Política

El blat ucraïnès torna al món

Surt d’Odessa en direcció al Líban el primer vaixell carregat amb cereal ucraïnès des de l’inici de la invasió russa

Guterres espera que l’acord entre Moscou i Kíiv permeti alleugerir la crisi alimentària global

El ministre d’Afers Estrangers d’Ucraïna, Dmitro Kuleba, ho defineix com “un alleugeriment pel món”. El vaixell Razoni va abandonar ahir les costes ucraïneses i va esdevenir el primer de fer-ho des de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna. Hi ha més d’una desena de vaixells més esperant salpar en els pròxims dies. La nau, carregada de 26.000 tones de blat, va salpar del port d’Odessa i es dirigeix al cap al Líban.

“Els primers cereals abandonen Odessa després de mesos de bloqueig rus i serà un alleugeriment especialment pels nostres amics de l’Orient Mitjà, de l’Àsia i de l’Àfrica”, hi afegia Kuleba. “Ucraïna sempre ha estat un soci fiable i ho continuarà sent si Rússia compleix amb la seva part de l’acord”, va afirmar a les seves xarxes socials.

Ankara, Moscou, Kíiv i l’ONU van signar un acord el 22 de juliol des d’Istanbul per tal de reprendre el comerç marítim a través d’un corredor segur sense perill de mines flotants. El pacte permet el desbloqueig del gra ucraïnès i la reobertura dels ports ucraïnesos d’Odessa, de Txornomorsk i de Iuzne, aturats des de l’inici de la guerra, el 24 de febrer.

Segons el tractat, representants turcs, russos, ucraïnesos i de l’ONU examinaran, des d’un centre de control inaugurat a la capital turca, la mercaderia del tràfic naval que transiti pel mar Negre. La mesura pretén apaivagar els temors de Kíiv i de Moscou, que veuen de bon ull reprendre les exportacions de cereals però volen assegurar-se que el seu rival bèl·lic no se n’aprofita per armar-se o per atacar.

Per aquest motiu el Razoni, de 187 metres d’eslora, farà una parada a Istanbul abans de continuar cap a les costes libaneses. El Ministeri de Defensa turc espera que el vaixell arribi avui a l’entrada del Bòsfor i que pugui iniciar-se la seva inspecció.

Glopada d’aire pel Líban

El secretari General de l’ONU, António Guterres, va celebrar la marxa de Razoni. Segons un comunicat emès pel portaveu del diplomàtic portuguès, “assegurar que el blat i els productes alimentaris puguin traslladar-se pel mercat global és un imperatiu humanitari”. La represa del comerç, hi afegia, “portarà estabilitat i alleugeriment per la seguretat alimentària global en un context humanitari fràgil”. En l’anunci també es reconeixia el paper de Turquia en la resolució del bloqueig del gra.

La destinació d’aquest vaixell, que navega amb bandera de Sierra Leone, n’és un exemple. La nau avança cap al Líban, un país que importa d’Ucraïna el 81% dels cereals que consumeix, cosa que fa de Beirut una de les capitals més dependents de Kíiv en aquest aspecte. Al país fa setmanes que s’hi veuen llargues cues i escenes de desesperació entre la gent que cada matí es disputa el poc pa que hi ha en fleques i supermercats. Entre les multituds, que veuen com el seu accés a l’alimentació esdevé prohibitiu per la pujada de preus i l’escassetat de productes, s’hi han produït actes de violència.

“Hem vist tensions entre ciutadans libanesos i sirians al davant de les fleques a tot el país”, denunciava divendres la portaveu de l’alt comissionat de l’ONU pels Refugiats, Paula Barrachina. “Hi ha hagut trets i cops amb bastons contra refugiats”, hi afegia. Múltiples botigues al Líban estarien prioritzant els clients libanesos als refugiats sirians. L’ONU ha exigit a les autoritats la protecció de tots els ciutadans, i el govern ha reaccionat anunciant la formació d’un comitè de seguretat per evitar les baralles a les fleques.

Segons el Programa Mundial de l’Alimentació, la meitat de la població del Líban pateix inseguretat alimentària, una situació que s’havia accentuat des de l’inici de la guerra a Ucraïna. Al país, el preu del blat ha augmentat un 330% en comparació amb el 2019, quan va començar al crisi, i un 209% des de la invasió russa a Ucraïna.

El Razoni viatja cap al port de Trípoli, la ciutat més pobra del Mediterrani. La nau es dirigeix a aquesta marginada ciutat del nord i no a la sempre prioritzada Beirut pel mal estat de les sitges que van quedar dempeus durant l’explosió del 2020, que aquests dies es van esfondrant per parts. La caiguda de les sitges està provocant el neguit dels veïns del port, que reviuen el trauma de l’explosió a dos dies que aquest dijous faci dos anys de la tragèdia.

Rússia ataca un hospital a Mikolàiv

“Terrorisme cívic.” Així va qualificar l’alcalde de Mikolàiv, Oleksandr Syenkevych, l’atac a un hospital que cada dia rebia les víctimes dels bombardejos russos. Moscou s’està acarnissant amb aquesta ciutat del sud d’Ucraïna, situada concretament entre Kherson i la ciutat portuària d’Odessa. En els últims dies, Moscou està traslladant un gran nombre de tropes al sud d’Ucraïna, preparant-se per a una contraofensiva ucraïnesa, segons va informar el subcap del servei d’intel·ligència militar de Kíiv. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va dir que Rússia està reubicant algunes de les seves tropes en les seves posicions de l’est cap al sud per avançar cap a la capital de la regió de Kherson. Això, en el 159 dia de la guerra, en què els familiars de la cinquantena d’ ucraïnesos fets presoners a Mariúpol morts en l’atac contra una presó de la zona prorussa de Donetsk la setmana passada van reclamar que s’investigui el que qualifiquen d’“execució pública” i van criticar l’inacció de l’ONU i Creu Roja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir plenament la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)