Política

opinió

Superar la incertesa

Les dades de l’economia, l’evolució dels preus de l’energia, la inestabilitat generada per la guerra d’Ucraïna, entre altres coses, causen incertesa en la ciutadania i inestabilitat en general. I és que, qui es podia imaginar fa dos anys que viuríem una pandèmia mundial que ha afectat la ciutadania, empreses, institucions i també l’economia. I quan semblava que ens en sortiríem, amb una bona gestió de les vacunes i amb ajuts econòmics com els fons Next Generation EU, ens arriba la inesperada invasió d’Ucraïna per part de Rússia, que ha acabat de descol·locar la ja feble estabilitat.

Deixant a part les explicacions de Rússia per justificar la invasió, o el paper de l’OTAN, la UE i els EUA en el conflicte, la realitat és que una agressió d’aquesta naturalesa és sempre injustificable. Per això hi ha les vies diplomàtiques, que han de servir per arribar a consensos, que és el que a la llarga s’haurà de reprendre. Sigui com sigui, la realitat és la que és, i ara ens trobem amb uns preus de l’energia pels núvols i amb una inflació que ronda els dos dígits. És evident que s’hi han de trobar solucions, i de fet la Reserva Federal dels EUA ja s’ha avançat apujant els tipus d’interès, fet que també es planteja el Banc Central Europeu (BCE), però encara els manté a hores d’ara al 0%, amb la previsió, això sí, d’apujar-los progressivament aviat.

L’objectiu seria el mateix, que no és altre que aturar la inflació i estabilitzar l’economia, però a la UE hi ha la por que no sigui suficient i que la reducció d’inversió, provocada per la pujada dels tipus d’interès, pugui frenar massa l’economia, per la incertesa que hi ha i també pels preus elevats de l’energia. Veurem què va passant, però el que convindria per estabilitzar la zona euro i la UE seria, a mitjà termini, aconseguir una reducció dels preus de l’energia. Seria bo també que l’OTAN i la Unió Europea sortissin de l’espai de bloc que van exposar en la cimera de Madrid, i s’obrissin a la possibilitat d’entesa amb altres blocs del planeta, també amb Rússia.

En un món globalitzat, on l’economia i la mobilitat de les persones és global, no és convenient que la política i la geoestratègia se situïn en blocs tancats. És bo també que, en el marc del que s’ha decidit sobre la gestió de l’energia, es vagi virant cap a altres proveïdors, per evitar la dependència de Rússia, i també cap a altres tipus d’energia, com l’eòlica o la solar.

D’altra banda, si s’aconseguís un cert desgel en les relacions internacionals i un pacte en la guerra d’Ucraïna, seria un bon impuls cap a l’estabilitat i amb una més que probable baixada de preus de l’energia. Així també s’aconseguiria una major estabilitat de l’euro, i probablement les mesures del BCE tindrien els efectes previstos per reduir la inflació. I un pacte de rendes, consensuat per govern, patronals i sindicats, també generaria més confiança.

Les receptes ja les sabem, el que falta ara és que els governs tinguin la capacitat i la voluntat d’implementar-les i que la geopolítica ho permeti. Si ho aconseguim, tots hi sortirem guanyant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.