Política

sri lanka

Sri Lanka forma nou govern entre condemnes per agressions a manifestants

Una de les primeres decisions del nou president ha estat desallotjar les protestes de la Secretaria Presidencial

El recentment investit president de Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, ha nomenat aquest divendres un nou primer ministre i ha completat la formació d’un gabinet continuista al del deposat Gotabaya Rajapaksa, mentre les autoritats han desallotjat els manifestants de la Secretaria Presidencial entre protestes.

L’exministre Dinesh Gunawardena ha pres possessió com a nou primer ministre de la nació insular al costat de la resta de membres del gabinet de Wickremesinghe, qui ahir va jurar el seu nou càrrec com a cap d’Estat.

L’executiu de Wickremesinghe, de caràcter interí, es compon de 18 ministres, 17 dels quals repeteixen en el càrrec, a excepció de la cartera d’Exteriors que ha estat lliurada a Ali Sabry, antic ministre de Finances.

La designació d’un nou primer ministre acaba amb el buit de poder que es va generar a Sri Lanka després que Wickremesinghe fos designat president interí després de la dimissió i la sortida del país de l’anterior cap d’Estat, Rajapaksa, la setmana passada.

L’actual president inicia així una legislatura que segueix la mateixa línia que la del seu predecessor, a l’espera de consolidar el seu poder per a reprendre les converses amb el Fons Monetari Internacional (FMI), amb l’objectiu d’obtenir una línia de crèdit financer que assisteixi al país.

El nomenament d’un nou primer ministre per a aquesta nació de 22 milions d’habitants es produeix la mateixa jornada que s’ha ordenat el desallotjament forçós dels manifestants que ocupen des de fa més de 100 dies els voltants de la Secretaria de la Presidència.

Centenars d’efectius policials van treure a la força a desenes de manifestants de l’edifici presidencial i van tractar de desmantellar el principal campament de les protestes, denominat “el Llogaret Gamma”, malgrat que aquests van prometre abandonar la zona en un termini de 72 hores.

Hores després que Wickremesinghe jurés com a màxima autoritat del país després d’aconseguir la majoria dels vots en el Parlament, va emetre una ordre a tots els membres de les Forces Armades perquè estiguessin llestos per a “mantenir l’ordre públic”.

“Forces de l’Exèrcit i la Policia es concentren al voltant de les instal·lacions del Llogaret Gamma, bloquejant les carreteres”, havien informat els manifestants en un comunicat poc abans que comencés el desallotjament.

Els incidents d’aquesta matinada deixen en suspens el futur de les manifestacions a Colombo. Encara que diversos dels campaments van començar a aixecar-se en els últims dies, molts esperaven instruccions per a tornar a reunir-se als carrers per a demanar la dimissió de Wickremesinghe.

L’abril passat, Sri Lanka va entrar en l’impagament del seu deute exterior i el nou govern ha de reprendre les negociacions amb el Fons Monetari Internacional (FMI) per a un programa de rescat urgent.

La crisi econòmica va donar lloc a protestes per tota l’illa des de finals de març, quan milers de persones van començar a sortir als carrers per a demanar la dimissió de Rajapaksa, i que el passat 9 de juliol van culminar en la irrupció de les residències oficials de Rajapaksa i de Wickremesinghe, obligant el president a abandonar el seu càrrec i el país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia