Política

Estat espanyol

El PP facilita l’aprovació del decret de mesures anticrisi

Els populars anuncien que s’abstindran després de la “rectificació” per la rebaixa de l’IVA a l’electricitat i la posada en marxa d’ajudes directes a les rendes més baixes

La formació votarà en contra de mesures fiscals com l’impost a les grans energètiques i a la banca

El Partit Popular ha anunciat aquest dijous que s’abstindrà en la votació el decret de mesures anticrisi del govern, que es debat aquesta tarda al plenari del Congrés dels Diputats.

Fonts del grup parlamentari popular han avançat que la formació “facilitarà” amb la seva abstenció l’aprovació del decret de mesures per fer front a l’impacte econòmic i social de la guerra a Ucraïna. En tot cas, el PSOE i Unides Podem no necessitaven l’abstenció del PP, ja que comptaven amb suficients vots a favor dels aliats de la investidura.

Tot i que consideren que el pla de l’executiu de Pedro Sánchez és “insuficient i incomplet”, ja que “manca de mesures específiques per a les classes mitjanes” i perquè “persisteix a no abaratir el cost de l’administració amb l’executiu més car de la història, amb 22 ministres i més de 800 assessors adscrits”, els populars valoren que inclou alguna de les mesures que reclamaven.

En aquest sentit, el PP ha decidit que s’abstindrà en la votació corresponent a la validació del decret després de la “rectificació” del govern de Pedro Sánchez pel que fa a la rebaixa de l’IVA a l’electricitat i per “la posada en marxa d’ajudes directes a les rendes més baixes per pal·liar mínimament els efectes de la inflació”.

El decret inclou entre altres mesures la pròrroga del descompte de 20 cèntims al carburant, una rebaixa del 50% del preu dels abonaments de transport estatal i el 30% dels autonòmics i locals –que les administracions podran complementar fins al 50%-, un augment d’un 15% de les pensions de jubilació i invalidesa i la creació d’un xec de 200 euros per a treballadors, aturats i autònoms amb ingressos baixos. També recull la ja anunciada rebaixa de l’IVA de la factura elèctrica fins al 5% que exigia el PP.


Vot en contra de les mesures fiscals
En canvi, PP votaran en contra de les mesures fiscals anunciades per Sánchez, és a dir, els impostos extraordinaris a les grans empreses d’energia i la banca, i que considera que estan “inspirades en la doctrina econòmica de Podem”.

En aquest sentit, els populars asseguren que no poden “avalar unes tesis econòmiques que podrien endossar noves pujades de preus a l’energia i els hidrocarburs” ni “apostar per l’acceleració en la descarbonització, que redueix les vies de generació elèctrica, minora la oferta i obre la porta a un increment de les tarifes que suporten els espanyols”.

Respecte de l’impost a la banca, el PP no veu garanties que aquesta tribut “inconcret i difús” no s’acabi traslladant als ciutadans” a través de l’encariment dels seus crèdits, la reducció de la retribució dels seus estalvis, les restricció del crèdit o la generació de sobrecostos en comissions bancàries ordinàries o per la retirada d’efectiu.

“El PSOE no dona suport a la nostra proposta de baixada d’impostos a les classes mitjanes del nostre país i el PP no donarà suport a les pujades d’impostos que poden afectar els espanyols”, conclouen les fonts.

Segons el PP, aquestes mesures són útils a Sánchez per complaure els seus socis de govern i els aliats parlamentaris, “però no ho són per ajudar els ciutadans amb els seus problemes quotidians”.

“No donem suport a la doctrina econòmica genera d’aquest govern. Quan es substanciï cadascun dels punts a valorar fixarem la posició. Sense més informació el nostre vot serà contrari a les pretensions d’un executiu que renuncia a la centralitat política i copia les propostes que van inspirar la creació del Podem de Pablo Iglesias”, afegeixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia