Política

Mor Shinzo Abe, víctima d’un atemptat

L’ex-primer ministre japonès ha estat tirotejat aquest matí quan participava en un míting electoral a l’oest del país

L’assassí, un exmilitar de 41 anys, ha estat detingut

L’ex-primer ministre japonès Shinzo Abe mort aquest divendres poques hores després de quedar malferit en un atemptat quan participava en un acte electoral a la ciutat de Nara, a l’oest del país. La policia ha detingut el presumpte autor de l’atac.

Abe ha estat abatut per un home armat cap a dos quarts de dotze del migdia hora local (dos quarts de cinc de la matinada hora catalana) davant nombrosos ciutadans quan feia un discurs en ple carrer a prop de l’estació de tren Yamato-Saidaiji.

Testimonis dels fets citats per la cadena de televisió estatal NHK afirmen haver escoltat dos trets al lloc dels fets i que a continuació Abe s’ha desploamat. La mateixa cadena ha captat imatges del moment de l’atac.

El polític, de 67 anys, ha patit una ferida de bala i una hemorràgia al costat dret del coll i una altra al pit esquerre, que li han provocat una aturada cardiorrespiratòria. L’ex-primer ministre ha estat evacuat en helicòpter fins a l’hospital de Kashihara, al sud de Nara, on els metges li han fet una han intentat reanimar-lo durant hores, sense èxit.

La seva formació, la conservadora Partit Liberal Democràtic (PLD) –que ha governat gairebé ininterrompudament des del final de la Segona Guerra Mundial– ha confirmat la defunció del qui va ser dues vegades el seu president.

El presumpte assassí, un exmilitar de 41 anys, ha estat capturat immediatament amb l’arma amb la que ha disparat dues vegades a l’ex-primer ministre. La policia japonesa ha identificat l’atacant com Yamagami Tetsuya, resident a la mateixa Nara. L’individu, que actualment està a l’atur, va treballar a la branca marítima de les Forces d’Autodefensa del Japó (Exèrcit) durant tres anys, al voltant del 2005.

En el moment de l’atac, Abe participava en un acte de campanya del PLD per a les eleccions parcials a la cambra alta de la Dieta (Parlament), que se celebren diumenge, en les que partit de l’actual primer ministre, Fumio Kishida, confia revalidar la seva majoria.

Segons informa NHK, l’atacant ha declarat que ha atemptat contra Abe perquè no estava “satisfet” amb l’antic primer ministre i ha volgut matar-lo. “He disparat a matar”, ha assegurat.

Els mítings electorals al Japó sovint se celebren al carrer i amb poques mesures de seguretat, pel baix índex de criminalitat i d’atacs amb armes de foc al país.

“Acte de barbàrie”

El primer ministre del Japó, Fumio Kishida, ha condemnat l’atac contra Abe, que ha qualificat d’“acte de barbàrie”.

“Encara no se sap què hi ha darrere d’aquest incident, però és un acte de barbàrie en un moment d’eleccions, que són la base de la democràcia. Per això, mai ho podrem perdonar i ho condemnem amb la major força possible”, ha dit Kishida, visiblement emocionat.

El cap del govern ha interromput els actes de la campanya electoral per tornar a Tòquio i ha demanat als seus ministres que facin el mateix per mantenir-se informats sobre la situació i prendre les mesures oportunes. Kishida ha reconegut que encara és aviat per saber quina serà la influència política del succés, però ha assegurat que el govern “està preparat per a qualsevol resultat”.

Líder a l’ombra

Abe, el primer ministre japonès més longeu (2006-2007 i 2012-2020), va deixar el càrrec al setembre de 2020 per motius de salut i va ser substituït per Yoshihide Suga. No obstant això, ha continuat sent el polític més influent del país fins avui.

Va ser el mentor de l’actual primer ministre, Fumio Kishida, que ha mantingut les principals línies estratègiques de la política del seu predecessor des que va arribar al poder a l’octubre de 2021.

Malgrat la seva retirada de la primera línia política, el carisma d’Abe i els seus freqüents posicionaments sobre alguns temes controvertits, com la reforma de la constitució pacifista japonesa –que no va aconseguir modificar- o les relacions amb la Xina, han continuat definint l’agenda del PLD, en contrast amb el to més moderat de Kishida.

Tot i que ja no tenia cap càrrec oficial, l’ex-primer ministre conservava l’acta de parlamentari, liderava la principal facció del partit i, segons els cercles polítics, controlava els fils de la formació conservadora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona