Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia amenaça d’anar més enllà del Donbass: “El procés continua”

Moscou ha advertit que es mourà “encara més” si Occident entrega míssils de llarg abast a Ucraïna

El ministre d’Exteriors rus, Serguéi Lavrov, ha assegurat que els objectius militars de Rússia a Ucraïna ara van més enllà del Donbass i comprenen altres regions com les províncies de Jerson i Zaporiyia, a la part del sud i el centre del país. “Els objectius geogràfics es mouran encara més” si Occident entrega míssils de llarg abast a Ucraïna, ha assegurat Lavrov en declaracions aquest dimecres als mitjans russos Ria Nevosti i Russia Today.

El ministre també ha recordat que Putin va anunciar l’ofensiva amb la fi de “desnazificar i desmilitaritzar Ucraïna” i eliminar amenaces pel territori rus, “una missió que continua”, ha recordat el diplomàtic. Fins ara, el Kremlin defensava que era una operació militar “per a la defensa del Donbass”.

“No podem permetre que la part d’Ucraïna que controla Zelensky, o qui el substitueixi, tingui armes que suposin una amenaça directa pel nostre territori i el de les repúbliques que han declarat la seva independència”, ha afegit Lavrov.

Aquest dimecres les forces russes han bombardejat l’est i el sud d’Ucraïna després que Washington advertís que hi havia indicis que Moscou s’està preparant per annexionar formalment el territori que ocupa des de l’inici de la guerra.

La confiança dels consumidors cau a mínims històrics per la guerra d’Ucraïna

La confiança dels consumidors europeus cau al juliol a mínims històrics per les conseqüències de la invasió russa d’Ucraïna. Segons dades preliminars de l’Eurostat, l’indicador cau 3,2 punts a l’eurozona i tres punts en el conjunt de la Unió Europea, cosa que fa que se situï en el nivell més baix de la sèrie històrica. Fins ara, el punt més baix que havia assolit aquest indicador va ser durant l’inici de la covid-19, però ara les conseqüències econòmiques de la guerra han fet que s’enfonsi encara més.

La UE veta les importacions d’or rus i congela actius de Sberbank

Els països de la UE en col·laboració amb el G7 han acordat vetar les importacions d’or procedents de Rússia i la congelació d’actius de Sberbank, el major banc rus, en el que suposa una nova ronda de sancions contra Moscou per la guerra a Ucraïna.

L’acord que han aconseguit aquest dimecres els Vint-i-set, durant una reunió dels seus ambaixadors davant la UE, encara ha d’aprovar-se formalment i arriba cinc dies després que la Comissió Europea presentés la proposta.

El nou paquet incorpora a 50 persones a la llista de sancionats que tenen prohibit entrar a la UE i als qui se’ls han congelat els seus béns i actius a la UE, entre els quals hi ha “polítics, líders militars, oligarques i propagandistes”. Aquesta la llista supera ja el miler d’individus, entre ells el president rus, Vladímir Putin, el ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov o a l’expresident del Chelsea Roman Abramovich.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia