Rodalies gratis i impost a l’Íbex
Sánchez es rearma des de l’esquerra bonificant el 100% a Renfe fins al desembre, instant Aragonès a ajudar-hi i fixant un tribut a les elèctriques i la banca
Exigeix a ERC sumar Junts a la taula de diàleg i valentia i acords concrets
Decidit a convertir un debat que no és obligatori –Felipe González el va implantar el 1983 però no té cap imperatiu legal i per això no se celebrava des del 2015– en una oportunitat d’agafar impuls, Pedro Sánchez es va voler rearmar des de l’esquerra i va passar a l’ofensiva per fer del debat de política general un recital del BOE que vindrà i una invitació a imaginar la ucronia de què passaria si governés el PP i no ell. En una nova bateria de mesures de xoc contra la crisi –implícitament és l’admissió que les vigents no tenen el pes imaginat–, Sánchez va anunciar la gratuïtat de Rodalies (i Renfe i mitjana distància) amb una bonificació del 100% de l’1 de setembre al 31 de desembre i un nou impost als emblemes de l’Íbex 35, les energètiques (elèctriques, gasistes i petrolieres) i la banca, per recaptar 2.000 milions i 1.500 milions, respectivament. Després de dedicar només vuit segons a Catalunya en la intervenció inicial – “treballarem per reduir la bretxa emocional que separa els catalans que es volen separar i la resta dels seus germans espanyols”–, Sánchez sí que hi va entrar a fons en el duel amb Gabriel Rufián (ERC) i va exigir que la taula funcioni de debò.
El debat de política general és un teatre propici per als grans anuncis –el xec nadó universal de 2.500 euros ideat per José Luis Rodríguez Zapatero el 2007 va sorgir en aquest escenari– i Sánchez, en la 26a edició del debat i en la primera amb ell de president, va ser fidel a omplir la intervenció amb mesures d’impacte. Tot i que la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, va negar l’aplaudiment in situ a les mesures en temps real –“no cal estar aplaudint tota l’estona, el que s’ha de fer és escoltar”, esgrimia tot recordant que al final de tot sí que va aplaudir–, el nou pla de xoc és tant del gust de Podem i d’ERC que el soci de coalició i l’aliat parlamentari en reclamen l’autoria intel·lectual i més quan arriba a només un any i mig d’esgotar la legislatura. “Algunes les coneixia i altres, no, però ahir vam treballar amb La Moncloa el discurs”, es va sincerar la vicepresidenta Díaz al pati del Congrés.
Desafiant la Generalitat
En el cas de Rodalies, la bonificació als bitllets multiviatge serà del 100% i això se suma a la rebaixa del 30% per als abonaments de la resta de transport urbà i metropolità, i aquí Sánchez insta Pere Aragonès i la resta de les comunitats i ajuntaments a poder completar-ho fins al 50% o el 60%. “El que esperen els usuaris de Rodalies-Renfe és que funcioni, no que sigui gratis. Aquesta mesura populista situa el transport públic al límit del col·lapse econòmic i de servei”, va etzibar el vicepresident de la Generalitat i conseller de Territori, Jordi Puigneró.
Dos nous impostos
Si la gratuïtat de Rodalies es farà per decret, els nous impostos arribaran a través de la proposició de llei per accelerar el tràmit i estalviar-se les consultes pròpies del projecte de llei. L’impost a grans elèctriques, gasistes i petrolieres serà de caràcter excepcional i temporal, gravarà els beneficis extraordinaris obtinguts el 2022 i 2023 gràcies als preus rècord i aportarà una recaptació anual de 2.000 milions a les arques. “Es parla de beneficis caiguts del cel però els sobrebeneficis no cauen del cel, surten de la butxaca dels consumidors”, va advertir Sánchez a les destinatàries Iberdrola, Endesa, Naturgy o Repsol. L’impost a la banca, també és excepcional i temporal, durarà dos anys (sobre els exercicis 2022-2023) i recaptarà 1.500 milions anuals. En un dia en què la borsa espanyola va caure un 0,62%, Repsol era la tercera pitjor caiguda de l’Íbex i perdia el 5,73%; el BBVA, el 3,77%; el Santander, el 3,65%, i Iberdrola, un lleu 0,25%.
El lot de grans anuncis es va tancar amb la beca complementària de 100 euros al mes (del setembre al desembre) per a un milió d’estudiants majors de 16 anys que ja gaudeixen d’una beca. “És un cop de timó progressista i li ho agraïm”, va lloar Jaume Asens (Podem). No va ser tan agraïda la vicepresidenta Díaz, que va exigir una reforma fiscal integral que faci pagar més a tots els gegants de l’Íbex 35. El calendari legislatiu viurà també un impuls amb la llei de protecció de l’informant –protegiria denunciants com ara José Luis Peñas, que va destapar el cas Gürtel–, la llei de secrets oficials (la vigent és la franquista del 1968), la llei de regulació de lobbies i la llei integral contra l’explotació d’éssers humans.
Duel Sánchez-Rufián
Deixant clar que no hi haurà reforma del Codi Penal per refer el delicte de sedició per suposada falta de majoria, Sánchez va viure un xoc elèctric amb Gabriel Rufián (ERC). “Enhorabona, senyor president, avui s’ha aixecat d’esquerres”, va arrencar Rufián abans de recitar les alces de preus des de la ceba fins al meló o la patata per concloure: “La gent avui és 3.000 euros més pobra que fa un any.” “No arribem a la gent”, va alertar sobre el terreny guanyat per Vox, “el partit del quart cubata”. “Legisli en contra de la contaminació mediàtica.”
Després de subratllar que “ni el castellà està perseguit a Catalunya ni el català és patrimoni de l’independentisme”, Rufián va fer una oda a la taula de diàleg: “Sempre defensaré la taula de diàleg perquè ERC no parla amb el PSOE perquè siguem el mateix, sinó perquè som diametralment oposats, i no hi ha cap alternativa.” I no es va oblidar d’atacar Yolanda Díaz –“quina obsessió que té!”, va recriminar Sánchez– per la reforma laboral que ERC no va votar. “De què val ser fix o temporal si et poden acomiadar al mateix preu? I això és perquè algú va preferir la CEOE abans que ERC”, va dir Rufián, que va reclamar un nou sistema fiscal. “Espero que no continuïn fent matemàtiques com han fet amb la llei de memòria i tornin a fer política”, va desafiar el portaveu d’ERC.
Exhibició de bales
Rufián va agitar la sessió exhibint bales recollides per Maria Dantas (ERC) a la tanca de Melilla i que ell va treure de la butxaca i va dipositar a la tribuna del Congrés. “La força del parlamentarisme és l’ús de la paraula”, el va renyar la presidenta de la cambra, Meritxell Batet. El cop d’efecte de col·locar bales dretes a la tribuna va crispar Sánchez. “En aquest hemicicle la mera exhibició de bales és un error imperdonable. Ni tan sols amb fins probatoris o com a truc efectista. El Congrés no és una Cort penal, és el temple de la paraula. Aquí van entrar bales, són al sostre i les van portar colpistes. S’ha equivocat”, va censurar Sánchez, visiblement enfadat. “Vostè és qui expedeix carnets d’esquerra. Tant de bo s’hagués llevat d’esquerres i hagués votat la reforma laboral”, va etzibar Sánchez al republicà. Després que Rufián li reprotxés dedicar “una sola frase” a la taula de diàleg, Sánchez va posar deures a ERC: sumar-hi Junts i avançar. “El govern en el seu conjunt està a la mesa, però és difícil ser-hi quan només hi ha una part de vostès. Reconec a ERC la valentia però m’agradaria valentia per a acords concrets”, va desafiar el president.
Abans, Cuca Gamarra (PP) es va erigir en directora de la sessió usurpant a Batet la potestat de fer un minut de silenci en honor a Miguel Ángel Blanco, amb el qual l’únic que va aconseguir és la unitat del 2022 en el dol del 1997 perquè tots els diputats, de Vox a EH Bildu, es van posar dempeus amb total respecte. “Aquell mateix esperit de rebel·lió cívica que va alimentar els espanyols ara fa 25 anys és el que avui ens situa davant el seu govern”, va dir Gamarra tot traçant un cru paral·lelisme entre ETA i Sánchez. I això quan ETA va dir adeu a les armes el 2011. Batet li va haver de recordar que qui ordena minuts de silenci és ella. “Qui ha utilitzat el dolor d’ETA amb fins espuris és el PP”, va rebatre Sánchez.
Al president, la número dos del PP li va reprotxar “espasme propagandístic”. “Avui paguem sis vegades més per la llum que el 2015. Ens surt molt car”, va dir. “Hi ha alternativa: un govern presidit per Feijóo”, va sentenciar Gamarra en nom del líder del PP, ahir un convidat de pedra perquè no és diputat i com a senador podia ocupar un escó a l’hemicicle però no parlar. “Em permetrà que m’adreci a la portaveu i no a vostè, senyor Feijóo”, es va disculpar Sánchez abans d’obrir un xoc sobre la llei de memòria. “La memòria democràtica ha de recordar les víctimes d’ETA però també, encara que els pesi a vostès, les víctimes del franquisme”, va reblar. “El PP fa molt que va condemnar el franquisme”, va dir Gamarra, que va irritar Sánchez parlant de “los españolitos”. “Respecti els ciutadans; no els anomeni españolitos”, va exigir. “El curandero no té coneixements científics ni dades, ni pretén curar la malaltia, pretén beneficiar-se de la malaltia”, va alertar Sánchez sobre els de Feijóo.
Santiago Abascal (Vox) va oferir a Feijóo derogar junts l’agenda “extrema” i la “porqueria legislativa” del govern de Sánchez. “De quin museu surten?”, va ironitzar Sánchez.