Política

Estat espanyol

Llum verd a la reforma exprés del CGPJ per renovar el TC

La modificació busca evitar el bloqueig a la renovació del Tribunal Constitucional

La norma preveu que el Poder Judicial nomeni els dos magistrats que li pertoca abans del 13 de setembre

El Congrés dels Diputats ha avalat aquest dijous la reforma exprés plantejada pels socialistes per forçar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a designar els dos magistrats del Tribunal  Constitucional (TC) que li pertoca. La reforma busca evitar que el bloqueig que ja pateix el CGPJ es traslladi al tribunal de garanties, i que la majoria conservadora del Poder Judicial endarrereixi la designació adduint manca d’acord.

La iniciativa ha rebut el suport dels socis d’investidura de Pedro Sánchez i ha tirat endavant amb 187 vots a favor, 152 en contra i 7 abstencions. A més, han quedat rebutjades tres esmenes a la totalitat de Ciutadans, Vox i PP.

La reforma modifica una reforma anterior impulsada pel govern de Sánchez que impedeix que el CGPJ faci nomenaments mentre els seus membres tinguin el mandat caducat, cosa que passa des de fa més de tres anys, en el que va ser un intent infructuós de forçar el PP a acceptar la renovació.

L’objectiu és que el CGPJ es vegi forçat a nomenar els dos membres del TC que li pertoca designar des del mes de juny. Aquests dos magistrats, sumats als altres dos que li pertoquen al govern espanyol, suposaran el relleu d’un terç del TC i un canvi a la majoria, que passarà de conservadora a progressista.

El passat 12 de juny va vèncer el mandat de quatre magistrats del TC, dos dels quals han de ser nomenats pel govern i els altres dos pel CGPJ, que no podia fer-ho pe estar en funcions. Per això, el PSOE va plantejar la reforma i ara l’òrgan de govern dels jutges podrà nomenar-los. I ho podrà fer abans del 13 de setembre, perquè els socialistes han presentat una esmena perquè els nomenaments es realitzin en un termini màxim de tres mesos des del moment en què van acabar els mandats anteriors els dos magistrats.

La iniciativa té l’oposició frontal del PP i també del mateix Poder Judicial, que aquest dilluns va aprovar –amb els únics vots de la majoria conservadora- un informe que reclama al Congrés que li demani l’opinió abans de tramitar el text.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona