; vuit anys està molt bé”

Olot