Política

El partit d’Abe guanya les eleccions parcials al Senat

El governant PLD del Japó, al qual pertanyia l’ex primer ministre assassinat, revalida la majoria parlamentària, segons els sondejos

La policia continua investigant les motivacions del magnicida

El governant Partit Liberal Democràtic (PLD) revalidarà la seva àmplia majoria a la cambra alta del Parlament del Japó, segons les primeres projeccions de la cadena estatal NHK sobre els resultats de les eleccions parcials al Senat celebrades ahir, en espera que avui s’anunciïn els resultats oficials.

El partit al qual pertanyia l’antic primer ministre Shinzo Abe, assassinat divendres durant un acte de campanya electoral, va pel camí de consolidar el seu domini parlamentari juntament amb el seu soci de govern, la formació budista Komeito, segons els càlculs del mitjà de referència del Japó per a dades electorals.

Les projeccions d’NHK basades en els primers recomptes i sondejos a peu d’urna apunten que la coalició governant s’emportarà més de la meitat dels escons en joc en aquests comicis, en els quals es decideixen 125 dels 248 seients de la cambra alta parlamentària.

El PLD obtindrà entre 59 i 69 escons en la votació, mentre que el Komeito aconseguirà entre 13 i 20 seients, segons els càlculs provisionals.

Sumats als 52 i 10 escons dels quals disposen respectivament aquestes dues formacions i que no es veuran alterats per aquestes eleccions, les dades disponibles apunten que l’aliança governamental obtindrà una més gran representació parlamentària de la qual gaudia fins ara. El PLD ha arribat a aquests comicis amb 110 escons i el Komeito, amb 28. Les projeccions assenyalen també que els socis de govern i altres partits que donen suport a la reforma de la Constitució pacifista del Japó aconseguiran una representació parlamentària superior a dos terços, suficient per aprovar la controvertida iniciativa destinada a ampliar les competències nacionals en defensa.

Els japonesos han anat a les urnes dos dies després de l’assassinat d’Abe, un magnicidi que va commocionar el país. De fet, el Japó continua encara en xoc per l’assassinat de l’ex primer ministre que va governar el país entre final del 2012 i el setembre del 2020, el mandatari que més temps va romandre en el càrrec de la història del país i encara ara mantenia una gran influència en el seu partit.

Pel que fa al magnicidi, la policia continua investigant els motius que van dur el presumpte magnicida Tetsuya Yamagami, un exmilitar de 41 anys, a cometre el crim. El presumpte agressor ha confessat que planejava matar Abe pels seus suposats vincles amb una organització religiosa a la qual odiava per haver causat problemes a la seva família, segons les filtracions de les autoritats als mitjans locals.

Yamagami hauria format part anteriorment d’aquesta organització, el nom de la qual no ha transcendit, i la seva mare hi va fer una important donació de diners, segons aquestes informacions, que també apunten que el sospitós hauria estudiat la possibilitat d’atacar un líder d’aquesta organització abans d’escollir Abe com a objectiu.

Tot i que les seves motivacions continuen sense estar del tot clares, les proves recopilades per les autoritats apunten que el detingut feia temps que planejava l’atac a l’influent polític japonès. La policia va trobar al seu domicili de Nara, ciutat on va tenir lloc el crim, armes de fabricació casolana similars a les que va utilitzar per tirotejar Abe.

LA XIFRA

69
escons
podria obtenir el governant PLD, al qual pertanyia Abe, en els comicis parcials al Senat celebrats ahir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona